Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Reklamuję zakupiony katalizator samochodowy, z tytułu rękojmi/niezgodności towaru z umową. Pierwotnie sprzedawca odmówił przyjęcia reklamacji, jednak po interwencji Allegro kazał odesłać reklamowany towar.
@az1raeltypowe nie wiem, ale się wypowiem... Albo raczej, co gorsza, coś mi się wydaje, ale źle ale i tak napiszę i będę wprowadzał w błąd innych.
Sugeruję zapoznać się z obowiązującym prawem dotyczącym reklamacji, a potem odpowiadać w takich tematach.
@diplodokk sugeruję nie pierniczyć głupot, jak takiś madry to czemu na forum sie pytasz skoro wiesz ale się wypowiadasz. W grudniu to ci się samochód zrypał, a nie katalizator mogło się zepsuć wszystko, a dowod w postaci faktury / paragonu masz z 10 stycznia 2025. Zglosić se możesz wszystko po 2 latach sprzedaca może zostawić zgłoszenie bez odpowiedzi a jak się nie podoba to idź do sądu i załóż powództwo cywilne bo rzecznik nie zajmuje się rękojmiami tylko reklamacjami za niezgodność z umową z ustawy konsumenckiej, a czas na zgloszenie tej reklamacji minął.
Usterka możliwe ze jest i powstała przed upływem 2lat więc w czym problem?
@MiMary Jestem pełen szacunku i podziwu, odpowiedź godna księżnej.
Napisałem Księżnej bo kojarzy mi się to z Wiedźminem Krew i Wino. Takie śmiałe decyzje podejmowała Jaśnie Oświecona Księżna Anarietta.
Znawcy Wiedźmina na pewno wiedzą o co chodzi.
Cześć, @diplodokk. Sprzedający powinien odebrać ten towar, zapoznać się z wadą i wydać decyzję w ciągu 14 dni od złożenia reklamacji, czyli od 10.01.25 do 24.01.25.
Proszę, abyś kontynuował korespondencję mailową 48712727 w tej sprawie - tam otrzymasz dalsze instrukcje od naszych doradców.
@Client:80340374najwyraźniej zapoznała się z tematem, zrozumiała o co chodzi, w przeciwieństwie do Ciebie i udzieliła odpowiedzi w oparciu o obecne przepisy.
Jakieś szaleństwo, od kiedy sprzedawca musi coś robić po upływie rękojmi?
Towar zakupiony 3.01.2023. Wada wystapiła ok 15.12.2024. Samochód oddany do serwisu 20.12.2024 /mam potwierdzenie przyjecia/. Odebrany 10.01.2025 z diagnozą wady katalizatora /przerdzewiał/. Sprzedający powinien odebrać ten towar, zapoznać się z wadą i wydać decyzję w ciągu 14 dni od złożenia reklamacji, czyli od 10.01.25 do 24.01.25.
Jak widzę autor wątku wraz z moderatorami allegro tworzy nowe przepisy. Sprzedawca odpowiada za towar 2 lata i ani jednego dnia dłużej.
Jeżeli reklamacja jest złożona po terminie to nie musi nic robić.
Do tego w tym terminie łapią się jeszcze stare przepisy i to kupujący musi udowodnić wadę towaru występującą w towarze.
Czy da się jakość pomóc kupującemu" @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@LEW433 "Czy da się jakość pomóc kupującemu"
Może zrzutkę ogłoś na rzecz tego kupujacego, jeśli się powiedzie wkrótce sławny będziesz niczym Owsiak. Na pewno wielu chętnych się do ciebie zwróci o pomoc, ba.... ja sam mam jakiś stary złom w garażu, kasa by się przydała
Bo w aucie trzeba podawać ogień na tłoki a nie prykać do biedry dwa kilometry. U mnie dobija 400tyś km i katalizatory jak dzwon.
Dokładnie, katalizator nie ma prawa zardzewieć, to nie była wina katalizatora.
Temperatura pracy katalizatora to powyżej 300 - 400 C. Tam nie ma prawa żadna woda pozostać, nie ma możliwości powstania korozji.
Jedyne możliwe przyczyny przerdzewienia to niedogrzewanie silnika i pozostająca wilgoć w układzie...
Albo przeciek na postoju pod uszszelką głowicy i płyn chłodzący w układzie wydechowym. To wyjaśnia oddanie auta do serwisu. Ale nie wierzę w samoistne rdzewienie katalizatora.
@br.Może zrzutka na jakieś rabatki dla Ciebie? Będziesz sobie mógł pielić pietruszkę na balkonie, z czego będzie na pewno więcej pożytku, niż z Twoich postów.
@diplodokk Oszczędzaj słowa, możesz jeszcze potrzebować pomocy.
Jeżeli Allegro podejmie jakieś działania wobec sprzedającego możesz mieć proces o wyłudzenie pieniędzy.
Przy takim obrocie sprawy żaden Lew nie pomoże.
@br. oj naprawdę? Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno. Zmień internet na kolorowanki, będą odpowiednie.
Na ciebie zrobię zarzutkę jak potrzeba. 😛
A tak z ciekawości ile za niego zapłaciłeś i ile żądasz zwrotu?