anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Kto ponosi koszty zwrotu

MAMY ROZWIĄZANIE!
konto zamknięte
Nie dotyczy

Kupiłem przedmiot, tulejkę miedzianą  , która jednak nie pasowała do urządzenia zwróciłem tulejkę sprzedawcy koszt tulejki 3.49zł + wysyłka 9.99zł nadana przez allegro delivery przez Orlen paczka. Sprzedawca w odpowiedzi odpisał , że zwróci mi tylko 3.49zł. Posiadam allegro smart i sprzedawca też. Dlaczego nie chce mi zwrócić całej sumy czyli 13.48zł?

Numer zamówienia

785f4a20-bfa3-11ef-8006-c70ce14825cb.
Allegro
AD006LAJ99
oznacz moderatorów
59 ODPOWIEDZI 59
Monika__L
#17 Koryfeusz#

a pytałeś?

pytasz nas zamiast u źródła

smart i tak nie miał tu zastosowania, bo za mało wydałeś i to nie była dostawa smart

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Kogo miałem pytać? Odpowiedzi też udzielają tutaj pracownicy Allegro

oznacz moderatorów
Monika__L
#17 Koryfeusz#

no sprzedawcy. "nie oddam za wysyłkę". wystarczyło zapytać o podstawe prawną.

ech dobrze, otwórz dyskusję po prostu

Ale nie myl kosztów zwrotu. Za to ci nie odda. Powinien oddać jedynie za wysyłke do ciebie

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

Pytałem sprzedawcy i odpowiedział , ze zwróci mi tylko 3.49zł. Rozpocząłem z nim DYSKUSJĘ. W regulaminie allegro wyczytam , że: " Sprzedający zwraca koszt produktu oraz najtańszy koszt wysyłki, jaki był dostępny w ofercie, w której zakupiony został przez Ciebie produkt." Ale chciałem się upewnić zanim zacznę pisać do administracji allegro

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@konto zamknięte tak, sprzedający powinien zwrócić Ci koszt towaru + koszt najtańszej zwykłej formy dostawy więc jest w ofercie była np. Mini przesyłka to powinen zwrócić Ci 3,49 + 3,99.

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

komis-bell... odpowiedź krótka i na temat ...dzięki

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

@konto zamknięte A taka dostawa była w tej ofercie? ta za 3..99zł?

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

LEW433 Sprawa już jest jasna. Najtańsza wysyłka w tej ofercie to 9.99zł. A więc liczę na to , że sprzedawca zwróci mi całą kwotę za towar + wysyłkę. Poczekam na jego wpłatę i zobaczymy co zdecydował.
oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Zapytałem ponieważ poprzedni wpis był 3.99zł +3.99zł i napisalem ze wszystko jasne a na początku 9.99zł, sprzedający napisał Ci ze zwróci tylko 3.99zl a kosztów przesyłki już nie. Pytanie więc było -Moje jaka była najtańsza przesyłka w danej ofercie- Smart się nie liczy.

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

OK zgadza się.  Napisałem ,że koszt tulejki 3.49zł + wysyłka 9.99zł a sprzedawca chce mi zwrócić tylko za towar czyli 3.49zł. Teraz już wiem, że powinien mi zwrócić całą kwotę czyli 13.48zł. Najtańsza opcja wysyłki w tej ofercie była 9.99zł.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Tak, OK. Czyli tytuł postu wprowadza w błąd;  Kto ponosi koszty zwrotu

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

LEW433 Tak, tytuł problemu może wprowadzać  błąd dlatego w opisie problemu szerzej wyjaśniłem o co mi chodzi. Dzięki za pomoc.

oznacz moderatorów
ianus1
#8 Zapaleniec#

Czy zamówiony towar był wadliwy? Czy jednak @konto zamknięte ty się pomyliłeś przy zakupie i kupiłeś nie to co chciałeś? Czemu sprzedający ma płacić za twoje błędy? Zwrot za towar OK ale koszt przesyłki (twojej pomyłki)?

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

ianus1      zapoznaj się  regulaminem Allegro a potem się wypowiadaj.
 Po pierwsze: kupujący MA PRAWO zwrócić zakupiony towar w ciągu 14 dni bez podania przyczyny lub podać powód zwrotu. Jeżeli sprzedający ma w swoim opisie możliwość zwrotu to znaczy , że na zwroty wyraził zgodę. Oczywiście, gdy zwrot trafi do sprzedającego w stanie nieużywanym i z nieuszkodzonym opakowaniem to podlega weryfikacji a sprzedający  podejmuje decyzję ,o zwrocie. Owszem ja się pomyliłem przy zakupie jednak rękojmia oraz   Allegro UMOŻLIWIA mi zwrot towaru w czasie 14 dni. Koszt przesyłki zwrotnej  zgodnie z regulaminem Allegro pokrywa też sprzedający  w kwocie najtańszej przesyłki podanej w ofercie. To tyle w temacie. Nie ma potrzeby dalej drążyć tematu , który już wcześniej został tu opisany a wyjaśnienia podane.
oznacz moderatorów
ianus1
#8 Zapaleniec#

@konto zamknięteNie ty będziesz decydował kiedy mi się wolno wypowiadać...

Regulamin regulaminem a logika logiką.

Skoro to ty popełniłeś błąd zamawiając coś czego nie chciałeś a sprzedający wywiązał się w pełni ze swojego zobowiązania to uczciwe byłoby, żebyś to ty poniósł koszty swojej głupoty (tzn. pomyłki).

Sprzedawca poniósł przez twój błąd koszty... pakowania, wysyłki, po prostu wykonał pracę. Teraz ma jeszcze ponieść koszty zwrotu. Skoro tak jest na Allegro to OK. Jego wybór, że sprzedaje tutaj.

Ja jednak uważam, że koszty bezmyślności kupującego powinien ponosić on sam.

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Nie do końca jest prawdą ze kupujący nie ponosi kosztów, zakup Smarta więc nie jest tak że ma za darmo, sprzedający wliczają w cenę takie koszty i wszyscy o tym wiedzą, wy nie?

oznacz moderatorów
Halfrunt
#20 Guru#

@LEW433 jakiego Smarta?, ten zakup nie ma nic wspólnego ze Smart. 

oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

człowieku potrzebowałem porady zgodnej z regulaminem Allegro a nie twoich odczuć, fantazji i osobistych wynurzeń...daj sobie na luz nie potrzebuję twoich subiektywnych rad 
oznacz moderatorów
konto zamknięte
Nie dotyczy

ianus1 dodam więc , że koszty w całości   PONOSI SPRZEDAJĄCY i zwraca mi całą kwotę zakupu...tak jest w moim przypadku
oznacz moderatorów