@San_set @gdvorek @Syrena_zT @matt_rose @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Otrzymałam rekompensatę za opóźnioną dostawę produktu, a teraz sprzedający chce zwrotu pieniędzy bezpośrednio na jego kont, bo wreszcie towar dostarczył. Czy powinnam mu zwrócić?
jak to rekompensata za spóźnienie to dlaczego miałbyś zwracać ?
dziękuje, bo sprzedawca grozi mi sądem
@Janusz729 rekompensata była za odpocznienie czasu dostawy czy za niedostarczenie przedmiotu?
Jeżeli wypłata z AOK obciążyli sprzedawcę powinieneś zwrócić ją do allegro z wyjaśnieniem albo dla sprzedawcy.
rekompensata była za opóźnioną dostawę. Co to za rekompensata skoro mam ją zwracać?
@Janusz729 dostałeś wartość towaru ( to co wpłaciłeś ) czy odszkodowanie 2 x koszt nadania za opóźnienie bo to dwie różne sprawy ?
Jak wartość towaru to nie jest rekompensata tylko allegro zwróciło Ci za towar i pobrało od sprzedawcy jak otrzymałeś kasę masz w regulaminie numer konta i czas na zwrot kasy, potem sąd 🙂
5. W razie gdy Kupujący otrzymał świadczenie nienależne bądź Sprzedający naprawił powstałą szkodę, Kupujący zobowiązany jest do niezwłocznego, nie później niż w terminie 7 dni, zwrotu otrzymanej od Spółki rekompensaty na rachunek o numerze PL - 63 1140 1124 0000 5165 0800 1010, CZ - IBAN: CZ4926000000002554730100, kod SWIFT: CITICZPX, SK - PL92 1140 1124 0000 5165 0800 1070, SWIFT: BREXPLPWXXX, HU- PL27 1140 1124 0000 5165 0800 1076, SWIFT: BREXPLPWXXX.
Numer zamówienia
Wracam z odpowiedzią. W tej sytuacji możesz:
Proszę mi wyjaśnić, co to za rekompensata, którą należy oddać. Wg. mnie to forma odszkodowania, zadośćuczynienia. Sprzedający nie wywiązał się z umowy, bo towar opłaciłam 23.VI., a nadany został 3.VII. i On nie ponosi żadnych konsekwencji ?! Co w takiej sytuacji? Pozdrawiam
a jaki byl czas wysylki ? co ty dostales 100% wartosci towaru i sadzisz ze to byla rekompensata za opoznienie ? masz ty rozum ?
opoznienie moze byc z roznych przyczyn i sie zdarza, ktos mogl sie zwyczajnie pomylic, za duzo sztuk wyslac etc. i mogl ci oddac kase i mogles kupic gdzie indziej. Moze chcial ci jednak ten towar kupic bo marudziles i dlatego to tak dlugo trwalo albo moze mial podany taki czas wysylki.
Rozum mam i dobrze pojmuję słowo REKOMPENSATA . Wg. Pana rozumowania sprzedający może wysyłać towar kiedy chce mimo, że deklaruje 4 dni?! Powinien poinformować kupującego o opóźnieniu, wyjaśnić przyczyny i przeprosić. Powinien anulować zakup po wysłaniu rekompensat. Niestety dobre maniery są mu obce podobnie jak i Panu. Pozdrawiam
rekompensata w prawie ma rozne znaczenia dziwie sie ze ktos ci wyplacil odszkodowanie i nazwal to rekompensata. nie powinien wysylac po 4 dniach ale moze sie to zdarzyć i ciezko uznac ze nalezy ci sie za to ten towar za darmo.
@Janusz729 rekompensata w ramach Allegro Ochrona kupujących została wypłacona ze względu na to, że nie otrzymałeś produktu - nie został on wysłany. W momencie, kiedy sprzedający wywiązał się z umowy i dostarczył produkt, możesz:
Dziękuję