Jak to działa?
Zakup 30 czerwca godz. 8.33. Numer oferty 17591724305. Deklaracja sprzedawcy: wyśle towar w ciągu 24 godz. od zakupu – dlatego kupiłem. Przewidywana dostawa na dzień 1lipca. Status w dn. 2 lipca - przesyłka opóźniona / zakup opłacony. Ponieważ w poniedziałek (6 lipca) wyjeżdżam a sprzedający przez 3 dni nawet nie zaczął zajmować się przesyłką to zrobiłem odstąpienie od umowy, bo bez sensu żeby przesyłka przyszła w poniedziałek czy wtorek jak nikt nie odbierze. I teraz nawet nie wiem czy sprzedający to widzi, bo kilka godzin po odstąpieniu zmienił się status, że przesyłka "oczekuje na nadanie". Mamy 3 lipca i status przesyłki „oczekuje na nadanie”. U mnie wygenerował się kod zwrotu przesyłki która w tym czasie nawet nie była przygotowana do wysłania u sprzedającego. Nie mam czego zwrócić bo sprzedający jeszcze do tej pory nic nie wysłał.
System jednocześnie oczekuje od sprzedającego wysłania towaru co do którego jest odstąpienie od umowy i od kupującego zwrotu tego towaru który do tej pory nie został wysłany przez sprzedającego. Kompletnie bez sensu i logiki towar pojedzie na wycieczkę.
@San_set@gdvorek@Syrena_zT@matt_rose@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@piksarek należało zgłosić zwrot bez wyboru opcji wysyłki. Napisz wiadomość do sprzedawcy aby nie wysyłał paczki
@Client:44052296 Profilaktycznie wysłałem, ale jak rozumiem allegro też wysłało w momencie odstąpienia. Od tego momentu sprzedający nie powinien wysyłać, automatycznie powinna zostać zablokowana wysyłka bo umowa przestała istnieć. A karawana jedzie dalej... Sprzedający mi odpisał, że wysłał wczoraj, chociaż wg. systemu wysłał dzisiaj, 3 lipca, godz. 14.48 czyli ponad dobę po odstąpieniu od umowy. Zalecił nie odbierać paczki to wtedy wróci i on odeśle pieniądze. Z całą pewnością nie odbiorę, bo w poniedziałek już mnie nie będzie. Trzeba jedynie mieć nadzieję, że kurier nie rzuci jej pod domem jak maja to w zwyczaju. Zastanawiam się, gdzie jest problem, że sprzedający nie widzi całej sytuacji? Bo to, że zawalił termin wysyłki to jedno, zdarza się, ale że wysyła teraz, pomimo odstąpienia to już tego nie rozumiem. Nie widzi w systemie, czy po prostu działa na oślep?
@piksarek przesyłka jest uznana za nadaną w momencie zeskanowania jej przez kuriera. Jeżeli sprzedający np nadał paczkę w automacie paczkowym/punkcie 02.07 a została ona przez kuriera odebrana 03.07 to data nadania, którą zobaczysz to 03.07. Często sprzedający przekazują też paczki kurierom zbiorczo, jeżeli paczki są zbiorczo przygotowane do wysyłki, zdarza się, że nie ma już możliwości wycofania tej jednej.