anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Sprzedawca odmówił zwrotu pieniędzy mimo wcześniejszej akceptacji zwrotu

MAMY ROZWIĄZANIE!
black-nemesis
#7 Wielbiciel#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Temat: Sprzedawca odmówił zwrotu pieniędzy mimo wcześniejszej akceptacji zwrotu

Treść skargi:

Dzień dobry,

Zwracam się z prośbą o interwencję w sprawie zakupu od sprzedawcy [edycja].

W dniu 15 czerwca 2025 r. o godzinie 06:51 sprzedawca zapewnił mnie w oficjalnej wiadomości, że mam możliwość dokonania darmowego zwrotu peelingu marki BasicLab (Enzymatyczny do Twarzy 35 g) i że po jego otrzymaniu otrzymam pełen zwrot środków.

Zgodnie z tą deklaracją, odesłałam produkt.

Po kilku dniach sprzedawca zmienił zdanie i stwierdził, że nie zwróci mi pieniędzy, ponieważ produkt nie został odesłany w oryginalnym opakowaniu. Wcześniej nie było mowy o takim wymogu — nie został on wskazany ani w ofercie, ani w rozmowie w dyskusji.

Sprzedawca zażądał również ode mnie przelewu 16,99 zł za odesłanie mi z powrotem produktu, mimo że wcześniej obiecał darmowy zwrot i pełen zwrot pieniędzy.

Uważam, że takie działanie narusza zasady uczciwego handlu na Allegro i wprowadza kupujących w błąd. Proszę o pomoc i wyegzekwowanie ode mnie należnego zwrotu 79 zł, który sprzedawca mi obiecał, a następnie bezzasadnie odmówił.

Mogę załączyć zrzuty ekranu rozmowy jako dowód.

Co robić?

oznacz moderatorów
14 ODPOWIEDZI 14
az1rael
#21 Demiurg#

@black-nemesis a został ten peeling otwarty? Bo jeśli tak i prodeukt higieniczny czyli wyłączony ze zwrotu co pisało w ofercie to ma prawo odmówić ci zwrotu bo zgoda na zwrot dotyczyła produktu nieotwartego.

oznacz moderatorów
black-nemesis
#7 Wielbiciel#

Został otwarty, ale w aukcji nie było słowa o tym, że to proszek 

oznacz moderatorów
kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@black-nemesis O możliwości zwrotu danego towaru mówią przepisy a nieznajomość ich nie zwalnia ze stosowania się do ich zasad. Sprzedawca zapewne był pewien że towar wróci do niego w stanie nienaruszonym i że będzie mógł go jeszcze sprzedać a nie tylko wyrzucić. 

oznacz moderatorów
black-nemesis
#7 Wielbiciel#

Nie do końca, napisałam w reklamacji, że peeling nie nadaje się do użytku, gdyż jak go używałam to osypał mi się do oczu, na tę informację dostałam prośbę o odesłanie i zapewnienie o zwrocie pieniędzy, mam screeny. Teraz się czepiają, że nie ma oryginalnego pudełka, nie wspominają, że został otworzony. Mi chodzi o o brak informacji o konsystencji produktu a to dość ważna rzecz.

oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg#

@black-nemesis wegańskie peelingi enzymatyczne zwykle są suche / choć nie jest to regułą /  ,na kartoniku , który wyrzuciłaś oprócz numeru serii wskazującej na datę przydatności był również sposób użycia sugerujący konsystencję produktu . Niestety po otwarciu ten produkt nie nadaje się do dalszej odsprzedaży , sprzedawca prawidłowo odmówił przyjęcia zwrotu , nie było konieczności ingerencji w opakowanie , aby zapoznać się z charakterem produktu  ,wystarczyła lektura składu oraz sposobu użycia .

oznacz moderatorów
black-nemesis
#7 Wielbiciel#

Kupując produkt dokladnie czytam aukcję a tam nie było ani słowa o konsystencji

oznacz moderatorów
szymela54
Maestra

@black-nemesis 

@black-nemesis  napisał(a):

Kupując produkt dokladnie czytam aukcję a tam nie było ani słowa o konsystencji

Chyba jednak niezbyt dokładnie, bo na pudełku (które "niechcący" wyrzuciłaś), pod stosowną wskazówką graficzną jest napisane wielkimi literami: "Z PUDRU W EMULSJĘ".
Tu dodam, że zdjęcia zawarte w aukcji są integralną częścią opisu.

Poza tym, napisałaś "jak go używałam to osypał mi się do oczu", a w opisie przecież jest: "Środki ostrożności: Unikać bezpośredniego kontaktu z oczami".

BasicLab Peeling Enzymatyczny do Twarzy do Skóry Suchej i Wrażliwej 35 g (5904639174253) • Cena, Opi...

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

@black-nemesis  a ja bym chciał tylko zapytać czy podczas rozmowy kiedy sprzedawca akceptował zwrot poinformowałaś go że zwrócisz produkt otwierany , częściowo uzywany  i bez opakowania?

oznacz moderatorów
black-nemesis
#7 Wielbiciel#

Opis problemu: Dzień dobry, peeling jest w formie proszku, nie było o tym mowy na aukcji, jeśli chce się go użyć jak podano na aukcji, czyli na wilgotną skórę to wszędzie się osypuje w tym także z czoła na powieki, co jest niebezpieczne. Nie da się go użytkować, chce go oddać. Na zasadzie rękojmi. Nie spełnia swojego zadania.

Oczekiwane rozwiązanie: zwrot pieniędzy, zwrot pieniędzy, 79,00 zł

Tak napisałam 

oznacz moderatorów
_Likos_
#21 Demiurg#

@black-nemesis  no cóż . To jest reklamacja. Nie nam ją rozpatrywac. To może zrobić tylko sprzedawca. Możesz też w dyskusji ( bo zdaje sie taka jest forma Twojej reklamacji) po 24 godzinach poprosic o pomoc pracownika allegro.

Z drugiej strony zakładając nawet że nie było napisane w aukcji że to forma proszku to zdaje sie że taki zapis był już na opakowaniu które otrzymałaś z produktem. Może prosciej było przeczytać napisy na opakowaniu i po prostu zrobić zwrot produktu w takim stanie w jakim go trzymałaś?? 

No ale teraz to juz tylko gdybanie......

oznacz moderatorów
black-nemesis
#7 Wielbiciel#

Napisałam do Allegro, przeprosili, powiedzieli, że otrzymam produkt z powrotem,a potem mogę skorzystać z allegro protect. Dziękuję bardzo wszystkim za pomoc.

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@black-nemesis W tej sytuacji załóż dyskusję ze sprzedawcą. Po 24h możesz poprosić Allegro o pomoc. Nasi doradcy przyjrzą się sprawie. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
wojtekmarchewka
#11 Animator#

@N_Nitka28 Dlaczego ta oferta wspomniana, w tym temacie (17231552395) oraz inna oferta z tym samym produktem "BasicLab Peeling Enzymatyczny do Twarzy do Skóry Suchej i Wrażliwej 35 g" (16124399054). Ma oceny i recenzje dotyczące Tableta?

oznacz moderatorów
black-nemesis
#7 Wielbiciel#

Dziękuję 

oznacz moderatorów