anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Ochrona kupujących - jak to działa ?

agd-akcesoria
#9 Pomysłodawca

Witam, mam pytanie odnośnie ochrony kupujących.

Kupująca zareklamowała urządzenie, które było na gwarancji. W ciągu 3 dni zostało ono  wymienione na nowe  a uszkodzone zostało odesłane. W międzyczasie allegro poprosiło żeby złożyła wniosek o zwrot i kupująca go złożyła, otrzymując pełen zwrot kwoty. W reklamacji podawana była kilkukrotnie informacja o uznaniu reklamacji i wymianie na nową sztukę. Jak to możliwe, i jak uniknąć w przyszłości takich sytuacji ?

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

kit-tools
#8 Zapaleniec

No właśnie działa jak chce. Wysłałem do klienta dwa przedmioty, klient zgłosił, że otrzymał jeden. ŻADNYCH dowodów poza słowem klienta NIE MA! Ja zgłaszałem wielokrotnie, że zabezpieczyłem film z monitoringu potwierdzający zapakowanie całości. Dziś allegro obciążyło moje konto kwotą zwrotu z programu ochrona kupujących. To są jakieś jaja! OD dziś zaczynam zamawiać po dwa telewizory, dwa razy sprzęt grajacy itd. I zgłoszę, że dostałem jedną sztukę. 

Nie zostawię tak bo to jest okradanie sprzedających! @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

N_Nitka28
Moderatorka Allegro Gadane

@agd-akcesoria Kwestie związane z wypłatą środków z Allegro Ochrona Kupujących to bardzo indywidualna sprawa i nie jestem w stanie określić jak dana sytuacja została rozwiązana. 

Podaj numer zamówienia. zweryfikuję te kwestie. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kit-tools
#8 Zapaleniec

A czy ktoś może pomóc w mojej sprawie?

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kit-tools reklamacje odrzuciłeś?

oznacz moderatorów

kit-tools
#8 Zapaleniec

Oczywiście i miałem ku temu podstawy. 

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@kit-tools ucywilizujcie konsultantów zgłaszanie art 286kk na policji doprowadzenie do niekorzystnego rozporządzenia mieniem kilka razy poleci to się skończy eldorado klikania bez czytania dyskusji

oznacz moderatorów

kit-tools
#8 Zapaleniec

Jest jeszcze lepiej! Klient otrzymał pieniądze z programu, ja zostałem zwrotem obciążony a klient napisał, że mam wystawić fakturę korygującą! Allegro mu przytaknęło, napisałem odpowiedź:

Proszę o podanie podstawy wystawienia faktury korygującej? My wysłaliśmy towar klientowi, mamy na to DOWODY, klient ma SŁOWO na to, że towaru nie otrzymał. Serwis allegro okradł nas z pieniędzy i dał je klientowi. Dlaczego mamy wystawić korektę?

Na co allegro pisze, że jest im przykro, że nie chcę wystawić korekty i zachęca klienta do... zgłoszenia mnie do Urzędu Skarbowego!

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@kit-tools @agd-akcesoria @U_Grzesia czy możecie podać mi numery tych reklamacji? 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

kit-tools
#8 Zapaleniec

@Syrena_zT@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@nat_not@_HolaOla_ 

U_Grzesia to moje drugie konto, nie przelogowałem się. Numer reklamacji: 10175/2026

Druga to dyskusja, numer: 9c92b4ef-ae53-4f0d-ac79-a37397494473

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@kit-tools poprosiłam już o kolejną wypowiedź naszego pracownika w dyskusji w tej sprawie. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów

agd-akcesoria
#9 Pomysłodawca

Moja sprawa już jest załatwiona, kupująca odesłała pieniądze, które jej się nie należały.

oznacz moderatorów

agdnoe
#9 Pomysłodawca

Mam dziś podobną sytuację, kupujący nie doczytał co jest przedmiotem sprzedaży, i zgłosił reklamację na towar wysłany zgodnie z ofertą, na żadne wiadomości z prośbą o zwrot nie ma reakcji i dzis  allegro zachęciło do złożenia wniosku o zwrot  z ochrony kupujących. Dlaczego tych reklamacji nikt nie czyta ?

oznacz moderatorów

U_Grzesia
#7 Wielbiciel

Miałem dokładnie tą samą sytuację jakiś czas temu, klient kupił jedną parę rękawic i zgłosił reklamację ponieważ wg niego powinien otrzymać ...12 par! Od razu napisałem, że się myli, wskazałem, że NIGDZIE w opisie oferty nie ma mowy o 12 a wyraźnie jest napisane, że oferta dotyczy JEDNEJ pary. Reklamację odrzuciłem, napisałem, że owszem zwrócę pieniądze ale jeśli rękawice zostaną odesłane. Cisza...aż nagle allegro zachęciło do skorzystania z programu. Oczywiście klient skorzystał i ma i pieniądze i rękawice! Tylko robić zakupy na allegro, wyłudzenia tutaj to chleb powszedni.

oznacz moderatorów

pecela
#20 Guru ⭐⭐

@agd-akcesoria

Gwarancja i odpowiedzialność sprzedawcy z tytułu niezgodności z umową (potocznie zwane rękojmią) to dwa odrębne i niezależne od siebie świadczenia. Jedno w żaden sposób nie wpływa na drugie.

I teraz jeżeli klient zgłosił ci reklamację, to w 99% przypadków będzie to reklamacja z tytułu niezgodności z umową. Tu zgodnie z prawem masz w razie uznania reklamacji naprawić lub wymienić (co ważne, wg prawa to ty, masz dokonać ewentualnej naprawy). Jeżeli uznałeś reklamację i wymieniłeś przedmiot, to sprawa reklamacji jest w zasadzie zamknięta. I teraz jeżeli Allegro zwróciło kupującemu środki z twojego konta, to umowa sprzedaży uległa rozwiązaniu. Kupujący ma obowiązek zwrócić ci towar w stanie niepogorszonym (chyba że dobrowolnie z niego zrezygnujesz lub kupujący zwróci kasę).

oznacz moderatorów

agd-akcesoria
#9 Pomysłodawca

Reklamacja została uznana, przedmiot został wymieniony na nowy  i po tygodniu kupujący skorzystał z ochrony i dostał zwrot. Tu jest klu  sprawy 

Dziś mam podobną sytuację, z gwarancją uznaną, rzecz wymieniona i propozycja od allegro żeby kupująca złożyła wniosek do ochrony kupujących. 

oznacz moderatorów

AlleMakijazPL
#12 Orędownik

:)🙂  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ Ja też mam dziś „perełkę” z reklamacji.

Pani kupiła u mnie krem La Mer za 890 zł. f9aa1860-d084-11f0-8354-cb51636928cd
Po około 2 tygodniach od zakupu zgłosiła reklamację, twierdząc, że krem ma trudną konsystencję i nie da się go rozprowadzić na twarzy. Pomyślałam, że być może krem zmarzł w transporcie (były mrozy), więc poprosiłam o odesłanie produktu i zaznaczyłam, że po otrzymaniu dokonam wymiany na nowy.

Problem w tym, że przez ponad miesiąc pani nie odesłała kremu. Nagle po tym czasie dostałam paczkę — a w środku słoik, w którym była śladowa ilość kremu, dosłownie może 10 ml z 60 ml pojemności.

Teraz w dyskusji reklamacyjnej pani pisze, że odesłała krem, ale nie dostała wymiany. Ja odpowiadam, że czekam na wyjaśnienie, gdzie jest krem, który był przedmiotem reklamacji, bo to, co otrzymałam, to praktycznie pusty słoik po drogim produkcie.

Obawiam się, że zaraz wezwie Allegro do pomocy i ktoś nakaże mi wymianę, bo „przecież zadeklarowałam wymianę” — tylko jak miałam przewidzieć, że ktoś odeśle niemal całkowicie zużyty krem?

oznacz moderatorów

az1rael
#21 Demiurg ⭐⭐⭐

@AlleMakijazPL no właśnie musisz zakładać że każdy kupujący to cwaniak  i tak do nich podchodzić lub mieć pancerny zad na kopy

oznacz moderatorów

_HolaOla_

@AlleMakijazPL w korespondencji dot. tej reklamacji widzę, że na razie sprawa jest w toku, więc polecam poczekać na odpowiedź kupującej teraz. 

Ola
   Moderatorka
oznacz moderatorów