anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Wstrzymany wniosek allegro Protect, co dalej ?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Czy może mi ktoś wyjaśnić o co chodzi. Zakupiłam dla dziecka nakładkę, nakładka zepsuła się po 2 miesiącach użytkowania.   Zgłosiłam reklamację, brak porozumienia ze sprzedawcą. Dopuszczalna waga 100kg , syn  wazy 35, Sprzedawca  ściemnia ze niewłaściwie użytkowane itp. Reklamacja odrzucona , Dostałam wniosek z allegro Protest. Wniosek wstrzymany i  mam sprawę zgłosić na policję z art który nijak się ma do sprawy.   

Allegro pisze 

Może Pani zgłosić przestępstwo na podstawie tego art. 286. § 1. Kto, w celu osiągnięcia korzyści majątkowej, doprowadza inną osobę do niekorzystnego rozporządzenia własnym lub cudzym mieniem za pomocą wprowadzenia jej w błąd albo wyzyskania błędu lub niezdolności do należytego pojmowania przedsiębranego działania, podlega karze pozbawienia wolności od 6 miesięcy do lat 8. Jak tylko otrzymamy właściwy dokument, rozpatrzymy wniosek ponownie.

oznacz moderatorów
37 ODPOWIEDZI 37
AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Myślę, ze chodzi o oszczędności... To już któryś podobny post w tym miesiącu.

Może jedyne pracujące tu przyzwoicie osoby dadzą radę coś wskórać:)

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

A jak się z nimi skontaktować? Czytałam już o podobnej sprawie. Jestem na allegro od 20 lat i jestem w szoku  

oznacz moderatorów
LEW433
#21 Demiurg#

Przecież problem nie został rozwiązany, piszą tzn, że masz zglosić problem, nie zgłosisz to nie otrzymasz rekompensaty, Zawsze masz prawo odwołania się od decyzji reklamacyjnej. a co ma ile lat jesteś na Allegro?

oznacz moderatorów
AGD-RTV-IT
#13 Ambasador#

@LEW433  napisał(a):

Zawsze masz prawo odwołania się od decyzji reklamacyjnej. 

Nie do końca. W k.c. nie ma pojęcia odwołania się od decyzji reklamacyjnej.

Pozdrawiamy
PHU MAR-SAT
oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Już to zrobiłam, Sprzedawca upiera się przy swoim. Niewłaściwe użytkowanie. Co jest ściemą. Syn nakładał na deskę elektryczną i po prostu jeździł. 

oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Chodziło mi o to ze pierwszy raz przez tyle lat zakupów na allegro mam taką sytuacje,  tylko tyle.  Allegro oznaczył dodatkowo dyskusje jako rozwiązaną. Ja nawet nie wiem kogo mam zgłosić na tym zgłoszeniu policyjnym- Sprzedawcę? Przecież to chore 

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@AnnaG-Antyki @Gosikal to nie są oszczędności 😞  jak sprzedawca poprawnie odrzuci reklamację to jaką podstawę ma Allegro podważać to, nie jest sądem ani stroną transakcji, policja też się tym nie zajmie 🙂

Jak nie zgadzasz się z decyzją udaj się do rzecznika konsumenta, odwołaj się a w razie co z pomocą rzecznika do sądu 🙂

________
Κώστας
oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Wiesz jakoś jeszcze z  pół roku temu takie wypłacali i zbytnio nie marudzili. A teraz odrzucona decyzje reklamacyjną karzą zgłaszać na policję to jednak przy swoim zdaniu pozostanę. Rozumiem jakby po prostu odrzucili wniosek, bo nie mogą podważać decyzji sprzedającego. Ale odsyłać to na policję? przecież ją tam śmiechem zabiją....

oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@AnnaG-Antyki jest też druga strona medalu, wkurzeni sprzedawcy gdzie allegro podważa ich decyzję reklamacyjna, wtedy wychodzą na oszustów bo kupujący myśli że nie mieli racji bo dostali kasę z Protect 😞 

________
Κώστας
oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Dokładnie. Co ja mam na tej policji powiedzieć. Ze sprzedawca odrzucił reklamację? Po co w takim razie każą uzupełniać wniosek? 

oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

@_HolaOla_  pomożesz?

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Gosikal bardzo bym chciała, ale sprawdziłam Twoją sprawę i Monika wyjaśniła już wszystko. Nie ma innej możliwości niż złożenie zawiadomienia na policję i dołączenie potwierdzenia do wniosków. Wówczas zespół Allegro Protect ponownie go rozpatrzy. 

Ola
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ Kto sprzedającego podejrzewa o popełnienie przestępstwa oszustwa?

Z tego co rozumiem to Allegro ma takie podejrzenia a nie kupująca.

Ja rozumiem, że to wasza kasa i AP to program uznaniowy ale w pewnym sensie chcecie 'zmusić' kupującą do złożenia w swoim imieniu zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa chociaż kupująca wcale może takich podejrzeń nie mieć.

Nie uważasz, że to trochę dziwna sytuacja?

oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Dokładnie, ja nawet nie wiem do końca po co ja mam zawracać cztery  litery Policji.  Zostałam już pouczona i stawiana jestem pod ścianą. Zostałam pouczona 

Gosikal_0-1729267542699.png

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@komis-bell nie napisałam nic o jakichkolwiek podejrzeniach. Tak jak napisała już tutaj wcześniej Monika jeśli sprawa jest niejednoznaczna (a ta taka jest) możemy wstrzymać wniosek do czasu zgłoszenia sprawy na policję. Określa to regulamin programu Allegro Protect, dokładnie w części IV, pkt 2.

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów
kostas11
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ od spraw niejednoznacznych jest sąd 🙂 reklamacja to nie przestępstwo 😄

Droga powinna wyglądać tak

1. rzecznik konsumenta 

2. mediacje 

3. sąd konsumencki 

4. sąd powszechny !!!

________
Κώστας
oznacz moderatorów
komis-bell
#21 Demiurg#

@_HolaOla_ Z reguły zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa składa się wtedy kiedy ma się - no właśnie - podejrzenia, że ktoś popełnił przęstepstwo. 

Jak się nie ma takich podejrzeń to się nie składa zawiadomień. 
Dlatego pytam kto kogo tutaj podejrzewa?

oznacz moderatorów
Gosikal
#8 Zapaleniec#

Ciekawe ze innej osobie w identycznej sprawie Pani pomogła, to jakieś uprzywilejowanie? Chyba wszyscy powinni być traktowani jednakowo 

oznacz moderatorów
_HolaOla_
Moderatorka
Moderatorka

@Gosikal nie, zasady są dla wszystkich takie same. 

Ola
   Moderatorka

Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów