anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prośba o formularz POK

Violcia77
#7 Wielbiciel

Bardzo proszę o interewencję w mojej dyskusji:

dbea98c0-e7bf-11f0-b1e8-73677cd79618

W nocy 23. 01. 2026 o godzinie 23:59 minęło 14 dni od momentu rozpoczęcia dyskusji ze Sprzedającym.

Kilkukrotnie osoba z Allegro dołączająca się w dyskusji zapewniała mnie, że jest to ostateczny termin i po nim otrzymam formularz do POK.

Dziś kolejna osoba od Allkegro pisze mi w dyskusji, że znów mam czekać bo potrzebują informacji od sprzedawcy !

Ale co mnie to interesuje??? Ja czekam już 14 dni. Bo otrzymałem szrot TV za 15 000zł!

Proszę Moderatorów o reakcję!

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
39 ODPOWIEDZI 39

Violcia77
#7 Wielbiciel

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Proszę o interwencję do POK w mojej sprawie bo ja tutaj odchodzę od zmysłów, wysłałam Im co chcieli i cisza...

Dziękuję

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

a MOŻE tak więcej cierpliwości? jeszcze kilka godzin temu nie wiedziałaś co na policji zrobić a teraz już mają ci klepnąć 15 k 🙂 daj czas aby ktoś to rozpatrzył 15 k to nie 15 zł

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

AlleMakijaz

Nie znasz sprawy więc sie nie wypowiadaj....

Czekałam cierpliwie już 14 dni i byłam zapewniana, ze "spokojnie o nic się nie martw itd..."

Wysłałam co chcieli i cisza.....

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

masz racje nic znam całej sprawy ale ty pisząc tu publicznie oczekujesz przyklasku na podstawie czego ? Zgłoszenie na policje zrobiłaś kilka h temu a juz oczekujesz przelewu ? myślisz ze kwota 15 k to 15 zł oni to musza sprawdzić czy czasem nie wyłudzasz bo skąd mogą wiedzieć jak jest naprawdę a my co wiemy tylko tyle ze mąz ma zwał a ty zaraz oszalejesz 

trochę wyhamuj emocje i cierpliwie poczekaj 

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

Piszę tutaj z oznaczaniem Moderatorów.

Nie nie szukam poklasku, a pomocy od Nich.

Ja wszystko rozumiem, ale niech cokolwiek odpiszą "czekaj, odwal się itp" ale nie cisza.

Jakbyś był/ była w mojej sytuacji zapewne byłby spokój i opanowanie po 3 tygodniach walki.

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

skoro trwa to 3 tygodnie to znaczy ze coś nie jest oczywiste .... po prostu wyluzuj i poczekaj na odp 

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

AlleMakijaz

Ja serio próbuję, ale postaw się na moim miejscu.....

Czekam bo co mi pozostało.

Tak czy owak dzieki za udział w temacie.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Violcia77

Po pierwsze, to na rozpatrzenie reklamacji dotyczącej uszkodzenia przesyłki w transporcie jest 30, a nie 14 dni. Jest to uregulowane w par 9 ust 1 Rozporządzenia w sprawie reklamacji usługi pocztowej.

Po drugie. Czy przesyłka w chwili doręczenia miała widoczne jakiekolwiek ślady uszkodzenia. Jest to kluczowe w kwestii odszkodowania od przewoźnika.

Po trzecie, jaka firma doreczała przesyłkę. Przykładowo Allegro DPD i Allegro Delivery Kurier DPD to dwie różne firmy kurierskie. 

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

pecela

Tutaj nie chodzi o uszkodzenie przesyłki. Był zwrot konsumencki, który sprzedawca odrzucił i wskazał kwotę 0 do zwrotu.

Allegro naciskało na wyliczenie tego 0 i olał to.

Odpisał tylko, że podtrzymuje swoją decyzję 0

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane

@Violcia77 poprosiłam zespół Allegro Ochrony Kupujących o kontakt z Tobą w tej sprawie. Otrzymasz od nich wiadomość z informacją, jakich dokumentów z policji potrzebujemy. Rozumiem zdenerwowanie, ale muszę poprosić Cię jeszcze o cierpliwość. Nie zostawimy Cię bez pomocy, ale może to trochę potrwać, ponieważ musimy to zweryfikować, wciąż czekamy też na odpowiedź sprzedającego w dyskusji. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

la_nika

Dziękuję, jestem po rozmowie telefonicznej i dostałam kolejne instrukcje.

Jutro kolejna wizyta na Komisariacie.

Dziękuję

oznacz moderatorów

la_nika

@Violcia77 jeśli będę mogła jakoś pomóc, daj proszę znać. 
Spokojnego wieczoru!

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Violcia77 co za instrukcje dostałaś?

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

az1rael

Muszę na Policji złożyć zawiadomienie o Art. 286 § 1 KK i uzyskać potwierdzenie złożenie takiego zawiadomienia.

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

ale czy faktycznie doszło do tego oszustwa ? jesli przedmiot jest zepsuty  z winy kuriera to nie ma oszustwa sprzedającego 

Policja musi wykazać ze faktycznie do oszustwa dożo a nie ze ty tak uważasz  

oznacz moderatorów

la_nika

@AlleMakijaz @az1rael czy możecie proszę nie utrudniać tej sytuacji kupującej. 
Myślę, że jest dla niej wystarczająco stresująca, informacje o tym jak powinna postępować w tej sprawie otrzymuje od nas, podważanie tego jest niepotrzebne.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

ale w czym my przeszkadzamy nie bardzo rozumiem bez przesady 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Violcia77 ale to jest wpierniczenie się przez ciebie na minę konsultanta chyba pogięło. Po kolei:

Art.  286. [Oszustwo]
§  1.  Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

§  2.  Tej samej karze podlega, kto żąda korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy.
§  3.  W wypadku mniejszej wagi, sprawca
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.

§  4.  Jeżeli czyn określony w § 1-3 popełniono na szkodę osoby najbliższej, ściganie następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683/art-286

jak sprzedawca niby doprowadził cie podstępem do niekorzystnego rozporzadzenia mieniem? przewoźnik rozwalił tv? zdaje się z zwrotem jaki wykonałaś? Opisz mi dokładnie co się stało to zanalizuję tą sytuację prawnie. Ale doprowadzenie do zniszczenia towaru to na pewno odpowiedzialnośc cywilno prawna z postępowania w sądzie cywilnym.

Art.  233. [Fałszywe zeznania]
§  1.  Kto, składając zeznanie mające służyć za dowód w postępowaniu sądowym lub w innym postępowaniu prowadzonym na podstawie ustawy, zeznaje nieprawdę lub zataja prawdę,
podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8.

https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/kodeks-karny-16798683

Art.  234. [Fałszywe oskarżenie]
 Kto, przed organem powołanym do ścigania lub orzekania w sprawach o przestępstwo, w tym i przestępstwo skarbowe, wykroczenie, wykroczenie skarbowe lub przewinienie dyscyplinarne, fałszywie oskarża inną osobę o popełnienie tych czynów zabronionych lub przewinienia dyscyplinarnego,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.

Art.  238. [Fałszywe zawiadomienie o przestępstwie]
Kto zawiadamia o przestępstwie, lub o przestępstwie skarbowym organ powołany do ścigania wiedząc, że przestępstwa nie popełniono,

podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2

Allegro właśnie próbuje cię wrobić w odpowiedzialność karną minimum z art 238kk, a jak policja odpali postępowanie  i przesłucha strony i będzie proces to w całą resztę a pracownik allegro to jakiś niepodpisany random. Czyli powiesz tak zrobiłam to co mi jakiś pracownik allegro kazał... przecież to się nadaje do tv i yt i Jaworowicz dla fame'u... 
@AlleMakijaz jak nie wiesz w czym przeszkadzamy w kreatywnym naginaniu kodeksu karnego

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Violcia77 policjant cię ma obowiązek pouczyć o odpowiedzialności karnej więc dopytaj

oznacz moderatorów

la_nika

@az1rael nie znasz szczegółów tej sprawy ani naszych procedur. 
Zweryfikowanie, czy działania sprzedającego nie są próbą oszustwa jest zadaniem dla policji. 
Nie prosimy kupującej o składanie fałszywych zeznań.

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów