anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prośba o formularz POK

Violcia77
#7 Wielbiciel

Bardzo proszę o interewencję w mojej dyskusji:

dbea98c0-e7bf-11f0-b1e8-73677cd79618

W nocy 23. 01. 2026 o godzinie 23:59 minęło 14 dni od momentu rozpoczęcia dyskusji ze Sprzedającym.

Kilkukrotnie osoba z Allegro dołączająca się w dyskusji zapewniała mnie, że jest to ostateczny termin i po nim otrzymam formularz do POK.

Dziś kolejna osoba od Allkegro pisze mi w dyskusji, że znów mam czekać bo potrzebują informacji od sprzedawcy !

Ale co mnie to interesuje??? Ja czekam już 14 dni. Bo otrzymałem szrot TV za 15 000zł!

Proszę Moderatorów o reakcję!

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
84 ODPOWIEDZI 84

Violcia77
#7 Wielbiciel

Sprawa zgłoszona na Policji.

Potwierdzenie wysłane do POK. 

Dam znać co dalej....

Ciekawe co teraz drzewo rodowe mam przedstawić. A sprzedawca ma TV + kasę, dalej handluje i ma Super Sprzedawcę!

Upsss tylko kilkukrotnie Allegro wzywało go do zwrotu pieniędzy....

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

Ale my znamy też kupujących. Jeżeli sprzedający otrzymał towar zwrotny w stanie uszkodzonym, nienadającym się do dalszej odsprzedaży, to nie naruszył prawa ani nie jest oszustem.

W zgłoszeniu policyjnym znajduje się wyłącznie wersja kupującego, którą Policja dopiero wyjaśni w toku postępowania ze sprzedającym. Ten z kolei przedstawi dowody na to, że sprawa może wyglądać zupełnie inaczej, co może skutkować umorzeniem postępowania.

W takiej sytuacji sprzedający może wytoczyć kupującemu sprawę, a konsekwencje mogą być dla niego znacznie surowsze.

Allegro powinno zaczekać na weryfikację tego rzekomego „przestępstwa”, ponieważ na ten moment znamy jedynie lakoniczną, jednostronną wersję kupującego. Wiadomo też, jacy potrafią być kupujący w dzisiejszych czasach, zwłaszcza gdy chodzi o tak wysoką kwotę.

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

AlleMakijaz

Tak jak pisałam nie znasz sprawy więc zachowaj dla siebie te uwagi!

Ja czuję się oszukana i moim prawem jako obywatela jest złożyć takie zawiadomienie.

Czyli co? Twoim zdaniem miałam machnąć ręką na 15k? I dać się wrobić w to uszkodzenie? Chyba żartujesz.....

Wydam kolejne 15k jak będzie trzeba, ale na pewno tego tak nie zostawię.

I proszę Cię nie wypowiadaj się więcej w tym wątku!

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

myślę ze to nie z tv jest coś nie tak 

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@Violcia77  to możesz napisać konkretnie co się stało? Bo z tego co rozumiem kupiłaś telewizor, zgłosiłaś zwrot (czy reklamację?) i co dalej? Sprzedawca odmówił zwrotu środków czy po prostu nie dokonał zwrotu mimo upłynięcia terminu? W ogóle się nie odezwał? 

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

napisała gdzieś tam ze zrobiła zwrot konsumencki i sprzedawca obniżył wartość tv na 0 czy tam na 1 zł i pani czuje sie oszukana bo tv doszedł uszkodzony -tak gdzieś wyżej mniej tak wygląda ta sytuacja a i maż jest na SOR  bo miał zawał przez tą sytuacje .  To wszystko co wiemy, 

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

Health___Beauty

Kupiłam TV, który przyszedł bez folii ochronnej na ekranie i był uszkodzony (uszkodzenie układu zasilania). Po telefonie do sprzedawcy "zwrot konsumencki lub 300 zł rabatu i mam sobie reklamować do producenta).

Oczywiście zwrot bo nie chcę mieć naprawianego TV kupiłam NOWY!

Posiadam wszystkie zapisy rozmów telefonicznych ze sprzedającym jak i z producentem.

I tutaj się zaczyna dyskusja, sprzedawca odmówił zwrotu, wyliczenie 0 bo jest uszkodzenie.

Od piątku przestał odpisywać na wezwania Allegro o zwrot lub wyliczenie czemu 0.

Więc wniosek do POK.

Nie będę pisała całości....to tak po krótce.

Napiszę jak coś więcej będę wiedziała.

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

a zrobiłaś zwrot - jako reklamacja czy odstąpiłaś od umowy ?

oznacz moderatorów

Halfrunt
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AlleMakijaz To było zapewne odstąpienie - stąd takie zachowanie sprzedającego.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@Violcia77  no to przykro mi bardzo ale to Twój błąd - jak telewizor przyszedł uszkodzony to trzeba było składać reklamację, a nie zwrot konsumencki. Jak zgłaszasz zwrot to znaczy, ze towar przyszedł do Ciebie w stanie nienaruszonym i produkt nienaruszony powinien wrócić do sprzedawcy. Jak sprzedawca otrzymał produkt uszkodzony to ma prawo pomniejszyć zwrot chociaż chyba musi zwrócić minimum 1 zł.

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

Health___Beauty

Ja kupiłam i zapłaciłam za NOWY sprawny TV, a otrzymałam bubla.

I jak z początku wierzyłam sprzedawcy, ze on nie wie co jest w środku bo tego nie sprawdzają przed wysyłką, tak po tym jak chce mnie wrobić w to uszkodzenie przestałam.

Dalsze koleje znasz...

I oczywiście ma on swoje prawa i ja swoje także.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@Violcia77  zachowanie sprzedawcy nie jest w porządku ale niestety jeśli towar przyszedł uszkodzony to jedyna drogą jaką masz jako konsument to złożenie reklamacji a nie zwrot. Tzn. możesz oczywiście dokonać zwrotu ale wtedy uszkodzenie idzie na Twoje konto, niestety.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Tak na marginesie to nie mogę wyjść z podziwu, że ludzie kupują takie rzeczy na Allegro 🙉

Ja osobiście nigdy w życiu nie kupiłbym tak drogiego telewizora na Allegro (ani w ogóle żadnego)

Znana sieć marketów z wniesieniem i rozpakowaniem to jedyna słuszna opcja - nawet jeśli będzie nieco drożej.

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#17 Koryfeusz

@komis-bell  już nie chciałam o tym pisać ale o tym samym pomyślałam. W ogóle tak droga rzecz to tylko z dostawą własną sprzedawcy i uruchomieniem sprzętu.

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

komis-bell

Ale czy ja kupiłam ten sprzęt w darknecie? Na jakiejś nielegalnej platformie?

Na Allegro kupuje od 21 lat i to 1 raz taka sytuacja.

oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Violcia77 Nie. Nie kupiłaś w darknecie.

Ta sytuacja której doświadczasz to kumulacja kilku czynników z których najważniejsze to: 

- nieuczciwość sprzedającego (domniemana - bo nie znamy ani wszystkich faktów ani wersji sprzedającego)

- złożenie oświadczenia o odstąpieniu od umowy zamiast reklamacji po otrzymaniu wadliwego towaru

oznacz moderatorów

Halfrunt
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

🤣w darknecie 🤣 a to dobre, dobrze że mimo sytuacji możesz się zdystansować i pozwolić na czarny humor. 

Masz punkt zaczepienia, jeśli w pierwszej kolejności sprzedający chciał dać rabat 300 zł. na pokrywie szkód, tak je wycenił - to o tyle maksymalnie mogł pomniejszyć zwrot środków, moim zdaniem 

oznacz moderatorów

AlleMakijaz
#12 Orędownik

ale po zwrocie ocenił na 15 k 🙂 

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

la_nika

Bardzo proszę o interwencję w mojej sprawie do POK.

Bo to czekanie i niewiedza jest najgorsza...

Oczywiście za dotychczasową pomoc dziękuję😘

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

Bardzo proszę o interwencję w mojej sprawie do POK.

oznacz moderatorów