@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
Dzień dobry, dziwna sprawa, bardzo długo trwa proces reklamacji, odkąd wysłałem kartę graficzną do sprzedawcy z racji reklamacji. To po tygodniu około dostałem odpowiedź, że sprzedawca odrzuca reklamację z racji, że karta była sprawna przy sprzedaży a z użytkowania powstały owe objawy. Po 5-6 miesiącach zrobiłem reklamację bo nagle się pojawili pixele oraz rwanie ekranu. Mam screeny. Dodatkowo jako, że trochę ogarniam te tematy, to wiem, że takie coś występuje przy kartach używanych do kopania, a podobno to miało miejsca… do tej pory nie ma efektu dyskusji, miałem otrzymać jakiś zwrot itd. Kontaktował się ze mną telefonicznie sprzedawca że mi wystawi jakiś dokument potwierdzający, że naprawa wyniesie więcej niż produkt itd. Ale nie ma nic od 16.02.2026
Ogólnie to sprzedawca ma trochę racji w art 43c ust 1 jest napisane:
Przedsiębiorca ponosi odpowiedzialność za brak zgodności towaru z umową istniejący w chwili jego dostarczenia i ujawniony w ciągu dwóch lat od tej chwili, chyba że termin przydatności towaru do użycia, określony przez przedsiębiorcę, jego poprzedników prawnych lub osoby działające w ich imieniu, jest dłuższy. Domniemywa się, że brak zgodności towaru z umową, który ujawnił się przed upływem dwóch lat od chwili dostarczenia towaru, istniał w chwili jego dostarczenia, o ile nie zostanie udowodnione inaczej lub domniemania tego nie można pogodzić ze specyfiką towaru lub charakterem braku zgodności towaru z umową.
Oczywiście to jak kupiłeś od firmy. W przypadku zakupu od osoby prywatnej powinieneś móc udowodnić, że wada istniała w chwili sprzedaży.
Jeżeli ta karta graficzna ma gwarancję, to reklamuj do gwaranta.