anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Informacja handlowa w komentarzu

PanOdSwieczek
#8 Zapaleniec#

Dzień dobry ! 

Kupujący dodał negatywny komentarz z informacją o dostawcy produktów, ponadto nazwał nas nieuczciwymi. 

czy taki komentarz kwalifikuje się do usunięcia ? 

Z mojego punktu widzenia 

• Jest to informacja handlowa 
  • nazwanie transakcji nieuczciwą, potoczne słowo to hochsztaplerski, jest to obraźliwe. 
  • w komentarzu pada nazwa innego serwisu marketplace, że lepiej kupić od prawdziwego sprzedawcy  (reklama? Nawet jeśli tam się towarujemy, to jest to tajemnicą przedsiębiorcy )

Kupujący znalazł identyczny produkt na innym marketplace w niższej cenie, to jest powodem komentarza 🙂 

oznacz moderatorów
42 ODPOWIEDZI 42

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

@RED  obraz_2025-01-27_005215552.png

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

coś tu nie gra

@Sa_nova tutaj nawet nie można użyć słowa a ma zon bo stosujecie cenzurę i piszecie piiiiiiiiip

na stronie

https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/oceny-i-komentarze/kiedy-mozemy-ingerowac-w-opinie-wystawion...

napisano wyraźnie:

Komentarz opisowy nie może zawierać między innymi:

• informacji o charakterze wyłącznie reklamowym
  • informacji handlowych

a tu kupujący jeszcze wyraźnie pojechał dalej z tematem użył słowa na piiip i reklamuje ten serwis:

Jeżeli już kupicie i macie czas to zróbcie zwrot i kupcie bezpośrednio od prawdziwego sprzedawcy.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#12 Orędownik#

Tutaj nie można używać słów zakazanych, ale jak sam wiesz komentarz jest subiektywną opinia kupującego😉

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@budowlaniec2019 bo widzisz allegro robi w wała sprzedawców, wmawiając im, że obraźliwe słowa wcale ich nie obrażają, doskonale wiedząc, że mogą łamać tutaj prawo

na stronie którą podałem jest twój kanciarz

określeń typu złodziej, oszust, wyłudził, naciągnął, matactwo, krętactwo, **piiip**a, kanciarz, hochsztapler, wałkarz, szwindel, przekręt, przestępstwo/przestępca, szachraj, kombinator, chuligan – wobec osób, co do których nie zapadł prawomocny wyrok w sprawie, ponieważ może to stanowić naruszenie dóbr osobistych

Miałem w przeszłości podobną sytuację i allegro uparcie twierdziło, że to nie plucie w twarz tylko deszcz pada - następnie dopisało to słowo - chodziło o "kombinator"

Jeżeli powołacie się na stronę jaką podałem powyżej, gwarantuję wam, że możecie trafić na moderatora, który niczym badacz pisma świętego będzie twierdził, że liczą się tylko w/w słowa, a sformułowanie "określeń typu" użyto tylko by to ładnie brzmiało w języku polskim a inne zwroty też nie obrażają.

@PanOdSwieczek zgłosiłem twój komentarz i odpowiedź na niego do allegro - zobaczymy co mi odpiszą

oznacz moderatorów

PanOdSwieczek
#8 Zapaleniec#

Dziękuje 🙂 w ostatnim czasie zauważyłem wzrost rygoru wobec usuwania i wykluczania ocen. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@PanOdSwieczek niestety ale allegro idzie w zaparte i nie uznaje własnego regulaminu, moderatorzy odrzucili nasze zgłoszenia Twoich komentarzy

przypominam wątek

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/usuwanie-odpowiedzi-pod-komentarzami-alleg...

gdzie opisywałem jak serwis zablokował nam konto, gdyż twierdził, że tą stronę należy traktować dosłownie

https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/oceny-i-komentarze/kiedy-mozemy-ingerowac-w-opinie-wystawion...

czy coś się na allegro zmieniło w interpretacji tej strony?

@julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@PanOdSwieczek@RED nie zmieniliśmy nic w sposobie naszej interwencji w komentarzach i wciąż podejmujemy działania w określonych sytuacjach. W tym przypadku nie mamy podstaw, aby usunąć komentarz, ponieważ nie zawiera on treści reklamujących.

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

PanOdSwieczek
#8 Zapaleniec#

Ale zawiera informacje handlowe. Zgodnie z regulaminem, bezpośrednie i pośrednie informacje handlowe kwalifikują się do usunięcia.  Te są bezpośrednie. 

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@Sa_nova Jak nie zawiera w/w treści

a słowa

Jeżeli już kupicie i macie czas to zróbcie zwrot i kupcie bezpośrednio od prawdziwego sprzedawcy.

i wymienienie nazwy tego prawdziwego sprzedawcy - **piiip**

Ja chyba uczyłem się innego języka polskiego bo inaczej rozumiem ten komentarz

oznacz moderatorów

gracz324
#8 Zapaleniec#

IMG_0459.jpeg

 „uznać za reklamę możemy zdanie bezpośrednio sugerujące zakup z innego portalu” 🙂

i tak, były zmiany w kwestii interpretacji podanej przez Ciebie strony, tylko że na gorsze 

oznacz moderatorów

gracz324
#8 Zapaleniec#

Czy otrzymam odpowiedź co do informacji handlowych ? Komentarz łamie regulamin również pod tym kątem. Również nie otrzymałem odpowiedzi na pytanie o zamieszczeniu takich informacji w ofercie, taniej produkty są dostępne na **piiip** 

Nie zgodzę się z Twoim wpisem, posiadam rozmowę z konsultantem który sam przyznał, że nastąpiły zmiany w tej kwestii. 

IMG_0459.jpeg

oznacz moderatorów

PanOdSwieczek
#8 Zapaleniec#

Widzę, że weszła cenzura na zdjęcie. Może zamazane dane konsultanta rozwiążą kwestię cenzury 

IMG_0459.jpeg

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@PanOdSwieczek co do Twojego zdjecia - allegro wymyśla sobie interpretacje, które nie mają pokrycia w ich regulaminie

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

gdzie taka informacja jest w regulaminie allegro?

gdzie definicja informacji handlowej?

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@RED Informacje na ten temat znajdziesz w regulaminie, artykuł 11.6, punkt d.  

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@julienail dziękuję za informację

cytuję regulamin allegro:

d. informacji handlowych lub stanowić informacji handlowej w rozumieniu obowiązujących przepisów prawa.

cytuję przepisy

informacja handlowa - każdą informację przeznaczoną bezpośrednio lub pośrednio do promowania towarów, usług lub wizerunku przedsiębiorcy lub osoby wykonującej zawód, której prawo do wykonywania zawodu jest uzależnione od spełnienia wymagań określonych w odrębnych ustawach, z wyłączeniem informacji umożliwiającej porozumiewanie się za pomocą środków komunikacji elektronicznej z określoną osobą oraz informacji o towarach i usługach niesłużącej osiągnięciu efektu handlowego pożądanego przez podmiot, który zleca jej rozpowszechnianie, w szczególności bez wynagrodzenia lub innych korzyści od producentów, sprzedawców i świadczących usługi;

Czytaj więcej w Systemie Informacji Prawnej LEX:
https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzu-dziennik-ustaw/swiadczenie-uslug-droga-elektroniczna-16979921/art...

i jak to się ma to powyższego przypadku?

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@PanOdSwieczek Widzę, że prowadzisz już korespondencję w tej sprawie. Na forum nie zajmujemy się usuwaniem ocen sprzedających oraz komentarzy, więc prosiłabym Cię o kontynuowanie rozmowy na ten temat w korespondencji z Doradcą. 

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

PanOdSwieczek
#8 Zapaleniec#

Nie prowadzę. Poza odrzuconym zgłoszeniem z przed miesiąca na czym się skończyło nie mam żadnej wiadomości. 

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@PanOdSwieczek Jeżeli otrzymałeś już decyzję w tej sprawie, to niestety nie jesteśmy w stanie Ci pomóc. Możesz jednak złożyć odwołanie do tej decyzji za pomocą formularza

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

PanOdSwieczek
#8 Zapaleniec#

Naturalnie, obecnie oczekuję na odpowiedź na powyższe pytanie, sądzę że jest to ważny element który może pomóc innym sprzedającym w budowaniu ofert. Zadam je po raz trzeci, czy mogę umieścić w ofertach informacje o tym, że to są produkty z **piiip** (tu konkurencyjny serwis marketplace) po dodaniu marży i polecam tam kupić ? 

w końcu ważne, aby takie informacje były ogólnodostępne, będzie to zapobiegać kolejnym wpisom na ten temat 

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@PanOdSwieczek Nie, nie możesz w treści ofert na Allegro polecać zakupów gdzieś indziej. 

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów