anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie oplacony zakup twoje srodki zostana zwrocone w 48h

Client:114379715
#7 Wielbiciel#
  • Kupiłem karte graficzną za 500zl, dałem adres wysyłki itd zapłaciłem i pojawił mi się błąd nie opłacony zakup twoje srodki zostaną zwrocone w ciągu 48h a pobrało mi 500zl z konta i napisane jest pod tym: wypłata blik z bankomatu, teraz nie wiem czy zostałem oszukany czy napewno mi zwrócą srodki 
oznacz moderatorów
13 ODPOWIEDZI 13

McGuyver__
#10 Popularyzator#

Dla pewności podaj link do oferty, którą opłaciłeś. Bo na chwilę obecną to wygląda na to, że zostałeś oszukany. Czy ktoś podesłał Ci konkretny link, przez który kazał Ci zrobić płatność? Jeśli tak to niestety pieniądze już przepadły. Zgłoś to na policję. 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#
oznacz moderatorów

McGuyver__
#10 Popularyzator#

Niestety to nie jest link do prawdziwego Allegro Lokalnie. Przykro mi, ale zostałeś oszukany 😞 Zostaje Ci tylko zgłosić to w banku i na Policji, ale pieniędzy prawdopodobnie już nie odzyskasz 😞

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Skoro pieniędzy nie odzyskam to po co mam to zglaszac ?

oznacz moderatorów

McGuyver__
#10 Popularyzator#

Bo jeśli jakimś cudem to frajerzysko kiedyś zostanie złapane, będzie minimalna szansa na to, że odzyskasz pieniądze. Lub chociaż ze względu na ilość oszukanych osób dostanie większy wyrok. Jeśli zgłosisz policja będzie miała ślad, że też jesteś poszkodowany.

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#

Usuwajcie te strony, człowiek się myli a potem strata pieniedzy, mysle ze to był mój ostatni zakup na allegro, pozdrawiam 

oznacz moderatorów

McGuyver__
#10 Popularyzator#

To nie są strony Allegro i Allegro nie ma nic do tych stron. Gdybyś się przyjrzał uważnie zauważyłbyś, że link nie jest w domenie allegrolokalnie.pl. https://allegrolokalnie.oferta937413294.icu jak widzisz to zupełnie inna domena, zakładana przez oszustów specjalnie by zmylić potencjalne ofiary. Strony są bardzo dokładnie podrabiane by wyglądały jak prawdziwe. Allegro nie ma z tymi ofertami nic wspólnego. 

Najlepszy sposób by mieć pewność, że kupujesz na prawdziwej stronie to założyć konto i mieć automatyczne uzupełnianie loginu i hasła w przeglądarce. Przeglądarka nigdy nie zaloguje Cię na fałszywej stronie właśnie ze względu na to, że domena będzie się różnić. To już daje ogromną czerwoną flagę, że coś jest nie tak z linkiem.

oznacz moderatorów

McGuyver__
#10 Popularyzator#

Padłem ofiarą oszustwa na Allegro Lokalnie. Co mam zrobić?

Kiedy jest już za późno i padłeś ofiarą oszustwa na Allegro Lokalnie to nie załamuj rąk i nie poddawaj się. Na to właśnie liczą oszuści internetowi i bank, w którym masz założone konto. Dlaczego mówimy o banku? Dlatego, że to jego obowiązkiem w przypadku cyberoszustwa jest przywrócenie salda utraconych środków sprzed dokonania przestępstwa. Wynika to wprost w przepisów prawa. Jednak zanim dojdziemy do sedna sprawy warto odnotować jakie czynności należy wykonać, aby ubiegać się o zwrot skradzionych pieniędzy z konta bankowego albo unieważnić kredyt lub pożyczkę.

– ZGŁOŚ SPRAWĘ ORGANOM ŚCIGANIA

Pierwsza sprawa to zgłoszenie przestępstwa na policję albo prokuraturę. W większości spraw nie dochodzi do wykrycia sprawcy, ale jest to czynności obowiązkowa jaką należy wykonać przed wdrożeniem procedury odzyskiwania pieniędzy. Znalezienie sprawcy nie ma dla sprawy w tym przypadku żadnego znaczenia.

– ZŁÓŻ REKLAMACJĘ BANKOWĄ

Jak już uporasz się ze złożeniem zawiadomienia o możliwości popełnienia oszustwa na Twoją szkodę to nie czekaj długo i złóż reklamację bankową. Najlepiej zrobić to pisemnie w oddziale Twojego banku, który prowadzi rachunek, z którego zniknęły środki. Z naszych obserwacji wynika, że zdecydowana większość reklamacji bankowych rozpatrywana jest negatywnie. Nie martw się. Nie ma to żadnego wpływu na procesu odzyskiwania pieniędzy. Jest to standardowa procedura jaką należy przebyć.

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/dyskusje-kupuj%C4%85cych/jak-rozpozna%C4%87-fa%C5%82szywy-link/m-p...

Polecam zapoznać się z tym postem.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@Client:114379715 ten link nie prowadził do Allegro Lokalnie - nie zostałeś oszukany na Allegro a na stronie która tylko wyglądała jak Allegro. 

Zakupy na Allegro są bezpieczne ale podstawowy warunek to samodzielne wyszukiwanie ofert w wyszukiwarce na stronie głównej a nie klikanie w linki podesłane przez randomowe osoby. 

oznacz moderatorów

Client:35386082
#13 Ambasador#

Usuwajcie te strony, człowiek się myli a potem strata pieniedzy, mysle ze to był mój ostatni zakup na allegro, pozdrawiam

Ale kto ma to usuwać? Allegro? to nie jest ich strona.
I co ma Allegro wspólnego z oszustami, którzy się pod nich podszywają?
To nie była strona Allegro, tylko wyglądała podobnie. Allegro jest niewinne złu, które Cię spotkało tylko oszuści. I trochę ty, bo nie sprawdziłeś wygładu linku z którego kupujesz ani strony, ani informacji z banku przy zatwierdzaniu płatności.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Tak zostałeś oszukany 

oznacz moderatorów

#7 Wielbiciel#
oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

Nic nie zostanie zwrócone 

oznacz moderatorów