Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
2024-10-17 13:04:17 Przesyłka doręczona https://www.epaka.pl/sledzenie-przesylek/1003210152680U
Niepoważny człowiek składa fałszywe zeznania na Policji. I na dodatek próbuje oszukać allegro.
Allegro nic z tym nie robi. Nie odpisuje na mejla. Odpisuje kupującemu w dyskusji :
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Zapomniałem dodać, że kupujący próbuje w dyskusji wyłudzić ode mnie pieniądze strasząc Policją i allegro.
Ale jaki problem jest ze jest dyskusja?
Była opóźniona wysyłka. Chińczycy mieli święta 26-27.09. 2024 Święto środka jesieni 1-10.10. 2024 Święto Narodowe. Nie wysłali paczki na czas. Napisałem kupującemu, ale nie przyjął do wiadomości.
Czyli dropshipping z wysyłką z Chin, bierzesz kasę z góry i zamawiasz w Chinach bezpośrednio na klienta narażając go w ten sposób na konsekwencje skarbowe, karne (np obrót podróbkami) itp. Odpowiedzialność zerowa, za coś takiego powinieneś jeszcze pałą dostać na policji 🤣
Akurat na ten towar nie ma konsekwencji skarbowych jak i podejrzeń o podróbkę. To towar jednego rodzaju. Wysyłany jest już z Uni Europejskiej. Magazyny jednak obsługują Chińczycy.
@xkolejorzx jak brzmi pytanie lub sprawa do nas?
Pokazuję absurd i niepoważne zachowanie doradcy. Czy potrzebne jest pytanie ? Jak to się dzieje, że nikt nie widzi, że przesyłka jest u kupującego a on chce zwrotu pieniędzy z allegro protect ?
@xkolejorzx doradca odniósł się do kupującego i statusu jego wniosku do Allegro Protect, a nie tego, czy kupujący ma przesyłkę, czy nie, bo do tego nie ma podstaw. Nasi doradcy w dyskusjach pełnią rolę mediatora i nie decydują, która ze stron ma rację, bo takie uprawnienia ma jedynie sąd. Jeśli w dalszym ciągu nie zgadzasz się z kupującym polecam kontynuowanie dyskusji lub skierowanie sprawy na drogę cywilną.
Dlaczego doradca nie reaguje na wyzwiska do mnie w stylu : "oszukał i oszust" i próby wyłudzenia pieniędzy w dyskusji ?
@xkolejorzx a jak zareagowałeś na dyskusję, złożyłeś reklamację u przewoźnika ? to że w systemie jest że doręczone nie znaczy że dostał 😞
Złóż reklamację, będziesz miał potwierdzenie podpis lub kod i z tym zamkniesz dyskusję i sprawę na Policji 😄
Kupujący w dyskusji napisał, że towar dotarł.
Dopisał cyt : "Co nie zmienia faktu że i tak sprawa jest założona i czekam na nr sprawy tak jak allegro protect mi przesłało."
Potem dalsze próby wyłudzenia pieniędzy
cyt:
"Wycofam sprawę z allegro i policji jak dostanę zwrot pieniędzy 500zl"
Paranoja, nerwy przez tydzień czasu..
@xkolejorzx kupujący potwierdził że towar otrzymał? Dlaczego więc pisze że go nie otrzymał?
I co dokładnie zgłosił na policji?
I to jest dobre pytanie. Prawdopodobnie, że paczka nie dotarła.
Zastanawiam się czy to nie jest zwykły naciągacz. Skoro był na Policji, to ma już zgłoszenie, ale go nie przedstawia. Pisze, że nie ma numeru sprawy i czeka na list od Policji.
@xkolejorzx poprosiłam nasz zespół o wsparcie i zabranie głosu w Twojej dyskusji z kupującym.
@xkolejorzx napisz mu w dyskusji, że zgłaszasz wyłudzenie które jest ścigane z urzędu 😄
Wyłudzenie jest oszustwem, które uregulowane zostało w art. 286 k.k. Zgodnie z jego treścią:
„§ 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§ 3. W wypadku mniejszej wagi, sprawca podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
A skąd wiesz, że klient na 100% otrzymał towar. Śledzenie nie ma wartości dowodowej, a poza tym kurierzy potrafią zostawiać paczki w różnych miejscach (u mnie np. kurier firmy na I..., zostawia paczki pod blokiem, tak że każdy przechodzący może je sobie wziąć).
Ty w ogóle czytasz co napisałem ? Kupujący w dyskusji napisał, że towar dotarł.
W pierwszym poście nic na ten temat nie ma. W następnym też.
a co my mamy czytac skoro nie piszesz że w dyskusji padło że towar dotarł? Skad mamy to wiedzieć? Piszesz tak chaotycznie, że nic nie wiadomo