Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
chciałabym zgłosić poważny problem związany z nieprawidłowym działaniem systemu logistycznego Allegro i naruszeniem moich praw jako sprzedawcy.
Kupujący odesłał towar, jednak przesyłka nigdy nie została doręczona. Co gorsza, w systemie widnieje informacja, że paczka została dostarczona – co jest nieprawdą.
Po mojej interwencji i wielokrotnych prośbach o wyjaśnienie, Allegro poinformowało mnie mailowo, że przesyłka trafiła do magazynu paczek niedoręczalnych, a więc faktycznie nigdy nie została mi przekazana. Podałam adres doręczenia (ten sam, który był już wcześniej poprawny), ale od tamtej pory nie otrzymałam żadnej odpowiedzi ani aktualizacji, a paczka nadal do mnie nie trafiła.
Mimo to Allegro:
żąda ode mnie zwrotu pieniędzy kupującemu,
ignoruje fakt, że samo potwierdziło brak doręczenia,
nie rozwiązuje sytuacji z własnym przewoźnikiem,
zrzuca winę i obowiązki na sprzedawcę, mimo że to Allegro prowadzi reklamację z kurierem.
Zgodnie z art. 43d ust. 4 Ustawy o prawach konsumenta, sprzedający może wstrzymać się ze zwrotem środków do czasu otrzymania towaru lub dowodu jego odesłania.
W tym przypadku:
nie mam towaru,
nie mam fizycznego dowodu doręczenia,
Allegro wie, że paczka nie została dostarczona, ale mimo to oczekuje ode mnie zwrotu pieniędzy.
Zadaję więc publicznie pytanie:
Dlaczego Allegro ignoruje własną odpowiedzialność jako pośrednika logistycznego i narzuca obowiązek sprzedawcy, mimo że przesyłka została zagubiona przez ich kuriera?
Dlaczego system pokazuje status „doręczono”, skoro faktycznie do doręczenia nie doszło?
Dlaczego Allegro domaga się ode mnie działań, które są sprzeczne z ustawą o prawach konsumenta?
Czy naprawdę obowiązuje zasada, że sprzedawca zawsze odpowiada – nawet za błędy Allegro i jego kuriera?
Proszę o publiczne stanowisko w tej sprawie oraz interwencję.
Z poważaniem,
Diabetologic
@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_
@Diabetologic Jest mi bardzo przykro z powodu tej sytuacji, ale na ten moment nie jestem w stanie zrobić więcej niż doradca.
Poprosiłam o ponaglenie Twojej sprawy. Mam nadzieję, że jak najszybciej zostanie rozwiązana.