anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Prośba o formularz POK

Violcia77
#7 Wielbiciel

Bardzo proszę o interewencję w mojej dyskusji:

dbea98c0-e7bf-11f0-b1e8-73677cd79618

W nocy 23. 01. 2026 o godzinie 23:59 minęło 14 dni od momentu rozpoczęcia dyskusji ze Sprzedającym.

Kilkukrotnie osoba z Allegro dołączająca się w dyskusji zapewniała mnie, że jest to ostateczny termin i po nim otrzymam formularz do POK.

Dziś kolejna osoba od Allkegro pisze mi w dyskusji, że znów mam czekać bo potrzebują informacji od sprzedawcy !

Ale co mnie to interesuje??? Ja czekam już 14 dni. Bo otrzymałem szrot TV za 15 000zł!

Proszę Moderatorów o reakcję!

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
84 ODPOWIEDZI 84

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@Violcia77

Twoją sprawą powinien zająć się sąd, a nie POK. Tylko sąd może rozstrzygnąć twój spór ze sprzedawcą o pomniejszenie zwrotu.

Jeżeli chodzi o przepisy, to zgłaszając odstąpienie od umowy z automatu oświadcza się, że towar w chwili otrzymania nie miał żadnych widocznych wad i był w pełni zgody z umową. I teraz jeżeli sprzedający otrzymał z powrotem towar, który ma wadę, to oznacza to, że powstała ona u kupującego lub w drodze od kupującego i zgodnie z art 34 ust 4 ustawy o prawach konsumenta, ma on prawo do pomniejszenia zwracanych środków. Co ważne, oświadczenie o odstąpieniu od umowy jest ostateczne i nieodwoływalne.

Popełniłaś błąd robiąc zwrot i niestety pewnie będziesz musiała ponieść tego koszty. Jak mówi znana maksyma Ignorantia iuris nocet.

Ps. Osobiście uważam, że potrącenie 100% w tym przypadku, to zbyt duże potrącenia. 

oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

pecela

A tak poważnie to co zmieniłaby reklamacja w tym przypadku?

Skoro sprzedawca może ją odrzucić i nikt jego zdania nie zmieni.

Idę dzisiaj do Rzecznika Konsumentów po poradę i teraz mam pytanie do osób które korzystały z tej instytucji.

Co powinna zabrać z sobą? Czy te dokumenty, które miałam na Policji?

Wydruki całego zakupu, dyskusji, wiadomości od Allegro?

Czy coś jeszcze?

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

no zmieniła by dużo bo właśnie nawet w sadzie można byłoby dochodzić roszczenia ze zgłoszonej reklamacji Odstąpienie jest niestety wiążące nawet jesli wcześniej składałaś pisemnie informacyjnie ze Tv nie ma folii itd. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka Allegro Gadane
Moderatorka Allegro Gadane

@Violcia77 poprosiłam o odpowiedź dla Ciebie w korespondencji dotyczącej wniosku o rekompensatę. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Violcia77
#7 Wielbiciel

la_nika

Dziękuję

oznacz moderatorów