anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Nie otrzymałam zwrotu, a i tak allegro zmusza mnie do oddania pieniędzy kupującemu

Diabetologic
#8 Zapaleniec

Dzień dobry,
chciałabym zgłosić poważny problem związany z nieprawidłowym działaniem systemu logistycznego Allegro i naruszeniem moich praw jako sprzedawcy.

Kupujący odesłał towar, jednak przesyłka nigdy nie została doręczona. Co gorsza, w systemie widnieje informacja, że paczka została dostarczona – co jest nieprawdą.

Po mojej interwencji i wielokrotnych prośbach o wyjaśnienie, Allegro poinformowało mnie mailowo, że przesyłka trafiła do magazynu paczek niedoręczalnych, a więc faktycznie nigdy nie została mi przekazana. Podałam adres doręczenia (ten sam, który był już wcześniej poprawny), ale od tamtej pory nie otrzymałam żadnej odpowiedzi ani aktualizacji, a paczka nadal do mnie nie trafiła.

Mimo to Allegro:

• żąda ode mnie zwrotu pieniędzy kupującemu,

• ignoruje fakt, że samo potwierdziło brak doręczenia,

• nie rozwiązuje sytuacji z własnym przewoźnikiem,

• zrzuca winę i obowiązki na sprzedawcę, mimo że to Allegro prowadzi reklamację z kurierem.

Zgodnie z art. 43d ust. 4 Ustawy o prawach konsumenta, sprzedający może wstrzymać się ze zwrotem środków do czasu otrzymania towaru lub dowodu jego odesłania.
W tym przypadku:

• nie mam towaru,

• nie mam fizycznego dowodu doręczenia,

• Allegro wie, że paczka nie została dostarczona, ale mimo to oczekuje ode mnie zwrotu pieniędzy.

Zadaję więc publicznie pytanie:
Dlaczego Allegro ignoruje własną odpowiedzialność jako pośrednika logistycznego i narzuca obowiązek sprzedawcy, mimo że przesyłka została zagubiona przez ich kuriera?
Dlaczego system pokazuje status „doręczono”, skoro faktycznie do doręczenia nie doszło?
Dlaczego Allegro domaga się ode mnie działań, które są sprzeczne z ustawą o prawach konsumenta?

Czy naprawdę obowiązuje zasada, że sprzedawca zawsze odpowiada – nawet za błędy Allegro i jego kuriera?

Proszę o publiczne stanowisko w tej sprawie oraz interwencję.

Z poważaniem,
Diabetologic

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów
20 ODPOWIEDZI 20

Diabetologic
#8 Zapaleniec

W związku z tym, że paczka nie została mi skutecznie doręczona (znajduje się – zgodnie z informacją od Allegro – w magazynie paczek niedoręczalnych), powołuję się na art. 495 § 2 Kodeksu cywilnego, który stanowi, że jeśli spełnienie świadczenia przez jedną ze stron (w tym przypadku kupującego – zwrot towaru) stało się niemożliwe wskutek okoliczności niezależnych od stron, to druga strona (sprzedający) ma prawo wstrzymać się z wykonaniem świadczenia wzajemnego (zwrot pieniędzy).

Przesyłka została nadana, ale nie została mi przekazana, a nie otrzymałam żadnych informacji o dalszych działaniach Allegro ani przewoźnika.

Proszę o pilne wyjaśnienie sytuacji i przekazanie informacji, kiedy faktycznie towar do mnie trafi. Do czasu fizycznego doręczenia przesyłki nie mam podstaw prawnych do wykonania zwrotu pieniędzy.

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@Diabetologic Bardzo mi przykro, że spotkała Cię taka sytuacja. Wiem, że sprawa jest trudna. Ponagliłam zgłoszenie 53321463, żeby wszystko poszło szybciej.

Nie dysponuję szerszą wiedzą na temat sprawy niż osoby, które ją weryfikują, dlatego proszę Cię o cierpliwość. Zapewniam Cię jednak, że dokładamy wszelkich starań, żeby sprawa jak najszybciej znalazła swoje rozwiązanie.

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

owady-
#8 Zapaleniec

ciekawe jakbyś oddał 1 gr. bo tyle wart jest ten zwrot. 

oznacz moderatorów

Diabetologic
#8 Zapaleniec

Może właśnie warto oddać grosz i otrzymać zwrot prowizji sprzedaży oferty, oferty wyróżnionej, potrącenia za dostawę smart, pośrednika płatności i innych takich...

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Diabetologic to nie jest doby pomysł , nie kombinuj

oznacz moderatorów

Diabetologic
#8 Zapaleniec

Tylko ujawniam hipokryzję allegro. Chcę rozwiązać sprawę najlepiej jak mogę, ale bez przesyłki niestety nie mogę..

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@Diabetologic musisz czekać , Masz potwierdzenie ,że zwrot do Ciebie nie dotarł to się tego kurczowo trzymaj. Kiedy Masz prawo obniżyć kwotę zwrotu środków ? tylko i wyłącznie wtedy , gdy klient przekroczy uprawnienia i swoim działaniem doprowadzi do utraty wartości produktu  ,nie możesz wziąć pod uwagę tego czynnika bo nie Masz w rękach towaru , zwrócisz część ... nie ma znaczenia jaką ... będziesz musiał uzasadnić obniżkę  ,a nie Masz podstaw .

oznacz moderatorów

Diabetologic
#8 Zapaleniec

Tyle, że według allegro nie mogę też nie zaakceptować zwrotu. Według nich muszę to zrobić w terminie 14 dni od zgłoszenia zwrotu przez klienta. Jeżeli tego nie zrobię oni wypłacą mu pieniądze obciążając mój rachunek i nakładając na mnie karę za złamanie regulaminu. Według allegro klient ma 14 dni na odesłanie towaru do sprzedającego od momentu zgłoszenia chęci zwrotu na Allegro. To znaczy, że może wysłać towar 14 dnia i tego samego dnia żądać pieniędzy. Jeżeli sprzedawca tego nie zrobi złamie regulamin, a klient może złożyć wniosek allegro protect.

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@Diabetologic 

Jeżeli chodzi o art 43d ust. 4 to jest tam mowa o dowodzie odesłania, a nie o dowodzie dostarczenia. Czyli wystarczy, że kupujący przedstawi dowód nadania przesyłki ze zwrotem, nie musi ona fizycznie dotrzeć do sprzedawcy. 

I teraz potwierdzenie nadania w formie maila, sms-a, czy status z systemu śledzenia, nie jest dowodem odesłania.

A tu cytaj z wytycznych do dyrektywy UE w sprawie praw konsumenta:

Co do zasady za "dowód" należy rozumieć pisemne oświadczenie wydane przez mającego ugruntowaną pozycję na rynku usługodawcę świadczącego usługi przewozowe lub pocztowe, w którym określono nadawcę i odbiorcę.

oznacz moderatorów

Diabetologic
#8 Zapaleniec

W związku z tym, że paczka nie została mi skutecznie doręczona (znajduje się – zgodnie z informacją od Allegro – w magazynie paczek niedoręczalnych), powołuję się na art. 495 § 2 Kodeksu cywilnego, który stanowi, że jeśli spełnienie świadczenia przez jedną ze stron (w tym przypadku kupującego – zwrot towaru) stało się niemożliwe wskutek okoliczności niezależnych od stron, to druga strona (sprzedający) ma prawo wstrzymać się z wykonaniem świadczenia wzajemnego (zwrot pieniędzy).

Przesyłka została nadana, ale nie została mi przekazana, a nie otrzymałam żadnych informacji o dalszych działaniach Allegro ani przewoźnika.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

nie @pecela Ustawodawca nie mówi o DOWODZIE NADANIA ,  mówi o  !!!! DOWODZIE ODESŁANIA RZECZY !!! wysmakuj dokładnie znaczenie treści zapisu .

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@mdrogeria 

Tu masz to, co o tym mówi Komisja Europejska. Nr art. pochodzą z dyrektywy Parlamentu Europejskiego i Rady 2011/83/UE w sprawie praw konsumentów.

Zgodnie z art. 13 ust. 1 przedsiębiorca jest zobowiązany dokonać zwrotu bez zbędnej zwłoki oraz nie później niż w terminie 14 dni od dnia, w którym konsument poinformował przedsiębiorcę o decyzji o odstąpieniu od umowy.

W przypadku umów sprzedaży, zgodnie z art. 13 ust. 3, przedsiębiorca może wstrzymać się ze zwrotem tych kosztów po upływie tego terminu jedynie do momentu, w którym otrzymał towary lub w którym konsument przedstawił co najmniej dowód ich odesłania.

Jeżeli towary lub dowód zostały otrzymane po upływie 14 dni, przedsiębiorca zwraca koszty konsumentowi bez zbędnej zwłoki. Znaczenie terminu "bez zbędnej zwłoki" musi być analizowane w zależności od konkretnego przypadku; w normalnych okolicznościach dokonanie zwrotu nie powinno zająć jednak więcej niż kilku dni roboczych.

Pojęcie "dowodu odesłania towarów" ma znaczenie dla stosowania art. 13 ust. 3. Co do zasady za "dowód" należy rozumieć pisemne oświadczenie wydane przez mającego ugruntowaną pozycję na rynku usługodawcę świadczącego usługi przewozowe lub pocztowe, w którym określono nadawcę i odbiorcę.

Co do zasady dowód ten nie musi zawierać składanych przez osoby trzecie gwarancji, że towary zostały skontrolowane i sprawdzone. Tego rodzaju usługi dodatkowe mogą być drogie, zniechęcając przez to konsumenta do wykonania prawa do odstąpienia od umowy; taka sytuacja stoi w wyraźnej sprzeczności z Dyrektywą (zob. motyw 47: [...] Obowiązki konsumenta w przypadku odstąpienia od umowy nie powinny zniechęcać go do korzystania z przysługującego mu prawa do odstąpienia od umowy.

oznacz moderatorów

mdrogeria
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela sam wkleiłeś cyt

Pojęcie "dowodu odesłania towarów" ma znaczenie dla stosowania art. 13 ust. 3. Co do zasady za "dowód" należy rozumieć pisemne oświadczenie wydane przez mającego ugruntowaną pozycję na rynku usługodawcę świadczącego usługi przewozowe lub pocztowe, w którym określono nadawcę i odbiorcę.

i dalej cyt 

Co do zasady dowód ten nie musi zawierać składanych przez osoby trzecie gwarancji, że towary zostały skontrolowane i sprawdzone. Tego rodzaju usługi dodatkowe mogą być drogie, zniechęcając przez to konsumenta do wykonania prawa do odstąpienia od umowy; taka sytuacja stoi w wyraźnej sprzeczności z Dyrektywą (zob. motyw 47: [...] Obowiązki konsumenta w przypadku odstąpienia od umowy nie powinny zniechęcać go do korzystania z przysługującego mu prawa do odstąpienia od umowy.

...ze wskazaniem na ,,nie musi ,, 

oznacz moderatorów

pecela
#19 Nestor ⭐

@mdrogeria 

Chodzi o to, że dowód odesłania musi być pisemny oraz zawierać dane nadawcy i odbiorcy. Za to nie musi być ona sprawdzana przez firmę kurierską pod kątem zgodności z zadeklarowaną na etykiecie zawartością, przy nadawaniu.

Mail czy SMS nie spełniają wymogów dla potwierdzenia odesłania.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@pecela a jakoś o sprawdzeniu czy kupujący nie odesłał cegły zamiast towaru nikt nie pomyślał

oznacz moderatorów

rleszka
#8 Zapaleniec

ha, w drugą - a właściwie "w pierwszą" - stronę też nie ma sprawdzania czy sprzedający nie wysłał cegły zamiast towaru...

oznacz moderatorów

Diabetologic
#8 Zapaleniec

Dlatego kupujący jest chroniony przez allegro protect

oznacz moderatorów

Diabetologic
#8 Zapaleniec

Czy ktoś mi pomoże? Allegro przez tydzień już "stara się", nadać paczkę na adres, który od początku był poprawny i nie jest w stanie poinformować mnie nawet o jej nowym numerze, o którego przypisaniu sami pisali w mailach. Klient nadal domaga się zwrotu, a konsultant wypowiadający się w dyskusji łamie moje prawa do wstrzymania się ze zwrotem naciskając na mnie i punktując mnie jako winną. Na prawdę, nie chcę być zmuszona do odsyłania grosza kupującemu zamiast wyceny towaru, który nigdy nie trafił w moje ręce, to nie kupujący tu zawinił... Dodatkowo nie jestem w stanie zrozumieć jak konsultant może wypierać się winy ze strony allegro i zrzucać ją na mnie jakbym to ja miała umowę własną z przewoźnikiem z którym allegro nagle nie może się dogadać.

oznacz moderatorów

Diabetologic
#8 Zapaleniec
oznacz moderatorów