anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Co się stało ze sklepem Motostacja?

MAMY ROZWIĄZANIE!
Szary235
#8 Zapaleniec

Sklep motostacja zawiesił działalność wiec czemu dalej sprzedaje na allegro?

oznacz moderatorów
102 ODPOWIEDZI 102
Bartek3472
#7 Wielbiciel

Cześć w niedzielę zrobiłem zakupu w sklepie motostacja za ponad 1000 zł a wczoraj za 300. Przesyłki do tej pory nie zostały wysłane a w aukcjach było że mają być po dwóch dniach u mnie. Dzisiaj dowiedziałem się że firma ogłosiła upadłość. Zgłosiłem już zwroty produktów lecz obawiam się teraz o zwrot pieniędzy. Proszę i jakąś informację i podpowiedzi co teraz najlepiej zrobić 

oznacz moderatorów
serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów
mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

czekać 14 dni , jak środki nie wpłyną otworzyć dyskusję .

szkoda bo dobra i uczynna firma.

oznacz moderatorów
Bartek3472
#7 Wielbiciel

Dyskusje otworzyłem już dzisiaj 

oznacz moderatorów
Bartek3472
#7 Wielbiciel

Jednak martwię się że nie odzyskam pieniędzy przez to że firma już nie istnieje 

oznacz moderatorów
serwis-texas
#21 Demiurg ⭐⭐⭐
oznacz moderatorów
Bartek3472
#7 Wielbiciel

Super. Wiem jak działa zwrot allegro. Ale tu chodzi o to że firma ogłosiła upadłość i nie mam gwarancji że teraz odzyskam pieniądze 

oznacz moderatorów
AnnaG-Antyki
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

Jeszcze rano pisali, że nadal istnieje, a o upadłość poszedł dopiero wniosek do sądu. Przynajmniej tak i się wydaje, bo bardzo pobieżnie dzisiaj zerkam na forum.

(Allegro dzieli użytkowników, by rządzić).
(Dzień bez awarii to dzień stracony).
oznacz moderatorów
vonNogay
#17 Koryfeusz

@Bartek3472 pieniądze w razie czego odzyskasz od allegro.

oznacz moderatorów
nat_not
Moderatorka
Moderatorka

@Bartek3472 Sprzedawca powinien się wywiązać ze zobowiązań. Poczekaj na odpowiedź w dyskusji, a jeśli się nie pojawi, poproś o pomoc naszego pracownika.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Bartek3472
#7 Wielbiciel

Tak zrobiłem. Ile pracownik allegro ma czasu na odpowiedź w dyskusji?

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@Bartek3472 @serwis-texas 

24h to teoretycznie SPRZEDAWCA MA CZAS NA ODPOWIEDŹ W DYSKUSJI, ale jak nie odpowie to go nikt "kijem" do odpowiedzi nie zmusi. W najgorszym wypadku Allegro zawiesi mu sprzedaż, ale ten straszak nie zadziała, bo konto już zostało zawieszone.

A pracownik Allegro odpowiada w kolejności zgłoszeń i czas w tym przypadku zależy od tego jaki to dział i jak jest obłożony robotą. Zwykle to kilka/kilkanaście godzin, ale w przypadku działu bezpieczeństwa odpowiedzi przychodzące po KILKU TYGODNIACH nie są niczym nadzwyczajnym.

I nie należy zakładać nowych wątków, czy ponawiać wpisów, bo tego nie lubią i "wysyłają na koniec kolejki".

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@Bartek3472 Nie ma sztywnych ram czasowych na odpowiedź pracownika. Zapewniam Cię jednak, że zgłoszenia są rozpatrywane w kolejności i staramy się to robić jak najszybciej. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Piotr_P_1973
#7 Wielbiciel

Cześć, wniosek o upadłość złożony w poniedziałek 6 października 2025 został odrzucony także skok na kasę się nie udał. GU sygn. akt KR1S/GU/1405/2025. KRS Dział 4, Rubryka 4 "Umorzenie prowadzonej przeciwko podmiotowi egzekucji z uwagi na fakt, że z egzekucji nie uzyska się sumy wyższej od kosztów egzekucyjnych".
KRS: Dział 4, Rubryka 3: Informacje o oddaleniu wniosku o ogłoszenie upadłości na podstawie art. 13 ustawy z 28 lutego 2003r. Prawo upadłościowe albo o zabezpieczeniu majątku dłużnika w postępowaniu w przedmiocie ogłoszenia upadłości albo w postępowaniu restrukturyzacyjnym albo po prawomocnym umorzeniu postępowania restrukturyzacyjnego.

oznacz moderatorów
Bartek3472
#7 Wielbiciel

Jak to będzie wpływało na zwrot za towar który nie został wysłany? Nie znam się na tym. Chce po prostu odzyskać swoje pieniądze 

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@Bartek3472 

Jeśli dobrze rozumiem to co napisał @Piotr_P_1973 to znaczy że spółka ma tak mało pieniędzy, że nie jest w stanie zapłacić za swoją upadłość (czyli likwidację). Zwykle takie spółki kończą jako "porzucone". Szansa że spółka zwróci Ci pieniądze jest nikła, zwłaszcza że całość dostępnych środków z wpłat od kupujących "zajęło" na poczet swoich roszczeń Allegro.

Pozostaje jedynie liczyć na rekompensatę od Allegro. Trochę to potrwa, ale przy takiej skali raczej nie powinni odmówić, bo by to ich zbyt dużo wizerunkowo kosztowało.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
Bartek3472
#7 Wielbiciel

Kupiłem produktu za ponad 1000 zł. Teraz tego nie odzyskam? Allegro nie ma żadnych zabezpieczeń? Kasę zapłaciłem przez allegro 

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@Bartek3472 

Od spółki raczej nie.

Ale Allegro niemal na pewno wypłaci odszkodowania z programu AOK.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów
Bartek3472
#7 Wielbiciel

Uzyskam zwrot całej kwoty?

oznacz moderatorów
MOJEGRATY5
#13 Ambasador

Witam.

@Bartek3472 

Program Allegro ochrona Kupujących powstał właśnie z myślą o takich przypadkach, gdy nabywca zrobił co do niego należy, a sprzedawca nie może (nie chce) wywiązać się ze swoich zobowiązań. Zwykle jest tak, że nabywca który nie otrzymał towaru za który zapłacił, otrzymuje 100% zwrot środków.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów