anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zablokowanie mojego konta za negatywa o otrzymaniu podrobionego przedmiotu.

Justynaa12355
#8 Zapaleniec#

Dzien dobry, chcialabym zasiegnac zewnetrznej opinii oraz swiezego spojrzenia na sytuacje, ktorej doswiadczylam podczas mojego ostatniego zakupu na portalu Allegro. 

W zeszlym tygodniu zakupilam ładowarke do telefonu samsung, wybralam sprzedawce posiadajacego 100% pozytywnych komentarzy (komentarzy bylo niewiele, ale mam w zwyczaju wspieranie nowych sprzedawcow), cena rowniez sie zgadzala. 

Ladowarka dotarla do mnie bardzo szybko. Po otwarciu paczki, okazalo sie, ze otrzymalam nie ten model, ktory zamawialam. W porozumieniu ze sprzedawca, otrzymalam 50% zwrotu kwoty. 

Po otwarciu opakowania, ladowarka okazala sie podrobiona. Zwrocilam sie wiec do sprzedawcy z ta informacja, sprzedawca oddal 100% dodajac, ze moge ja sobie zatrzymac. Jako, ze nie potrzebowalam podrobionego przedmiotu, ladowarke odeslalam. 

Nastepnie, wystawilam negatywny komentarz do transakcji i to byl przelomowy moment calej tej sytuacji. Zaczelo sie od wiadomosci od sprzedajacego na allegro czy za 200 zł usune negatywny komentarz. Kolejno otrzymalam wiadomosc SMS z identyczna propozycja. Ani na jedna, ani na druga nie odpisalam dlatego po jakims czasie sprzedawca zaczal dzwonic na moj telefon. Podczas rozmowy zostalo wyjasnione, ze komentarz musi zostac, bo ma przestrzegac potencjalnych kupujacych przed podrobionymi produktami, ktore sprzedawca nielegalnie dystrybuuje.  

Niedlugo po rozmowie otrzymalam kolejnego SMSa, tym razem sprzedawca oferowal 1000 zł za usuniecie. Na moj brak reakcji sprzedawca wyslal kolejnego SMSa, w ktorym oskarzyl mnie o pisanie klamstw oraz o wyludzanie przedmiotow za darmo. 

Odpisalam informacyjnie, ze sprawe o probe wplyniecia na moja ocene przez sprzedawce skieruje do Allegro. Poczatkowo chcialam tylko ‘postraszyc’ zeby przestal mnie nekac, ale kolejnego dnia sprawa sie zaczela dalej rozwijac. 

Otrzymalam wiadomosc od Allegro o usunieciu mojego negatywnego komentarza, ktory wedlug nich wystawilam przez pomylke. Chwile po tym mejlu otrzymalam informacje, ze moje konto zostalo zawieszone z powodu podejrzen Allegro, ze korzysta z niego ktos inny. 

Zglosilam sie wiec do supportu: 

1. Z informacja, ze komentarz wystawilam swiadomie i nie byla to pomylka
    1. W odpowiedzi uzyskalam, ze nie zostanie przywrocony. 
  2. W kwestii zawieszonego konta
    1. Po intensywnej i dlugiej wymianie emaili moje konto zostalo odblokowane. 
  3. Oraz zglosilam lamanie regulaminu przez sprzedawce poprzez oferowanie mi pieniedzy za usuniecie niewygodnego komentarza
    1. Dostalam informacje, ze sprawa jest przyjeta przez pracownikow allegro

Majac odblokowane konto, wczoraj rano wystawilam wiec ponownie negatywny komentarz. Komentarz ten dzisiaj rano zostal usuniety, tym razem powodem jest psucie reputacji sprzedawcy. Dodatkowo, tak jak poprzednio, moje konto zostalo ponownie zawieszone, ale na okres 3 miesiecy. Powodem jest nękanie sprzedawcy i psucie jego reputacji. 

Na tym sprawa sie zatrzymala. 

Zgodnie z powyzszym, prosilabym o jakas podpowiedz oraz opinie czy sytuacja zostala poprawnie rozwiazana przez Allegro i to moje konto powinno zostac zawieszone a negatyw nigdy nie wystawiony czy jednak nie zwariowalam i sprawa zostala rozwiazana w niepoprawny i niekompetentny sposob przez pracownikow Allegro. @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

Oczywiscie na wszystko powyzej posiadam pelne dowody, od wiadomosci sprzedajacego po dokumentacje, z ktorej wynika, ze kupiona ladowarka byla produktem podrobionym. Jezeli bedzie taka potrzeba, chetnie to wszystko tutaj udostepnie. 

oznacz moderatorów
53 ODPOWIEDZI 53

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Justynaa12355 nie polegamy wyłącznie na informacjach od stron transakcji - tak jak zweryfikowaliśmy wiadomość, którą otrzymaliśmy od Pani (w sprawie propozycji zapłaty za usunięcie komentarza, którą wysunął sprzedający - otrzymał on za to ostrzeżenie), to samo miało to miejsce w przypadku tej wiadomości. Być może rzeczywiście nie Pani wysyłała tę wiadomość, a zrobiła to osoba, której udostępniała Pani swoje konto? Tego nie wiem, nie zmienia to jednak istoty sprawy. Pozostaje też zawsze zgłoszenie sprawy do właściwych organów, przeciwko sprzedającemu i/lub Allegro, wtedy przedstawimy dowody, które posiadamy.

Tak czy siak, na koniec zawsze jedna ze stron będzie perorować o "poziomach abstrakcji", bo pisanie na forum nic nie kosztuje. Bezustannie kupujący zarzucają nam sprzyjanie sprzedawcom, a sprzedawcy - sprzyjanie kupującym, to nic nowego. Każdy ocenia według własnego przypadku. Taki efekt próby pozostawania bezstronnymi (bo niestety bierne przyglądanie się nie wchodzi w grę).

Tak jak mówiłem - komentarz będzie przywrócony po weekendzie.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#9 Pomysłodawca#

a może opinia tez była wystawiona przez osobę nieuprawnioną ?

oznacz moderatorów

Justynaa12355
#8 Zapaleniec#

To byla pierwsza linia obrony sprzedawcy wobec pierwszego mojego wystawienia negatywa. Allegro z automatu zawiesilo mi za to permanentnie konto oraz usunelo komentarz.

Wysylanie zdjec mojego dowodu osobistego oraz obszerne pisemne tlumaczenia udowadniajace, ze ja to ja mam juz na szczescie za soba. 

oznacz moderatorów

Justynaa12355
#8 Zapaleniec#

Dziekuje za odpowiedz panie Macieju, pozwole sobie na nia odpowiedziec w punktach, niektore z nich moga zawierac pytania.

1. Moj dowod zawieral wiadomosc od sprzedawcy wyslana bezposrednio do mnie poprzez wiadomosci na portalu Allegro, na pewno jestescie w stanie ja podejrzec na wlasna reke bez moich zrzutow ekranu. Na tylko jej podstawie mogliscie podjac decyzje o ostrzezeniu sprzedawcy.
  2. Jezeli rzeczywiscie moje konto zostalo udostepnione to nieuprawiona osoba powinna wyslac grozby z poziomu mojego konta. Intensywnie szukalam i nic nie znalazlam. Jezeli wspomniana wiadomosc rzeczywiscie gdzies widnieje, prosze o pomoc w jej namierzeniu.
  3. Jestem przekonana, ze po przywroceniu przez was komentarza sprzedawca ponownie go zglosi, wy go usuniecie, sprzedawca dostarczy kolejne 'wiarygodne' dowody, moje zawieszenie zostanie wydluzone a komentarz ponownie przez was przywrocony. Przywrocony komentarz sprzedawca ponownie zglosi dostarczajac jeszcze wiecej wymyslnych dowodow... Prosze o porade co moge zrobic zeby przelamac ta petle.
  4. Czy jezeli sama do siebie wysle obrazliwa wiadomosc SMS lub e-mail, zrobie zrzut ekranu i dostarcze ja jako dowod na obrazanie mnie przez sprzedawce to zostanie ona potraktowana jako wiarygodna i sprzedawca bedzie sie musial z niej tlumaczyc? - Pytanie jest oczywiscie retoryczne, nawiazuje do braku realnego powiazania 'dowodu' sprzedawcy z moja osoba, o czym jestem w pelni przekonana, bo nie ja ta wiadomosc wyslalam.
  5. Pana od samego poczatku traktuje jako bezstronnego, stad prosby o wypowiedz po moimi perorami. Jezeli Pana odczucia sa inne, od razu bardzo za to przepraszam.

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#9 Pomysłodawca#

zaczynam pani współczuć bo traci pani tyle czasu i energii  na głupią ładowarkę? 

podziwiam ludzi marnujących czas w taki sposób ..

świata pani nie naprawisz . 

po co to ?

kupiła pani nie jest pani zadowolona 

oddała pani zwrot kasy jest 

i co jeszcze ???

co pani osiągnęła ?

jeszcze gdybyś miała ten 1 tyś w kieszeni a tak nie masz nic i walczysz jak byś miała co najmniej raka 

daj sobie spokój naprawdę -

co chce pani osiągnąć? 

żyje pani teraz od wpisu do wpisu na jakimś forum allegro 

serio ? 

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Przecież to niewiarygodne, są dowody ze to Pani wysłała te "prośby" za wystawienie komentarza to należy je tu pokazać a nie wyzywać sprzedającego, przecież piszesz @msniezek że to z jej konta więc raczej @Justynaa12355 nie sprzeciwia się pokazaniu tych wiadomości.

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Justynaa12355 w sprawie punktów 1 i 2 nie jestem właściwym adresatem tych pytań. Proszę mieć na względzie, że tu na forum jesteśmy tylko przekaźnikami decyzji podjętych przez osoby zajmujące się w Allegro takimi sprawami.

Co do 3 - komentarz nie powinien być ponownie usunięty (po jego przywróceniu) - zadbamy o to. Nie sądzę też, aby Pani sankcja mogła być wydłużona, a przynajmniej nie na podstawie tej jednej transakcji i wydarzeń z nią związanych.

Co do 4 - nie jestem prawnikiem, ale wydaje mi się, że wysyłanie spreparowanych, nieprawdziwych dowodów na czyjeś łamanie zasad podlega już pod sankcję karną - szczególnie gdy osoba ta ponosi tego realne konsekwencje. Uważam, że każdy, kto został w ten sposób oczerniony, powinien bronić się wszelkimi dostępnymi środkami prawnymi. Tylko Pani sama może wiedzieć, czy powyższe dotyczy również Pani, czy nie.

Jeszcze jedno: choć zdarza nam się w Allegro popełniać błędy - nie zdarzają się sytuacje nieuczciwej ochrony konkretnych podmiotów przed negatywnymi konsekwencjami. Pomijając już aspekty etyczne, to byłoby po prostu fizycznie niewykonalne, zważywszy, ilu pracowników zajmuje się każdą skomplikowaną sprawą. Z tego zresztą powodu ten komentarz jest ciągle usuwany - bo zajęła się nim nowa osoba, która nie doczytała (kolejna notatka będzie już wyraźniejsza).

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@msniezek ale negatywa nadal nie ma 🤔

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@sl-aw-ek @Justynaa12355 już jest.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#9 Pomysłodawca#

@Justynaa12355 lepiej się już poczułaś 

tragedia 4 dni pisania o jakiś negatyw 🙂 

kupiłam sobie popcorn 🙂

oznacz moderatorów

Justynaa12355
#8 Zapaleniec#

Juz nie ma @msniezek.

Zostala ponownie usunieta 10 minut temu.

Sprzedawca musial dostarczyc nowe "dowody", poniewaz powod usuniecia jest taki sam jak poprzednio - wystawilam negatywa za korzysc finansowa lub inna.

Czekam na e-maila z informacja o wydluzeniu mojego zawieszenia.

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@Justynaa12355 nie mam nic na naszą obronę. Jutro oczywiście komentarz zostanie ponownie przywrócony. To nie jest zła wola czy spisek, to po prostu brak skutecznych procedur zabezpieczających przed czymś takim. Ten przypadek na pewno posłuży ich poprawie. Przepraszam.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@msniezek kiepsko zadbaliście 

oznacz moderatorów

Monika__L
#17 Koryfeusz#

bo mśnieżek obsługuje justynę, a jej adwersarza - ktoś trzeci

oznacz moderatorów