anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca nie chce odebrać przesyłki z reklamowanym towarem

diplodokk
#8 Zapaleniec#

Reklamuję zakupiony katalizator samochodowy, z tytułu rękojmi/niezgodności towaru z umową. Pierwotnie sprzedawca odmówił przyjęcia reklamacji, jednak po interwencji Allegro kazał odesłać reklamowany towar.

Zgodnie z informacją od sprzedawcy, wysłałem reklamowany towar na wskazany adres. 
Kurier pocztex dwukrotnie, w dniu 21 i 22 stycznia, podejmował próbę doręczenia paczki, bezskutecznie. 
Pozostawiono awizo i paczka czeka do odbioru w urzędzie pocztowym. 
Sprzedawca twierdzi, że nie było żadnego kuriera, ani awiza i on czeka na paczkę ode mnie. 
Jakie środki mogę teraz podjąć? 
Co w sytuacji, gdy jej nie odbierze i przesyłka wróci do mnie? Co z moim roszczeniem? Czy brak odbioru/odmowa odbioru reklamacji oznacza, że moje roszczenie jest automatycznie uznane? 
oznacz moderatorów
56 ODPOWIEDZI 56

diplodokk
#8 Zapaleniec#

@az1raeltypowe nie wiem, ale się wypowiem... Albo raczej, co gorsza, coś mi się wydaje, ale źle ale i tak napiszę i będę wprowadzał w błąd innych.

Sugeruję zapoznać się z obowiązującym prawem dotyczącym reklamacji, a potem odpowiadać w takich tematach.

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg#

@diplodokk sugeruję nie pierniczyć głupot, jak takiś madry to czemu na forum sie pytasz skoro wiesz ale się wypowiadasz. W grudniu to ci się samochód zrypał, a nie katalizator mogło się zepsuć wszystko, a dowod w postaci faktury / paragonu masz z 10 stycznia 2025. Zglosić se możesz wszystko po 2 latach sprzedaca może zostawić zgłoszenie bez odpowiedzi a jak się nie podoba to idź do sądu i załóż powództwo cywilne bo rzecznik nie zajmuje się rękojmiami tylko reklamacjami za niezgodność z umową z ustawy konsumenckiej, a czas na zgloszenie tej reklamacji minął.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Usterka możliwe ze jest i powstała przed upływem 2lat więc w czym problem?

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@MiMary  Jestem pełen szacunku i podziwu, odpowiedź godna księżnej.

Napisałem Księżnej bo kojarzy mi się to z  Wiedźminem Krew i Wino. Takie śmiałe decyzje podejmowała Jaśnie Oświecona  Księżna Anarietta.

Znawcy Wiedźmina na pewno wiedzą o co chodzi.

oznacz moderatorów

Client:80340374
#14 Krzewiciel#

Cześć, @diplodokk. Sprzedający powinien odebrać ten towar, zapoznać się z wadą i wydać decyzję w ciągu 14 dni od złożenia reklamacji, czyli od 10.01.25 do 24.01.25. 
Proszę, abyś kontynuował korespondencję mailową 48712727 w tej sprawie - tam otrzymasz dalsze instrukcje od naszych doradców. 

Marysia
   Moderatorka

@MiMary  to powyżej to tak na serio napisałaś ? Jesteś przekonana, że zapoznałaś się z tematem i odpowiedź nie była tylko po to by coś napisać ?
oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

@Client:80340374najwyraźniej zapoznała się z tematem, zrozumiała o co chodzi, w przeciwieństwie do Ciebie i udzieliła odpowiedzi w oparciu o obecne przepisy.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

Jakieś szaleństwo, od kiedy sprzedawca musi coś robić po upływie rękojmi?

Towar zakupiony 3.01.2023. Wada wystapiła ok 15.12.2024. Samochód oddany do serwisu 20.12.2024 /mam potwierdzenie przyjecia/. Odebrany 10.01.2025 z diagnozą wady katalizatora /przerdzewiał/. Sprzedający powinien odebrać ten towar, zapoznać się z wadą i wydać decyzję w ciągu 14 dni od złożenia reklamacji, czyli od 10.01.25 do 24.01.25. 

Jak widzę autor wątku wraz z moderatorami allegro tworzy nowe przepisy. Sprzedawca odpowiada za towar 2 lata i ani jednego dnia dłużej.

Jeżeli reklamacja jest złożona po terminie to nie musi nic robić.

Do tego w tym terminie łapią się jeszcze stare przepisy i to kupujący musi udowodnić wadę towaru występującą w towarze.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@LEW433   "Czy da się jakość pomóc kupującemu"

Może zrzutkę ogłoś na rzecz tego kupujacego,  jeśli się  powiedzie wkrótce sławny będziesz  niczym  Owsiak. Na pewno wielu chętnych się do ciebie zwróci o pomoc,  ba....  ja sam mam jakiś stary złom w garażu,  kasa by się przydała

oznacz moderatorów

krejzole
#14 Krzewiciel#

Bo w aucie trzeba podawać ogień na tłoki a nie prykać do biedry dwa kilometry. U mnie dobija 400tyś km i katalizatory jak dzwon. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Dokładnie,  katalizator  nie ma prawa zardzewieć, to nie była wina katalizatora.

Temperatura pracy katalizatora to powyżej 300 - 400 C.  Tam nie ma prawa żadna woda pozostać, nie ma możliwości powstania korozji.

Jedyne  możliwe przyczyny przerdzewienia  to niedogrzewanie silnika i pozostająca wilgoć  w układzie...

Albo  przeciek na postoju pod uszszelką  głowicy i płyn chłodzący  w układzie wydechowym.  To wyjaśnia oddanie auta do serwisu. Ale nie wierzę w samoistne rdzewienie katalizatora.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#
  • Może to z południa Polski, egzemplarz po powodzi. Mało pieniędzy dostaliście od państwa i że zbiórek prywatnych osób? Musicie uciekać się do takich sztuczek? Po co odbudowujcie na tych terenach swe posiadłości, jak co kilka lat was zalewa, kasę fajnie się od innych podatników bierze co nie...
oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

@br.Może zrzutka na jakieś rabatki dla Ciebie? Będziesz sobie mógł pielić pietruszkę na balkonie, z czego będzie na pewno więcej pożytku, niż z Twoich postów.

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@diplodokk  Oszczędzaj słowa,  możesz jeszcze potrzebować pomocy.

Jeżeli Allegro  podejmie jakieś działania wobec sprzedającego możesz mieć proces o wyłudzenie pieniędzy.

Przy takim obrocie sprawy żaden Lew  nie pomoże.

oznacz moderatorów

diplodokk
#8 Zapaleniec#

@br. oj naprawdę? Bardzo mi z tego powodu wszystko jedno. Zmień internet na kolorowanki, będą odpowiednie.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Na ciebie zrobię zarzutkę jak potrzeba. 😛

oznacz moderatorów

maliszewko2014
#11 Animator#

A tak z ciekawości ile za niego zapłaciłeś i ile żądasz zwrotu?

oznacz moderatorów