anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Próba oszustwa - oferta pracy [09.2025]: propozycja zapłaty za dodawanie przedmiotów do koszyka

MAMY ROZWIĄZANIE!
Client:105189154
#1 Nowicjusz

Chciałbym zgłosić próbę oszustwa - propozycja zapłaty za dodawanie przedmiotów do koszyka.

IMG_2516.png

 Dostalem dzisiaj takiego smsa, chciałem zgłosić 

oznacz moderatorów
72 ODPOWIEDZI 72
Zygert
#8 Zapaleniec

Uważam też, że ALLEGRO powinno na głównej stronie zamieścić coś w stylu banera jak Allegro Days co wali po oczach: "UWAGA podszywanie pod Allegro - kliknij po szczegóły" i tam już opis co ktoś może otrzymać. Przyczynilibyście się do zapobiegania też tego typu rzeczy, a tak czujne osoby nie dadzą się zrobić w balona, ale X się dało jeżeli ten proceder kwitnie. Więc wg mnie Allegro w swoim interesie również powinno uświadamiać odwiedzających ich portal.

oznacz moderatorów
Attina
#1 Nowicjusz

UWAGA na  podejrzany SMS o treści : 

od rriftfoxyiltzet7483@ramonastafford.com

Witaj! Jestem przedstawicielem rekrutacyjnym Allegro z Polski.

Oferujemy pracę w niepełnym wymiarze godzin, w 100% zdalną.

Twoje zadanie jest bardzo proste: dodawaj wskazane produkty do koszyka, aby zwiększyć ich widoczność.

▶️ Dodanie 1 produktu = 20 PLN

▶️ Dodanie 8 produktów = 160 PLN

▶️ Dodanie 16 produktów = 320 PLN

Możesz pracować z dowolnego miejsca, o każdej porze, przez 20 do 60 minut dziennie, a Twoje wynagrodzenie dzienne waha się od 200 do 800 zł. Podstawowa tygodniowa pensja wynosi ponad 3000 zł. 

Im więcej produktów dodasz, tym wyższe będą Twoje zarobki.

📲 Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z nami bezpośrednio.

WhatsAPP:+48579100668

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Dzień jak co dzień 🙂 

oznacz moderatorów
RaBarbar_ka
Moderatorka Allegro Gadane

@Attina nie jest to wiadomość od Allegro. Najprawdopodobniej jest to próba oszustwa.

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Adasio-Lc
#7 Wielbiciel

Od jakiegoś czasu dostaje takie smsy 

Witaj! Jestem przedstawicielem rekrutacyjnym Allegro z Polski.

Oferujemy pracę w niepełnym wymiarze godzin, w 100% zdalną.

Twoje zadanie jest bardzo proste: dodawaj wskazane produkty do koszyka, aby zwiększyć ich widoczność.

▶️ Dodanie 1 produktu = 20 PLN

▶️ Dodanie 8 produktów = 160 PLN

▶️ Dodanie 16 produktów = 320 PLN

Im więcej produktów dodasz, tym wyższe będą Twoje zarobki.

📲 Aby uzyskać więcej informacji, skontaktuj się z nami bezpośrednio.

WhatsAPP:+48697745198

o co tu chodzi zmienia się tylko numer telefonu

oznacz moderatorów
kolekcjoner608
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

To próba oszustwa ,nie daj się na to nabrać.

oznacz moderatorów
Client:35386082
#16 Inspirator

Nie daj się nabrać! bo zostaniesz wspólnikiem oszustów, ich nie złapią - Ciebie wsadzą.
To jest pranie brudnych pieniędzy, jeżeli podciągną to pod finansowanie terroryzmu, to odsiadkę masz pewną.

oznacz moderatorów
Adasio-Lc
#7 Wielbiciel

Domyślałem  się tylko szkoda, że nie da z tym zrobić, dziennie od 3 dni wysyłają po 3 do 4 podobnych smsów o podobnej treści z innym tel. Zawsze podają jako partner przedstawiciel Allegro. 

oznacz moderatorów
Client:35386082
#16 Inspirator

Możesz im utrudnić życie: zgłoś na bezpłatny w Polsce numer CERT Polska 8080 (wystarczy skopiować wiadomość i wysłać SMS).

oznacz moderatorów
Adasio-Lc
#7 Wielbiciel

Zgłosiłem lecz nic oni nie mogą zrobić konkretnego gdyż powiedzmy przestępcy zmieniają numery telefonów to jak z lewymi telefonami niby z banku banki w końcu zrobiły weryfikację dzwoniącego niby przedstawiciela czy też konsultanta trochę pomogło to i już nie są tak natrętni teraz są jazdy z ubezpieczeniami szkoda że nie można tego procederu zablokować może też samo allegro mogło by tak jak w bankach przy logowaniu informować komunikatem o takich nieuczciwych procederach pod ich adresem i wykorzystaniu marki allegro

oznacz moderatorów
Client:75834692
#1 Nowicjusz

Wygląda jak dla mnie to podejrzanie:

https://t.me/allegro261
Gratulаcje! Аllegro oferujе prасę оnlinе w nieрełnym wymiаrzе gоdzin. Zаrаbіаj łаtwo 500-2000 zł dziennіе, kоrzystając z tеlеfоnu. Pracа jest prosta i рrzyjеmnа, zamówiеnіa są przetwarzаnе onlіnе, a wynagrоdzеnіе wypłасаne tego sаmеgо dnіa. Jеślі jestеś zаintеresоwanу, роmоżemу Ci zасząć і otrzymywać wуnagrodzenіе! Klіknіj w nаzwę firmy рonіżej, aby sіę z nаmі skontаktować.
⬇️⬇️⬇️

oznacz moderatorów
w_kiwi

@Client:75834692 Jest to próba oszustwa niestety w ostatnim czasie bardzo powszechna. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów
FasshionClothes
#7 Wielbiciel

Po ostatnio dokonanych zakupach zaczęły mi przychodzić tego typu wiadomości. Podejrzewam wyciek danych z allegro 

IMG_9938.png

oznacz moderatorów
matt_rose
Moderator Allegro Gadane
Moderator Allegro Gadane

Dziękuje Ci @FasshionClothes za zgłoszenie. Zajmujemy się tą sprawą, nie jesteś jedyną osobą, która otrzymała tę wiadomość.

Mateusz
   Moderator
oznacz moderatorów
arvegil
#1 Nowicjusz

Nie wiem gdzie to zgłosić bo opcję kontaktu z allegro są upośledzone.

Dostałem dziwną propozycję wspierania promocji produktów na allegro poprzez klikanie w “dodaj do koszyka” za kasę.

Nie jestem **piiip**a żeby w czymś takim brać udział ale pewnie ktoś za to bierze kasę od sprzedawców.

szczegóły:

IMG_2222.png

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@arvegil Nikt nie bierze żadnej kasy od sprzedawców. 

To oszustwo polegające na praniu pieniędzy pochodzących z przestępstw. 

oznacz moderatorów
TeessaZ
#7 Wielbiciel

Tez otrzymałem taka wiadomość z adresu      catharine95_643@xutin.org

oraz numer zwrotny +48726867136

”to oszustwo polegające na praniu pieniędzy” - zabawna odpowiedz. Wiec jest to oferta Allegro? Skąd zatem maja mój numer telefonu???????

prosze o rozwiniecie opisu tego „oszustwa” 😉 

oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@TeessaZ Te wiadomości są rozsyłane na losowe numery. 
Nie ma to nic wspólnego z Allegro. 

Opis oszustwa w dużym skrócie - będziesz otrzymywać przelewy w ramach "nagród" za wykonane zadania. Przelewy będziesz musiała przekazywać dalej na podane numery kont.

Przelewy które będą pochodziły na Twoje konto będą pochodziły z oszustw a Ty zostajesz słupem - tzw. pranie brudnych pieniędzy.

oznacz moderatorów
05190
#8 Zapaleniec
  • Dostałem takiego sms i oczywiście Allegro ma tak beznadziejnie skonstruowaną apke, że nie mam pojęcie gdzie to zgłosić. Więc zgłaszam tu. Oczywiście dalej się tym zajmował nie będę tylko podaje do informacji mając nadzieję że Allegro to zauważy

IMG_2825.png

oznacz moderatorów
Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@05190 zgłoś do cert polska

Zgłoszenie incydentu 

Może moderatorzy stwierdza czy to próba oszustwa

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów