Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
czy ktoś może wie czy po zgłoszeniu przez Klienta reklamacji - dopuszczalne jest wysłanie linka - w którym Klient podaje dowolny adres oraz czas wygodny dla niego do odbioru reklamowanej przesyłki, a kurier jest zamawiany automatycznie (oczywiści na nasz koszt, kurier DPD).
Czy jedynie wchodzi w grę wysyłka listu przewozowego? Zadawałem to pytanie parę razy bezpośrednio do allegro, ale za każdym razem dostawałem gotowca "Państwo powinni odebrać towar na swój koszt od kupującego" - który nie odpowiada w ogóle na moje pytanie.
Pozdrawiam
@naxez_com tak można takie coś zastosować kiedyś w OSA tak miałem.
@naxez_com takie rozwiązanie jest dopuszczalne 🙂
To teraz kolejne pytanie - jeżeli po wysłaniu instrukcji wraz z linkiem i prośbą o skorzystanie z darmowego kuriera DPD i odesłanie produktu nie ma odpowiedzi od Klienta przez 7dni to czy to wystarczy do odrzucenia reklamacji ze względu na nieprzekazanie nam produktu?. Pozdrawiam
@naxez_com odrzucasz ost dnia reklamacji
Nie mogę odrzucić ostatniego dnia reklamacji - gdyż autoryzowany serwis potrzebuje parę dni na zapoznanie się z produktem - my wydajemy decyzje reklamacyjną na podstawie decyzji autoryzowanego serwisu. Więc jeżeli Klient nie odeśle w ciągu 7dni od wysłania przez nas linku serwis nie zdąży sprawdzić sprzętu.
Dlatego nasza procedura zakłada przypomnienie się po 6-dniach, a w przypadku braku odpowiedzi lub braku wysyłki po 24h od przypomnienia reklamacja jest odrzucana (z adnotacją, że zostanie przyjęta nowa reklamacja z chwilą wysyłki - a więc Klient ma wolną rękę, może i wysłać po 30dniach, jedynie decyzja będzie wydana 14dni od wysyłki) I pytanie czy taka procedura jest ok. Pozdrawiam
@naxez_com możesz odrzucić ostatniego dnia i dopisać że orzysluguje kupującemu odwołanie. Powód zbyt późne przekazanie towaru na reklamację skutkowało uniemożliwieniem dokonania ekspertyzy reklamacyjnej w obrębie czasu ustawowego przewidzianego na rozpatrzenie roszczenia reklamacyjnego.
czy ktoś mógłby potwierdzić czy takie odrzucenie jest zgodne z prawem i akceptowalne przez allegro?
@naxez_com jeżeli chcesz odrzucić reklamację z uwagi na brak możliwości zapoznania się ze zgłoszoną wadą, to powinieneś to zrobić w przedostatnim lub ostatnim dniu (czyli 13-14 dzień od złożenia reklamacji)
a co w wypadku jak Klient wyśle np. 4dni przed końcem terminu na odpowiedź, a do wydania opinii reklamacyjnej potrzebujemy rzeczoznawcy bądź serwis producenta (bo wada nie jest do sprawdzenia bez odpowiednich narzędzi, wiedzy itp)?
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ czy nikt nie zna odpowiedzi na taką sytuację?
@naxez_com, @GITSKY Nie ma to jednoznacznej odpowiedzi.
Termin 14 dni na odpowiedź liczy się od dnia otrzymania reklamacji od klienta. Jeśli sprzedawca nie odpowie w terminie, reklamacja uznana jest za zasadną w zakresie żądania klienta (np. wymiana, naprawa, obniżka ceny).
Prawo nie przewiduje wydłużenia terminu tylko dlatego, że potrzebny jest rzeczoznawca albo producent. To sprzedawca odpowiada za organizację procesu i dotrzymanie terminu.
Wszystko tutaj zależy od danej sytuacji. W mojej opinii można zadziałać na kilka sposobów.
Nie jestem w stanie określić, które rozwiązanie byłoby najlepsze. Jednak według prawa nie przewiduje się wydłużenia terminu decyzji reklamacyjnej.
Jeżeli chodzi o reklamację ustawową, to ty masz obowiązek ją rozpatrzyć, a nie autoryzowany serwis. Oczywiście możesz wysłać produkt do diagnostyki do serwisu (nie musi być to jednak serwis autoryzowany), ale nadal decyzję podejmiesz ty jako sprzedawca (decyzja serwisu nie jest dla ciebie wiążąca, ona ma charakter pomocniczy).
A co do gwarancji, to przy reklamacji ustawowej, ona cię nie interesuje. To że naprawa poza autoryzowanym serwisem, powoduje utratę gwarancji, jest bez znaczenia. Kupujący jak chciał zachować gwarancję, to mógł zgłaszać reklamację z tytułu gwarancji, a nie z tytułu niezgodności z umową.
Ustawa mówi wyraźnie odbierasz reklamacje na swój koszt nie organizujesz logistykę, chcesz to organizujesz ale kupujący mają rozumki pantofelków i nie licz że dobrze podadzą dane do wysyłki i potem będziesz miał zonka. Najlepiej wyślij oplaconą etykietę nadawczą i wyśle jak będzie koło paczkomatu nadawczego