Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Cześć, mam problem ze sprzedającym na Allegro.
Pod koniec kwietnia kupiłem na Allegro "nowe" PS5 (wystawione jako używane, ale według sprzedającego lombardu jest nowe, pudełko otwarte tylko żeby sprawdzić kompletność zestawu).
Po pierwszym uruchomieniu zorientowałem się, że chodzi jak startujący odrzutowiec i napisałem do sprzedawcy z pytaniem o zwrot, którego mi odmówił argumentując, że konsola była nowa a teraz jest już używana i nie będą mogli sprzedać jej w tej samej cenie.
Do konsoli była faktura zakupu z orange z marca tego roku więc postanowiłem, że tam ją zareklamuje.
Okazało się, że faktura jest od zupełnie innej konsoli (nie zgadza się numer seryjny). Dodatkowo lombard nie wystawił mi żadnego paragonu ani faktury od siebie.
Kolejnym problemem jest fakt, że w opisie jest czarno na białym, że konsola jest z dwoma padami a otrzymałem jeden.
Sprzedający tłumaczy to jako "nieumyślne wprowadzenie w błąd".
Po założeniu dyskusji na Allegro, sprzedający nagle godzi się na zwrot, ale pieniądze odda mi po "sprawdzeniu" polegajcym na wysyłce konsoli do serwisu, oraz zwrot środku może dokonać po 30 dniach.
Oczywiste jest, że nie godzę się na takie rozwiązanie, skoro zostałem dwa razy oszukany (z padem i fakturą), to po "sprawdzeniu" sprzedającego zapewne nie uzna mi zwrotu.
Pracownik Allegro odmawia mi złożenia wniosku z Allegro Protect ponieważ sprzedający współpracuję.
Obecnie zostałem z niesprawną konsolą, bez dowodu zakupu, bez możliwości reklamacji, bez pada który miał być.
Czy ktoś był w podobnej sytuacji i jest mi w stanie doradzić co mogę zrobić?
@Dziober1 widzę, że dyskusja przebiega jak najbardziej prawidłowo i sprzedający na bieżąco odpowiada w dyskusji. Otrzymałeś od nas dokładne wyjaśnienie i poprosiliśmy Ciebie o:
"Proszę, aby określił Pan uprawnienie z którego chce skorzystać: reklamacja czy odstąpienie."
Zachęcam Ciebie do kontynuowania rozmowy w dyskusji i ze zrozumieniem zapoznać się z naszymi i sprzedającego wiadomościami.
@gdvorek
Chcę otrzymać dowód zakupu do konsoli (do którego dosłania zobowiązał się sprzedający) oraz pada który był w opisie. Rozumiem, że można sprzedawać konsolę z dwoma padami, wysłać jeden i Allegro nie widzi problemu ponieważ sprzedawca się pomylił? Dlaczego mimo kilku zapewnień sprzedawcy o dosłaniu mi faktury, on tego nie robi i Allegro nie ma z tym problemu? Uzupełniłem dyskusję o te informację
@Dziober1 proszę o cierpliwość, Doradca wypowie się w dyskusji. Zachęcam do kontynuowania rozmowy w dyskusji, żeby zachować tam jej ciągłość.
@Dziober1 Nie bardzo rozumiem dlaczego ograniczasz swoje wymagania i domagasz się tylko faktury (nie bardzo rozumiem po co faktura)
Powinieneś dostać sprawny sprzęt bez wad. Nazwa "nowy" niczego nie mówi, ja mam w szafie "nowe" buty sprzed wielu wielu lat chyba jeszcze ze ślubu. Ciągle są nowe.
Nie znam się na konsolach ale chyba jest tam jakiś numer fabryczny i można sprawdzić na stronie producenta warunki gwarancji. Pewnie okaże się że już po gwarancji...
Tak jak napisał @gdvorek musisz jasno określić czy zgłaszasz chęć odstąpienia od umowy czy zgłaszasz relamację, niezgodność dostarczonego sprzętu z ofertą. To są całkiem inne procedury i inne obowiązki sprzedającego.
Warto się nad tym zastanowić, poczytać.
Konsola ma 12 miesięcy gwarancji, lecz jeśli miałbym fakturę zakupu, którą obiecał mi kupujacy, to mógłbym skorzystać z rękojmii, więc miałbym 24 miesiące spokoju w razie awarii.
Oczywiście, że powinienem dostać sprzęt bez wad zgodny z opisem, ale nie mam siły szarpać się ze sprzedającym, więc niech da mi fakturę, pada i to mnie satysfakcjonuje.
Niestety nie wierzę w uczciwość sprzedawcy i jego "gwarancję"
Jakiej rękojmi? Przecież 2 letniej rękojmi udziela ci sprzedający a nie jakiś nieznany punkt Orange.
Masz prawo domagać się sprawnego i kompletnego sprzętu, tylko tyle i aż tyle. Gwarancji że sprzedający spełni wszystkie warunki oferty udziela ci Allegro, masz do tego narzędzie dyskusję.
@Dziober1 rękojmia na używany sprzęt wynosi także 12 miesięcy (taka informacja musi być zawarta w ogłoszeniu). Na konsole "nowe" jest 12 miesiący gwarancji i 24 miesiące rękojmii od daty zakupu, nie wiemy jednak gdzie konsola była kupiona i kiedy, zanim trafiła do lombardu.
Czy miałeś do czynienia wcześniej z konsolą PS5, one tak mają że startują głośno, w przypadku gdy w napędzie jest płyta, ale później robi cichutko, wiem, bo mam 😁. Nie wiem jak Ty to słyszysz, ale wyjmij płytę i uruchom PS5, powinna startować zdecydowanie ciszej. PS4 Pro to dopiero było głośne bydle, nawet po starcie, w czasie grania 😄
"Pod koniec kwietnia kupiłem na Allegro "nowe" PS5 (wystawione jako używane, ale według sprzedającego lombardu jest nowe, pudełko otwarte tylko żeby sprawdzić kompletność zestawu).
Po pierwszym uruchomieniu zorientowałem się, że chodzi jak startujący odrzutowiec i napisałem do sprzedawcy z pytaniem o zwrot, którego mi odmówił argumentując, że konsola była nowa a teraz jest już używana i nie będą mogli sprzedać jej w tej samej cenie."
Nie bardzo rozumiem te tłumaczenie, przecież sprzedał jako używany, więc ponownie, może wystawić także jako używany sprzęt 😆
Miałem już PS5 i było praktycznie bezgłośna, to po 5 minutach osiąga ponad 60 decybeli, co jest wynikiem abstrakcyjnym, niezależnie od tego czy płyta jest w napędzie.
Ja też tej pokrętnej logiki nie rozumiem.
Gdybym miał fakturę zakupu Orange z dobrym numerem seryjnym to w drugim roku tam właśnie mógłbym ją reklamować z tytułu rękojmii
@Dziober1 czy stan wizualny konsoli, wygląda na nowy, zobaczysz to na elemencie "piano black" (popatrz pod światło i w okolicach portów)
Ta faktura od Orange mogła zostać skopiowana aby uwiarygodnić źródło pochodzenia i stan. Jaka jest data na tej fałszywej fakturze?
Może skontaktuj się, z Sony i po numerze seryjnym, dojdą daty zakupu
Jeżeli cena była atrakcyjna i nie boisz się, możesz zdjąć górną pokrywę konsoli i zobaczyć, czy nie ma nadmiaru kurzu (jeden z powodów przegrzewania i głośniej pracy). Jeżeli nie to, to niestety prawdopodobnie to słynny ciekły metal który uległ degradacji (często, jest wymieniany, zaraz po gwarancji, na inny materiał chłodzący)
Nie ma już rękojmi przy zakupach konsumenckich, teraz nazywa się niezgodność towaru z umową.
Jeżeli chodzi o reklamację z tytułu niezgodności z umową, to sprzedawca odpowiada przed kupującym przez 2 lata od daty sprzedaży, bez względu na to czy to produkt nowy czy używany (dla transakcji sprzed 1 stycznia 2023 mógłbyć to rok).
Jeżeli chodzi o dowód zakupu, to jest nim oczywiście paragon lub faktura, ale też mail z potwierdzeniem transakcji, czy też screen z Allegro z zakupem.
A niezgodność z umową i rękojmia, to świadczenia nieprzechodnie. Sprzedawca odpowiada wyłączenie przed swoim nabywcą. Oznacza, że ty jako kupujący składasz reklamację z tytułu niezgodności z umową (rękojmi) do lombardu w którym dokonałeś zakupu i nie interesuje cię, gdzie oni kupili ten towar.
Proszę któregoś z moderatorów o zajerzenie do dyskusji ze sprzedającym. Mimo, że kupiłem przedmiot niezgodny z opisem w którym brakuje pada to według pracownika Allegro nie mam podstaw do skorzystania z Allegro Protect ponieważ mogę zrobić zwrot. Rozumiem, że Allegro przyzwala na oszukiwanie kupujących, jeśli któryś zgłosi, że został oszukany to jaki problem, zwrot i po sprawie 🙂 Allegro Protect jest dla wybranych czy o co chodzi?
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Dziober1 jeśli sprzedający zgodził się na zwrot, to Allegro nie ma podstaw, aby wypłacać Ci dodatkową kasę
@KOGIEL_T czyli mogę oszukiwać do woli na Allegro i jak ktoś zgłosi pretensję, że go oszukałem, ponieważ nie wysłałem mu pada za 339zł to mogę zaproponować zwrot i po problemie? Jak na 10 oszukanych 8 się zgłosi, a 2 machnie ręką to jestem do przodu 7 stówek? Genialne, jak na to wpadłeś?
@Dziober1 ja na to nie wpadłem, ja wiem jak to wygląda na Allegro😉 zwrot towaru plus zwrot kasy, to dla Allegro oznacza koniec dyskusji, ty odstępujesz od umowy, więc nie jesteś właścicielem, sprzedający oddaje kasę i na tym się wasze drogi rozchodzą, a tak z drugiej strony, to Ty nie chcesz odesłać konsoli, ale chcesz kasę od Allegro i to jest ok🤔
Nie ufam sprzedającemu ponieważ dwukrotnie mnie oszukał. Jaką mam pewność, że nie rzuci konsolą o podłogę i nie powie, że odesłałem mu uszkodzoną, albo nie zerwie plomb gwarancyjnych i powie, ze ingerowałem w konsolę i nie uznaje zwrotu. Nie wiem jak Ty, ale ja mam tak, że jak ktoś mnie oszukał to już mu nie ufam. Niech da mi to za co zapłaciłem i sam sobie poradzę
@Dziober1 zgadzam się z kolegami @KOGIEL_T @pecela @br. Nie podchodź tak emocjonalnie, zrób zwrot (nie reklamacje). Masz otrzymać zwrot, w ciągu 14 dni, od odstąpienia (nie reklamacja). Lub od otrzymania przesyłki, jeżeli to zrobiłeś to już nie Twój sprzęt. Nagraj pakowanie sprzętu, nagraj także jak pracuje "uszkodzimy" sprzęt. Dyskusje i protect możesz także otworzyć ponownie, gdy sprzedający będzie mataczył.
Po prostu, błędy się zdarzają. Nie zakłada się z góry próby oszustwa, lecz zwykłą ludzką pomyłkę. Dopiero brak próby naprawienia błędu, może świadczyć o próbie oszustwa.
A co do Allegro Protect, to jest ono uznaniowe. Do wymaga aby przejść wcześniej procedurę reklamacji u sprzedawcy. Jeżeli sprzedający doprowadzi towar do zgodności z ofertą, to Allegro nie ma podstaw do wypłatyl odszkodowania. Do tego próba uzyskania odszkodowania w przypadku kiedy sprzedawca naprawił swój błąd, jest przestępstwem (i to ścinanym z urzędu).
@Dziober1 Pracownik Allegro ma rację, dostałeś przedmiot niezgodny z umową powinieneś odesłąć lub zgłosić do dyspozycji sprzedającego, niech sobie odbierze.
Ale nie myl tego ze zwrotem "bo mi się nie podoba" bo to jest zwrot w ramach reklamacji, nie odstępujesz od umowy.
Możesz nie odsyłać konsoli a w zamian możesz zażądać od sprzedającego rekompensaty za brakujący pad lub inne braki. To do uzgodnienia.
Ale nie wyobrażaj sobie że dostaniesz odszkodowanie od Protect i zostanie ci konsola bo jej nie odeślesz. Podobno na Allegro zdarzały się takie przypadki ale nie idź tą drogą...
No właśnie chcę od sprzedającego żeby dosłał mi brakujący pad lub rekompensatę a on odpisuje mi, że nie wyraża na to zgody i może się zgodzić jedynie na zwrot jeżeli konsola jest w takim samym stanie jak była czyli według niego nowa bez jednej ryski.