anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zablokowanie mojego konta za negatywa o otrzymaniu podrobionego przedmiotu.

Justynaa12355
#7 Wielbiciel#

Dzien dobry, chcialabym zasiegnac zewnetrznej opinii oraz swiezego spojrzenia na sytuacje, ktorej doswiadczylam podczas mojego ostatniego zakupu na portalu Allegro. 

W zeszlym tygodniu zakupilam ładowarke do telefonu samsung, wybralam sprzedawce posiadajacego 100% pozytywnych komentarzy (komentarzy bylo niewiele, ale mam w zwyczaju wspieranie nowych sprzedawcow), cena rowniez sie zgadzala. 

Ladowarka dotarla do mnie bardzo szybko. Po otwarciu paczki, okazalo sie, ze otrzymalam nie ten model, ktory zamawialam. W porozumieniu ze sprzedawca, otrzymalam 50% zwrotu kwoty. 

Po otwarciu opakowania, ladowarka okazala sie podrobiona. Zwrocilam sie wiec do sprzedawcy z ta informacja, sprzedawca oddal 100% dodajac, ze moge ja sobie zatrzymac. Jako, ze nie potrzebowalam podrobionego przedmiotu, ladowarke odeslalam. 

Nastepnie, wystawilam negatywny komentarz do transakcji i to byl przelomowy moment calej tej sytuacji. Zaczelo sie od wiadomosci od sprzedajacego na allegro czy za 200 zł usune negatywny komentarz. Kolejno otrzymalam wiadomosc SMS z identyczna propozycja. Ani na jedna, ani na druga nie odpisalam dlatego po jakims czasie sprzedawca zaczal dzwonic na moj telefon. Podczas rozmowy zostalo wyjasnione, ze komentarz musi zostac, bo ma przestrzegac potencjalnych kupujacych przed podrobionymi produktami, ktore sprzedawca nielegalnie dystrybuuje.  

Niedlugo po rozmowie otrzymalam kolejnego SMSa, tym razem sprzedawca oferowal 1000 zł za usuniecie. Na moj brak reakcji sprzedawca wyslal kolejnego SMSa, w ktorym oskarzyl mnie o pisanie klamstw oraz o wyludzanie przedmiotow za darmo. 

Odpisalam informacyjnie, ze sprawe o probe wplyniecia na moja ocene przez sprzedawce skieruje do Allegro. Poczatkowo chcialam tylko ‘postraszyc’ zeby przestal mnie nekac, ale kolejnego dnia sprawa sie zaczela dalej rozwijac. 

Otrzymalam wiadomosc od Allegro o usunieciu mojego negatywnego komentarza, ktory wedlug nich wystawilam przez pomylke. Chwile po tym mejlu otrzymalam informacje, ze moje konto zostalo zawieszone z powodu podejrzen Allegro, ze korzysta z niego ktos inny. 

Zglosilam sie wiec do supportu: 

1. Z informacja, ze komentarz wystawilam swiadomie i nie byla to pomylka
    1. W odpowiedzi uzyskalam, ze nie zostanie przywrocony. 
  2. W kwestii zawieszonego konta
    1. Po intensywnej i dlugiej wymianie emaili moje konto zostalo odblokowane. 
  3. Oraz zglosilam lamanie regulaminu przez sprzedawce poprzez oferowanie mi pieniedzy za usuniecie niewygodnego komentarza
    1. Dostalam informacje, ze sprawa jest przyjeta przez pracownikow allegro

Majac odblokowane konto, wczoraj rano wystawilam wiec ponownie negatywny komentarz. Komentarz ten dzisiaj rano zostal usuniety, tym razem powodem jest psucie reputacji sprzedawcy. Dodatkowo, tak jak poprzednio, moje konto zostalo ponownie zawieszone, ale na okres 3 miesiecy. Powodem jest nękanie sprzedawcy i psucie jego reputacji. 

Na tym sprawa sie zatrzymala. 

Zgodnie z powyzszym, prosilabym o jakas podpowiedz oraz opinie czy sytuacja zostala poprawnie rozwiazana przez Allegro i to moje konto powinno zostac zawieszone a negatyw nigdy nie wystawiony czy jednak nie zwariowalam i sprawa zostala rozwiazana w niepoprawny i niekompetentny sposob przez pracownikow Allegro. @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Oczywiscie na wszystko powyzej posiadam pelne dowody, od wiadomosci sprzedajacego po dokumentacje, z ktorej wynika, ze kupiona ladowarka byla produktem podrobionym. Jezeli bedzie taka potrzeba, chetnie to wszystko tutaj udostepnie. 

oznacz moderatorów
19 ODPOWIEDZI 19

mwmonety
#21 Demiurg#

Dziwne to trochę ,bo zwykle to allegro nie chce usuwać negatywnych opinii jak nie ma złamania regulaminu. 

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Wcale nie dziwne, są równi i równiejsi,  jak się czyta to się wyczyta. Były opisy sytuacji.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@Justynaa12355 Jako moderatorzy nie odpowiadamy za kwestie bezpieczeństwa transakcji oraz blokady kont, dlatego nie mam możliwości, aby się wypowiedzieć na ten temat. Sugeruję, abyś swoje wątpliwości skierowała w korespondencji mailowej prowadzonej z doradcą. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Justynaa12355
#7 Wielbiciel#

Dziekuje za odpowiedz, 'moj' doradca zmienial sie przynajmniej z 5-6 razy podczas calej tej przygody a ostatni wprost napisal, ze kolejny kontakt powinnam nawiazac dopiero jak minie okres zawieszenia tj. po 3 maja.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

To musiał być "odpowiedni" sprzedajacy skoro tak się zadziało , no prozę jak to można mieć 100% pozytywów, słusznie wystawiłeś komentarz, wrzuć link do tamtej oferty, Mógł być ktoś powiązany z allegro albo????😒

oznacz moderatorów

Justynaa12355
#7 Wielbiciel#

Bycie 'odpowiednim' to na ta chwile jedyny pomysl jaki mam w glowie na temat calej tej sytuacji. Staram sie jednak ostroznie dobierac slowa zeby nikogo nie sprowokowac, obawiajac sie nieznanych mi jeszcze konsekwencji. Na chwile obecna Allegro dodatkowo zawiesilo konto mojego męża, preferowalabym zeby nikt wiecej nie oberwal w moim imieniu.

Link do oferty: https://allegro.pl/oferta/oryginalna-ladowarka-samsung-45w-super-fast-szybka-kabel-do-s22-s23-s24-17...

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tu się dzieją cuda za zakup i komentarz który nie łamał regulaminu? i nie obrażał blokuje się konto,

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@Justynaa12355  zaraz @w_kiwi wątek usunie bo leży w grupie ,, niewygodnych ,, i trzeba go pod dywan zamieść .

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

taaaak

konto istnieje od miesiąca.

Spółka prowadzi dziąłalność gastronomiczną.

weszli w elektronikę tak śmiało, ciekawe czy mieli na początku blokady i skany dowodów

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

Link obejrzałem, piękny opis,  wygląda to na jakiegoś chińskiego sprzedawcę  nie mającego  pojęcia o parametrach technicznych. 

5 V x 3 A = 15 W  a nie 45 W  jak dumnie opis prezentuje.  Kupiłem podobną za 10 zł na bazarze i działa.

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@br. zerknij na zdjęcie opakowania 😉 Prąd wyjściowy 2 linijka, komuś chyba kropka nie zadziałała ^^ 

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@sl-aw-ek no nieźle, 225A to chyba w sekundę telefon naładowany 😁

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@sl-aw-ek  To raczej azjatyckie metody prezentacji parametrów.  Prąd wyjściowy 5A  jako dopuszczalny, ładowarka daje tylko 3A ale 'cable' wytrzyma nawet 5A więc zostaje 5 A

Z opisów wynika że pod tym samym katalogiem jest ładowarka do laptopów 20V, 2,25A.

A może 225A?

Tamta ma moc autentyczne 45W, więc wszystkie ładowarki muszą mieć w opisie 45W.  Nie ma czego  sobie żałować,  wiadomo,  i tak trafi się głupi co kupi.

Jeżeli z takimi parametrami zaczniemy budować elektrownie  atomowe...  uchowaj Boże.

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Justynaa12355 nie wszystko odbyło się w tej sprawie jak powinno, wybacz. Twój komentarz dla sprzedawcy zostanie przywrócony. 3-miesięczna sankcja będzie wycofana pod warunkiem deklaracji nieudostępniania konta innym osobom (szczegóły w korespondencji mailowej).

A sprzedający już wcześniej otrzymał ostrzeżenie w związku z przesyłanymi Ci propozycjami usunięcia komentarza.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

@msniezek  Bardzo piękny wpis po prostu szczęście,  happy end.

Ale ani słowa o tym czy "doradcy"  Allegro zostali  chociażby pouczeni jak powinni  rozpatrywać takie dyskusje,  nie wspomnę już o możliwych konsekwencjach za bezzasadne  decyzje.

Czy można już postawić tezę że konsultanci podejmowali  takie decyzje, udzielali takich a nie innych odpowiedzi bo mieli tak nakazane?  Bo chyba jakieś minimum własnej wiedzy mają?

Czy sprzedawca to typowy  Allegrowy  filut men ?

oznacz moderatorów

-PRORIDE-
#12 Orędownik#

"Niedlugo po rozmowie otrzymalam kolejnego SMSa, tym razem sprzedawca oferowal 1000 zł za usuniecie."

Ładowarka 100zł i za zwrot dają 1000zł to tylko brać i zwracać. Aż 1000zł zysku. Sam bym się zgodził na tego smsa. Ktoś idzie na rękę w ramach ugody to trzeba korzystać mało jest takich sprzedawców może z 0,000001% na allegro. To jak wygrana na loterii i oddanie kuponu z wygraną. Zmarnowała Pani taką okazję ... 😂

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg#

@-PRORIDE- zapomniałeś chyba o szacunku dla samego siebie , jak widzisz @Justynaa12355 go ma i stawia ponad te zaoferowane przez sprzedawcę kilka nędznych groszy.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@mdrogeria  może ktoś inny nie pogardził zastrzykiem gotówki i postanowił usunąć komentarz😁

oznacz moderatorów

br.
#21 Demiurg#

....albo ten sam  "ktoś inny"  zgodził się zablokować konto  niewygodnej klientce.

Obraz jak działa Allegro od środka staje się coraz bardziej czytelny.

oznacz moderatorów