anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Jak moge wyszukac meble po danych z opisu ?

PolskeKocham
#7 Wielbiciel#

Witam,

chcialbym poszukac mebli dla klientow do urzadzenia mieszkan. 

Problem polega na tym ze czesto daja mi wytyczne typu kolory, nazwa konkretnego dekoru czy np rodzaju sprezyn w kanapie.

Aktualnie sprawa jest banalna bo musze znalezc szafe z plyty 18mm ale w tytulach naturalnie producenci nie pisza takich informacji a tylko tak wyszukiwarka dziala.
(Dobrze ze google tak nie dziala bo bysmy po nazwach strony szukali informacji 😄 )

Czy ktos moze wie w jaki sposob mozna szukac po opisach? Moze jakis zewnetrzny sposob przez google czy inny trick ? Bez tego w mojej sytuacji znalezienie produktow jest niemozliwe.

Pozdrawiam

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

AnnaG-Antyki
#20 Guru#

Podobno to super, łatwe i w ogóle... Ja tam chyba jestem wyjątkowo tępa, bo mając wybraną markę nie potrafię nawet najtańszego mydła znaleźć xD Bo jak do tych 45 katalogów podejść...? Jedyne zakupy jakie jeszcze robię to wyszukując z asortymentu jednego sprzedawcy...  Może obsługa Allegro potwierdziła by teorię o "łatwości wyszukiwania" pomagając na przykładzie wyszukać i tłumacząc co kliknąć by wreszcie dało się coś tu znaleźć...?

@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @PolskeKocham. Funkcja ''szukaj w opisie'' została wycofana już w ubiegłym roku. Wyszukiwarka Allegro automatycznie przeszukuje oferty uwzględniając: parametry, tytuły, kategorie, słowa kluczowe.
Podczas wyszukiwania oferty możesz skorzystać z filtrów (np. parametry produktu) i zawęzić wyniki wyszukiwania do konkretnej kategorii. 
Wpisałam przykładowe hasło ''Szafa 18mm'' i otrzymałam oferty, w których sprzedający podają ten parametr zarówno w opisie, jak i w tytule. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

PolskeKocham
#7 Wielbiciel#

Witam  @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  .

MiMary, jest Pani moderatorka co powinno swiadczyc o minimalnej wiedzy na tematy w ktorych sie Pani wypowiada a tak nie jest. 

Wprowadza Pani uzytkownikow w blad opowiadajac takie bzdury bo wystarcza 3 minuty korzystania z Allegro zeby sie przekonac ze wyszukiwarka nie wyszukuje tego co szukamy :

Przyklad n°1 :

https://allegro.pl/oferta/biala-garderoba-narozna-rogowa-z-lustrem-80-80-7784933221

To jest szafa ktora jest w 18mm, ale szukajac jej wpisujac 18mm jest niewidoczna : 

https://allegro.pl/kategoria/sypialnia-szafy-20293?string=18mm&order=p

Przyklad n°2 : 

https://allegro.pl/oferta/szafa-przesuwna-costa-vi-100cm-z-lustrem-garderoba-11997695209

To jest szafa na prowadnicach firmy Sevroll natomiast szukajac jej przy wpisaniu "Sevroll" w wyszukiwarce magicznie jest ukrywana z wynikow wyszukiwania :

https://allegro.pl/kategoria/sypialnia-szafy-20293?string=Sevroll&order=p

Przyklad n°3 : 

https://allegro.pl/oferta/szafa-ubraniowa-z-polkami-i-drazkiem-inova-1-l-1sz-15613182371

Zwykla szafa z lustrem do przedpokoju.. ktorej nie mozna znalezc wpisujac lustro do wyszukiwarki : 

https://allegro.pl/kategoria/przedpokoj-garderoby-i-szafy-20276?string=lustro&order=p&price_from=169...

Czy to jakas forma moderacji  ? Nie wydaje mi sie zeby w dziale szaf jest wymagana jakas poprawnosc polityczna.

Takze wyszukiwarka po prostu nie dziala a Pani sugeruje ze nie ma zadnego problemu. Niedosc ze Panie nie pomaga to jeszcze wprowadza niepotrzebne zamieszanie. Czemu to ma sluzyc i jaki jest sens wypowiadania sie w tematach o ktorych nie ma sie pojecia ?

Wracam zatem do mojego inicjalnego pytania : Czy mozna prosic o jakiegos kompetentnego moderatora ktory by nam wskazal skuteczny sposob ktory umozliwili wyszukiwanie produktow dla naszych klientow ? Moze byc nawet jakis alternatywny trick, przy pomocy google czy innego urzadzenia, do czasu az Allegro rozwinie "umiejetnosci" wyszukiwarki.

Dziekuje

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@PolskeKocham, jak wspomniałam, funkcja szukania w opisie została wycofana - dlatego oferty z punktu 1. i 2. nie znalazły się w wynikach wyszukiwania po frazie ‘’18mm’’ i ‘’Sevroll’. Te słowa znajdują się jedynie w opisie oferty, nie ma ich parametrach, tytułach, czy nazwie kategorii.

Jeśli chodzi o ‘’grubość płyty‘’, to kategoria Szafy (sypialnia) nie ma takiego parametru, natomiast w wielu ofertach w samym tytule pojawia się informacja o grubości płyty.
Możesz przeszukiwać oferty właśnie pod kątem słowa kluczowego ‘’18 mm’’ w tytule oferty (jest ich około 3 500 w wynikach wyszukiwania).
Inne rozwiązanie to dodanie nowego filtra w wyszukiwarce - mogę w Twoim imieniu zgłosić potrzebę dodania takiego parametru w kategoriach z szafami. Potrzebuję tylko od Ciebie informacji, w których dokładnie kategoriach widzisz zapotrzebowanie dodania ‘’grubości płyty’’ jako parametru.

Analogicznie jest w przypadku marki systemu drzwi przesuwnych. Takiego parametru nie ma w filtrach. Jeśli chcesz, abym zgłosiła parametr ‘’system drzwi przesuwnych‘’ lub ‘’marka systemu drzwi’’, to daj znać i podaj również kategorie, w których ten parametr mógłby się przydać.

Odnośnie oferty z punktu 3. kategoria Szafy (przedpokój) ma dostępny parametr ‘’informacje dodatkowe’’ → ‘’szafa z lustrem’’. W przypadku tej oferty wyszukiwarka nie uwzględniła frazy ‘’lustro’’ jako słowa w parametrze, ale przykładową ofertę możesz znaleźć na listingu już po wpisaniu frazy ‘’szafa lustro’’, tutaj przykład: https://allegro.pl/kategoria/przedpokoj-garderoby-i-szafy-20276?order=p&price_from=1699&price_to=170... - ten przypadek jest już w rękach naszego działu technicznego, dlatego dziękuję Ci za zwrócenie uwagi.

Nie mamy protipów na wyszukiwanie ofert poza Allegro - jesteś na forum, które dotyczy zagadnień związanych stricte z Allegro i nie wspieramy rozwiązań omijających nasze funkcjonalności. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

PolskeKocham
#7 Wielbiciel#

Witam, @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Czy ja dobrze rozumiem, zamiast zaplacic jakiemus developerowi zeby naprawil wyszukiwarke badz stworzyl opcje szukania po opisach proponuje Pani :

spotykanie sie tutaj i pisanie do Pani za kazdym razem gdy bedziemy szukali czegos na Allegro co nie jest zawarte w tytule aukcji, zeby nastepnie Panstwo mogli to wprowadzic do filtrow, ktorych lista bedzie sie rozwijala w nieskonczonosc ?
W dodatku to nadal nie gwarantuje sukcesu bo jak podejrzewam, sprzedawcy musieliby jeszcze miec checi i cierpliwosc zeby zaznaczac dane sposrod tysiecy dostepnych filtrow literalnie tworzac dubel opisu kazdego przedmiotu.

Czy leci z nami pilot ?

Czy mozna prosic o kontakt do osoby decyzyjnej z ktora mozna porozmawiac bo mam wrazenie ze Cinven, Permira i Mid Europa nie wiedza co tu sie wyprawia i z jakiego blachego powodu obroty Allegro Sp. z o.o. sa potencjalnie nizsze bo klient tylko niektore produkty znajduje przez wyszukiwarke a spora ich ilosc jest po prostu ukrywana jakby wogole na Allegro nie istniala ?

Czy Pan Roy Luigi Perticucci napewno wie o tej sytuacji i rowniez sugerowalby to samo rozwiazanie dla nas ?

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

To męka i strata dużo czasu na poszukanie, wyszukanie w Gogle będzie łatwiejsze, ale sam zauważyłeś te połączone oferty często wprowadzają w błąd, więc dokładnie musisz to przeglądać, bo inaczej nie wiesz co kupisz.

oznacz moderatorów