Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Od ponad tygodnia w mojej kategorii nieuczciwa konkurencja listuje się pod fikcyjnym EAN'em, żeby uniknąć konkurencyjnego widoku produktowego, który niedawno został wprowadzony. Zgłaszam sytuację od ponad tygodnia, do dnia dzisiejszego stan rzeczy pozostaje bez zmian. Stosowanie się do regulaminu jest selektywne, czy ekipa z działu reportów zrobiła sobie urlop?
Prowadziłem rozmowę mailową bezpośrednio z Allegro, ale przekierowali mnie do oferty nieuczciwej konkurencji i przycisku report. Rozumiem, że wolna amerykanka i możemy robić co chcemy, bo Allegro nie tyle, że nie reaguje samo z siebie. Allegro nie reaguje nawet jak dostaje co dzień po kilka reportów tej samej aukcji. Już bardziej ułatwić Wam pracy się nie da.
Bardzo proszę @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ , żebyście pchnęli to do odpowiedniego działu, bo w chwili obecnej zamiast jednej produktyzacji w danej ofercie, jest już ich, aż cztery. Po co mam się starać oferując wzorową obsługę, promocje i atrakcyjne ceny skoro jakiś cwaniak w prosty sposób odetnie się od całości, bo przecież Allegro i tak nie zareaguje.
Ludzie tracą kasę na ADS, żeby odciąć się od produktyzacji, a tu wystarczy po prostu złamać regulamin. Ot co.
@Alora-Hurtownia inaczej się nie da i to było do przewidzenia i tego będzie więcej, mnożenie eanów to obecnie jedyna możliwość widoczności w serwisie
oparcie sprzedaży o ean i to w systemie gs1 - było błędem pozbawionym sensu, od razu było wiadomo, że będzie jak powyżej
@Alora-Hurtownia musisz mieć świadomość, że allegro skończy zmianami systemem podobnym jak na amaz onie - pierwsze oferty albo ich sklepu lub mocna i drogo promowane - potem ukryta reszta
Niestety wszystkie wspomniane aukcje w dalszym ciągu 'wiszą', co za tym idzie to już drugi tydzień łamania Waszego regulaminu i drugi tydzień od mojego pierwszego reportu.
Mam wrażenie, że dział zajmujący się produktyzacją jest w Waszej spółce zbędny. Albo sam zamysł produktyzacji jest o kant ... Skoro to ma tak wyglądać, że osoby trzecie zgłaszają aukcję całe dwa tygodnie i nikt z ich działu nie potrafi się nad tym nachylić, to coś tu nie gra. Dostają zasadniczo przypadek łamania regulaminu na tacy, a mimo tego nic z tym nie robią. W czym tkwi problem zatem?
Wracając do meritum, przepalam budżet nad ADSy sponsorowane i graficzne, monety, rabaty i inne formy prezentacji po to, żeby się wyróżnić w widoku prezentacji, a wystarczyłoby wrzucić aukcję pod inny EAN.
Reasumując, jeśli dział produktyzacji się nie wyrabia, a sam pomysł widoku produktowego to niewypał przywróćcie stary widok, albo zwiększcie ilość pracowników, która będzie reagowała natychmiastowo, bo krzywdzicie sprzedawców, który stosują się do regulaminu. Przykre jest to jak traktowani są Ci, którzy realizują Waszą agendę.
@Alora-Hurtownia poprosiłam o możliwie jak najszybsze działanie w tej sprawie.
Przepraszam, że czekasz.
Powtarzam się już po raz enty, ale mam wrażenie, że jesteś jedną z nielicznych osób w spółce, które realnie wnoszą wartość dodaną 🙂 Co ważne - przede wszystkim dla nas, sprzedawców.
Udanej niedzieli!
Dzień dobry, kilka aukcji zniknęło z tych, które wcześniej podałam. Pozostały jedynie:
16595484976
16594766470
W dalszym ciągu są listowane pod błędnym EANem. Miłego dnia 🙂
Dzień dobry @Alora-Hurtownia tak, otrzymałam potwierdzenie, że jedyny produkt to ten stworzony przez Ciebie. Natomiast te dwie oferty w ogóle nie są połączone z katalogiem produktów. Poprosiłam już o weryfikację.
Ślicznie dziękuję 🙂
Na chwilę obecną lista osób, które listują się pod błędnym EANem:
16594766470
16595484976
16609893508
Bardzo proszę o podesłanie dalej 🙂
@Alora-Hurtownia dziękuję! Zgłosiłam to.
Witam ponownie 🙂 Nie wiem czy konsekwencje jakie ponoszą sprzedający, którzy ignorują regulamin są ŻADNE, ale z tego co widzę WSZYSCY sprzedający, którzy mieli wystawione aukcje pod innym EANem na początku kwietnia W DALSZYM CIĄGU mają je wystawione. Zakładam, że za celowe złamanie regulaminu dostali jedynie pisemną PROŚBĘ o rozpatrzenie zamknięcia swojej aukcji ... ?
Przepraszam, ale czy to są jakieś jaja, że część przedsiębiorców inwestuje w reklamę, rabaty i wyróżnienia w chwili, gdy wystarczyłoby jedynie złamać Wasz regulamin, odciąć się od konkurencji listując ten sam produkt pod innym EANem?
Kolejne aukcje, które korzystają z fikcyjnego EAN'u, bo nie potrafią w inny sposób konkurować:
- https://allegro.pl/oferta/onygen-krem-do-paznokci-dloni-i-stop-20ml-podopharm-16651703999
- https://allegro.pl/oferta/onygen-krem-do-paznokci-dloni-i-stop-onycholiza-podopharm-20ml-16595484976
- https://allegro.pl/oferta/podopharm-onygen-krem-na-uszkodzone-paznokcie-20-ml-5903240821594-16666403...
Reasumując, zgłaszam kilku sprzedających od początku października, a Wasz szanowny dział ds.moderacji produktyzacji nie raczy nawet tych zgłoszeń przejrzeć i wyegzekwować przestrzegania regulaminu.
Powiem tak, jeśli sprawa nie ulegnie zmianie pójdę tą samą ścieżką. Primo, zaoszczędzę ogromne pieniądze na reklamie, monetach i wyróżnieniach, a ultimo nawet gdyby ktoś mnie zgłosił sytuacja wyglądałaby analogicznie jak teraz. To znaczy, nic byście nie zrobili.
A zatem po co w ogóle produktyzacja? Po co widok produktowy? Czemu nikt nie reaguje na zgłaszane fikcyjne EAN'y?
Bo większe prawdopodobieństwo, że w dwóch-trzech grupach produktowych TEGO SAMEGO produktu większa ilość sprzedawców będzie przepalała $$$ na reklamy i wyróżnienia - aniżeli miałoby to miejsce na jednej dużej grupie produktowej. Tak to według mnie wygląda, bo jak wytłumaczyć kompletne olanie tematu przez Allegro?
@la_nika A na mocy jakich przepisów nie mogą? Nie Wasz system i nigdzie nie ma regulacji prawnych dotyczących EAN, które są własnością fundacji GS1. Żadnych przepisów, ustaw, rozporządzeń, w żadnym kraju świata (może poza Allegroland;) GS1 sami z chęci z zysku promują rejestracje brandów handlowych na potrzeby sprzedaży Allegro/A z USA lub inne marketplace (jawna opcja przy rejestracji). Tego też nie wie Allegro? To Wasz prezesik nie wie co się stało na A z USA, biedak tam pracował i nie wie, że jeden produkt ma setki EAN-ów. No cóż żałosny to jest portal, który kopiuje czyjeś rozwiązania, a jak się okazuje nie zna ich. Co z tym możecie zrobić, w skrócie nic!
@Football-stock ale tutaj allegro ma racje
Jeśłi EAN jest nadany przez producenta nie powinno sie nadawac kolejnego. EAN to jedno z oznaczeń na opakowaniu i generalnie jego zmiana bez zmiany innych parametrów ( opakowania, logotypu, nazwy itd) jest podrabianiem produktu.
Oczywiście możesz robić swoją marke. Lecz tworzenie brandu nie polega tylko na zmianie/nadaniu kodu w GS!. Należy mieć odpowiednie zgody producenta ( lub jeśli produkujesz sprawdzić patenty) . Należu mieć własną nazwe i opakownie aby produkt nie był mylony z innymi.
Nadanie własnego EANu na istniejący produkt to troche tak jak naklejenie własnej nazwy na nazwe konkurencujnego produktu. Generalnie w produktach wytworzonych i gotowych do sprzedaży nie powinno sie nic zmieniac z kodem EAN włącznie . No bo jesli zmienić EAN to dlaczego nie zmienić innych danych ? A zmiana takich danych to podrabianie
Tworze
@_Likos_ Nic nie podrabiasz. Brandujesz na potrzeby magazynowania, handlu itp. od dziesiątek lat robią to wszystkie sieci handlowe. Oskarżasz Biedrę, Lid_l, Kauf_ o podróbki? Poznaj system i zasady fundacji GS1 a później pisz
EAN nie jest uregulowany prawnie, tego nie wymaga żaden kraj świata. Jak ciężko to zrozumieć.
@Football-stock ale jest jednym z oznaczeń na opakowaniu i jego zmiana prowadzi do niezgodności miedzy danymi z dokumentacji i opakowania . Natomiast odnośnie marketów to współpracuje z firmami które wstawiają do marketów ( akurat przemysłowych nie spożywczych) i jesli produkt jest z półki producenckiej to do marketu także jedzie na tym samym EANie . Jełsi produkt jest robiony stricte pod market - np zmieniona gramatura, skład,napis "wyprodukowano dla... "lub inny parametr - wówczas jest nadawany nowy EAN producencki lub EAN wskazany przez zamawiającego. Lecz wówczas to są partie robione według wytycznych zamawiającego i nie mają nic wspólnego z tworzeniam brandu. Raczej jest to wprowadzanie nowego produktu
Przecież rejestrując EAN w GS1 musisz podać parametry produktu czyli - nazwe,miare, wage marke itd itp. Wiec jeśli podasz te same parametry ( marka itp) co producent to system Ci ich nie zarejestruje a jeśłi podasz inne - to cóż nadal jest to podrabianie.
My dostarczamy do marketów;) Niemiecka grupa Ka_ i Lid_ nie życzy sobie napisów "wyprodukowano dla" - jedyne dane to ich niemiecki adres koncernu. Brandujemy na potrzeby A z USA od 15 lat. Załóż sobie konto na GS1 i zobacz, że błądzisz. Ustawa opisuje co ma być na opakowaniu - i o żadnym EAN ani słowa, czy to tak ciężko zrozumieć!. Masz na rynku miliony produktów bez EAN, bo WOLNO. A ja mam prawo według regulaminu fundacji nadawać sobie EAN na własne potrzeby np. magazynowania, wspólnej linii numerycznej, na potrzeby jasnego określenia który produkt sprzedałem, dla ochrony przez debilnym kopiowaniem zdjęć z katalogu itd. Najlepsze nikt o to nie pyta dlaczego chce mieć swoje, jedyne to rejestracja brandu handlowego, opłata i certyfikat. Po raz milion pierwszy EAN to nie prawo tylko system numeryczny w rękach prywatnej organizacji. Tyle i aż tyle;)
@_Likos_ producenci mają na to wywalone z eanami
w naszym asortymencie jaki sprzedajemy (sprzęt komputerowy) - ean jest ten sam produkty różne, opakowania różne - każdy na to kładzie lachę, nawet duzi producenci
obecnie np: adapter unitek bluetooth 5.0 i adapter unitek bluetooth 5.2 jest na tym samym eanie, inny główny chipset produktu - ale co tam
@RED niestety ale większość sprzedających działa ale nie zna podstawowych praw. I tak cały wątek jest o tym co każdy może mieć lub nie - nie idzie ludziom wyjaśnić, że EAN to g... prywatnej fundacji. Przy takich klientach Allegro wywija nami jak chce;) Dzięki że jeszcze są tacy którzy kumają rynek na którym działają. Pozdrawiam Cię serdecznie.
Często spotyka się produkty w których oceny dotyczą jednocześnie np. gaci, drutu kolczastego i gaśnic. Albo wystawiam ofertę podpinając gotowy produkt, a po ściągnięciu zdjęć i opisów okazuje się że to wszystko dotyczy czegoś z innej planety a nie tego towaru. Albo np. ktoś wystawia oryginalne piłki Mikasa po 300 zł, a tam podpięte stado chinoli po 50 zł, którzy podróbami niszczą oceny oryginału. Zrobiliście totalny bałagan o czym uprzedzałem przy wprowadzaniu produktyzacji. Nie wymagajcie od Partnerów aby na cały etat stali się stróżami produktów. Mamy swoją robotę.
ean to ciągi cyferek nie mających znaczenia w polskim prawie i przepisach
jak pisze @Football-stock EAN to g... prywatnej fundacji.
https://gs1pl.org/rada-gs1-polska/
przypominam także , że są eany nie należące do gs1