Bardzo proszę o interewencję w mojej dyskusji:
dbea98c0-e7bf-11f0-b1e8-73677cd79618
W nocy 23. 01. 2026 o godzinie 23:59 minęło 14 dni od momentu rozpoczęcia dyskusji ze Sprzedającym.
Kilkukrotnie osoba z Allegro dołączająca się w dyskusji zapewniała mnie, że jest to ostateczny termin i po nim otrzymam formularz do POK.
Dziś kolejna osoba od Allkegro pisze mi w dyskusji, że znów mam czekać bo potrzebują informacji od sprzedawcy !
Ale co mnie to interesuje??? Ja czekam już 14 dni. Bo otrzymałem szrot TV za 15 000zł!
Proszę Moderatorów o reakcję!
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@az1rael nie znasz szczegółów tej sprawy ani naszych procedur.
Zweryfikowanie, czy działania sprzedającego nie są próbą oszustwa jest zadaniem dla policji.
Nie prosimy kupującej o składanie fałszywych zeznań.
@la_nika tylko jak wyjdzie że sprzedawca jest niewinny po tym jak się dowie kto złożył zawiadomienie z art 286kk a dowie się bo jak dostanie pozew i wezwanie na rozprawę to kupujący będzie świadkiem poskutkuje kontrpozwem z art 212kk i pozwem cywilnym późniejszym o odszkodowanie. Skoro z art 286kk uniewinnią sprzedawce to praktycznie z automatu wygra z 212kk bo skoro jest niewinny to go ktoś pomówił niesłusznie o popełninie przestępstwa czyli wygra kontpozew a z wygranym zniesławieniem wygra pozew cywilny tylko kwestia na jaką kwotę, ale tego to już widać nikt u was przewidzieć nie potrafi...
@la_nika Nie chodzi o fałszywe zeznania tylko fałszywe zawiadomienia a na to też jest paragraf.
Kupująca skakała zawiadomienie w swoim imieniu i na swoją własną odpowiedzialność po tym jak ją do tego „zmusiliście”.
Kupująca niekoniecznie kogokolwiek o cokolwiek podejrzewa ale za Waszymi namowami poszła złożyć zawiadomienie.
@komis-bell dokładnie a jak nie daj boże prokurator doprowadzi do procesu to jest równia pochyła i uwalanie się z kolejnych paragrafów karnych.
Myślę ze tutaj to coś za 15 K było wysłane nie poprawnie stąd odrzucenie zwrotu chociaż powinien zwrócić 1 zł i uzasadnić dlaczego
jesli otrzyma zaświadczenie to allegro wypłaci AOK i konto tego sprzedawcy będzie zagrożone a za nim to wyjaśni minie długie miesiące . także nie wiem - współczuje temu sprzedawcy
@AlleMakijaz bo każdy przewoźnik ma wyłącznenie z transportu tv od x cali że nie odpowiada za uszkodzenia tylko dla allegro smart oni mają inne ustalenia wykonania usługi i stąd ten zonk bo przewoźnikowi się nie uśmiecha 15tysi płacić i się wypiął na nadawcę z reklamacją, natomiast jest wątek że tak zrobili sprzedawcy z zeszłego roku bo allegro kazało mu reklamację składać do zwrotu to ja się nie dziwię że woli zastosować art 34.4 uk zamiast po miesiącu fostać w twarz odpowiedzią reklamacyjną od przewoźnika spadaj na drzewo towar regulaminowo niedozwolony do wysyłki.
tak , ale o tym tez powinien wiedzieć kupujący . Ja wiem jak kupujący traktują zwroty Jedli jest tak jak piszesz to pani składająca takie zawiadomienie naraża siebie na odp karną bo to i tak wyjdzie za jakiś czas i ona będzie ta kasę miała mu oddać oraz odszkodowania Dramat
w pełni się zgadzam z moderacją, policja powinna przeanalizować sytuację czy to nie oszustwo z art 286 kk
bo mamy tutaj także trzecią i może najważniejszą stronę transakcji - organizatora całej akcji, który pobrał całkiem sporą prowizję
@az1rael @Violcia77 organizator odpowiada za przekazywanie treści stronom transakcji, sugerowanie, że jest ona dla nich bezpieczna, organizację wysyłki, pobieranie wpłat i itp
Dlaczego organizator wysyłki nie pilnuje w/w sytuacji czyli wysyłek towaru niedozwolonymi metodami?
ale pewnie znowu się tego czepiam 🙂
@az1rael no ogólnie allegro ostatnio szaleje z tym wysyłaniem na policję i niedługo ktoś się na tym przejedzie. Ja też miałam w tym roku sytuację, że odrzuciłam reklamację produktu za 60 czy 70 zł. Allegro potwierdziło, ze miałam do tego prawo ale też kazało kupującej iść na policję, żeby mogła dostać rekompensatę z POK.
@Health___Beauty każdy sposób aby chociaż część kupujących zrezygnowała z roszczeń z POK jest dobry.
@sl-aw-ek dobry dopóki ktoś nie odpowie karnie za fałszywe oskarżenie o przęstepstwo.
Najpierw Allegro rozdawało rekompensaty na prawo i lewo (sama miałam przypadki gdy ktoś próbował zwracać używane tusze do rzęs czy inne kosmetyki, zwrot był odrzucany, niemalże z automatu wypłata rekompensaty), kupujący się nauczyli, że to łatwy sposób na dodatkową kasę albo posiadanie i przedmiotu od sprzedawcy, i kasy od Allegro a teraz nagle wysyłanie wszystkich na policję. Ze skrajności w skrajność.
@Health___Beauty styczeń, początek roku, roczne podsumowanie dla zarządu i excel się rozjechał bo kto by czytał dyskusje czy nie daje rekompensaty za niewyslaną paczke za pobraniem
@Health___Beauty "dobry dopóki ktoś nie odpowie karnie za fałszywe oskarżenie o przęstepstwo"
Ale to nie będzie problem allegro tylko składającego zawiadomienie.
W kwestii odpowiedzialności z przytoczonych wyżej artykułów ... szansa udowodnienia przestępstwa z 234 czy 238 jest niższa niż szansa udowodnienia, że doszło tutaj do oszustwa.
Natomiast jak chodzi o 233 to polecam najpierw skończyć podstawówkę wieczorowo bo czytanie ze zrozumieniem nie jest mocną stroną niektórych użytkowników. 🤣
@sl-aw-ek skoro uważasz że musisz taką szkołę skończyć bo ci potrzebna to ją skończ
@sl-aw-ek Ale to nie będzie problem allegro tylko składającego zawiadomienie.
No skoro Allegro tak bardzo dba o dobre doświadczenia kupujących i chce, żeby mieli zaufanie do platformy, że zwraca środki nawet w oczywistych sytuacjach gdy tego robić nie powinno (co było wielokrotnie opisywane na forum) to jednak takim wysyłaniem na policję i zachętą do składania co najmniej naciąganych zawiadomień pracuje na to, żeby kupujący zaufanie do Allegro stracili.
@Health___Beauty Polecam zapoznać się z treścią oświadczeń które składają kupujący podczas korzystania POK 😉
ja mam kolege w policji i działa to tak Ty przychdzisz jako potencjalny poszkodowany Policja przyjmuje twoje zgłoszenie dopiero wtedy bada sprawę czy do takiego oszustwo doszło ale zaświadczenie wystawia i tu jest problem bo oni zwrócą środki z AOK a ty sprzedawco udowodnisz ze oszustwa nie ma i policja umarza sprawę
tak to działa
@la_nika tak z ciekawości - jak wypłacacie kupującemu rekompensatę to albo uznajecie, że sprzedawca miał prawo odmówić zwrotu środków i bierzecie obciążenie na siebie albo wypłacacie, bo kupujący ma się czuć na Allegro bezpiecznie ale kwotą zwrotu obciążacie sprzedawcę jeśli nie dopełnił swoich obowiązków. Także finalnie i tak zwrot jest na konto sprzedawcy. Do tego dostaje ograniczenia na konto. Więc po co ta policja?
Monika w sumie odpowiedziała wyżej na to pytanie. Zweryfikowanie, czy działania sprzedającego nie są próbą oszustwa jest zadaniem dla policji. Dlatego odsyłamy w takich sytuacjach do zgłoszenia sprawy na policję.
o właśnie zweryfikowanie a kiedy oni to zweryfikują za kilka tygodni lub miesięcy