anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 
79 ODPOWIEDZI 79

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@Client:80340374, marki wybieramy na podstawie różnych kryteriów. Bierzemy pod uwagę informacje między innymi:
- od producentów lub prawnych reprezentantów danej marki o możliwych naruszeniach praw własności intelektualnej,
- o tym, jakie marki przypisywane są najczęściej do nieoryginalnych produktów.
Lista marek chronionych może być aktualizowana - o każdej zmianie będziemy dawać znać w Aktualnościach oraz mailowo. 

To sprzedający jest odpowiedzialny za swoją ofertę. Jeśli wystawia asortyment z marką chronioną, to powinien zaakceptować Warunki Ochrony Marek - złamanie tych warunków wiążę się z konsekwencjami opisanymi w tym artykule

Listę marek chronionych znajdziesz tutaj. Na tej liście nie znajduje się marka Ford, jednak przyjrzymy się podesłanej ofercie. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Client:80340374 poprosiłam o sprawdzenie tej oferty, dziękuję za zgłoszenie. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Client:131872665
#7 Wielbiciel#

SMRT TEL HUI.jpg

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Masz odpowiedź, czyli wybrane!!!🤗

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@LEW433 czyli widzisz jak jest - jak ktoś pozwie allegro lub wyśle pismo od prawników to allegro podejmie działania reszta zostanie pominięta, szczególnie ta bardzo mała 🙂

oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

Tak z ciekawości . Macie w tym jakiś swój interes aby składać donosy do allegro ?  Czy tak tylko z czystej życzliwości  aby se ktoś nie kupił taniego gadżetu 😁

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@bombardier10  hmm jeśłi ktoś oferuje oryginał to może mieć interes aby ktoś inny nie oferował podróbki za 20% ceny oryginału.

Inna sprawą jest że także kupujący może mieć interes aby kupić oryginał a nie podróbke

oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

Ale co znaczy że oferuje oryginał ? Takie oryginalne nowe  elementy samochodowe nie kupuje się na bazarze (czy allegro) a bezpośrednio w salonach Forda. Wtedy masz oryginał i kosztuje niemałe pieniądze. A wszyscy inni mają nieoryginalne.  Swego czasu dokupywałem drobne części do 30 letniej Toyoty . W salonie mieli wszystko a jak nie mieli to sprowadzali z Japonii. Bardzo wątpliwe jest aby tak poważne firmy bawiły się w udzielanie zgody na  sprzedaż drobnym sprzedawcom.  Druga sprawa to zamienniki oryginalnych części i te z mocy prawa mogą być sprzedawane bez zgody producenta. Ale niebawem może sie to zmienić i wtedy poczujecie w kieszeni ile kosztuje naprawa waszych furmanek 😀 

oznacz moderatorów

Client:80340374
#14 Krzewiciel#

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

No i jak z tymi ofertami? Zgodne z regulaminem ? Niezgodne ?

A gdyby to bylo etui do Iphona z logiem Apple ? Oczywiście zamiennik 🙂

Ta sama sytuacja, wykorzystywanie zastrzeżonego znaku towarowego dla osiągniecia korzysci majątkowej

Bardzo proszę o odpowiedź

oznacz moderatorów

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

@Client:80340374, oferta została przekazana do weryfikacji przez podmiot uprawniony. Nadal oczekujemy na odpowiedź w tej sprawie, dlatego proszę Cię o cierpliwość.   

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@bombardier10 nie wiem jak jest z toyotą i innymi markami, ale kojarzę na allegro oferty kilku AUTORYZOWANYCH dilerów mercedesa z częściami 😉 
Zupełnie czymś innym jest sprzedaż zamiennika a czymś innym sprzedaż podróbki - po moich doświadczeniach z 2 zakupami części do poprzedniego samochodu jestem zdania, że sprzedawcy moto to największa patologia na allegro. 
Dwa razy kupuję coś OE a przychodzi jakieś chińskie ****. 

"Inna sprawą jest że także kupujący może mieć interes aby kupić oryginał a nie podróbke" - takie rzeczy to nie na allegro ...

oznacz moderatorów

#14 Krzewiciel#

Widzę, że oferta allegro days została zakończona. Czy byla niezgodna z regulaminem/prawem ?

Troszke dziwne bo taka sama oferta z pierwszego postu nadal jest dostepna

https://allegro.pl/oferta/ford-emblemat-znaczek-s-max-c-max-galaxy-mondeo-11980627430

do tego ten sprzedawca nie tylko znaki forda wykorzystuje

tutaj lista emblematów Z jak zamiennik 🙂

https://allegro.pl/uzytkownik/nowe_auto_czesci/wyposazenie-i-akcesoria-samochodowe-emblematy-253569

i to nie jest tak, że to tylko ten sprzedawca. Tego jest cała masa

Wg mnie są to towary nielegalne, z linka wyżej mozna sie dowiedziec, że takimi sprawami zajmuje sie prokuratura

Na pomoc w zbyciu takich rzeczy też są paragrafy

Na chwile obecną mamy jedną usuniętą, druga nie. Jedna jest zgodna druga nie ?

@Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

Ludzie obudźcie się to pierwsza ćwiartka XXI wieku i Chiny produkują prawie wszystko a EU tylko dyrektywy ( W Polsce też nic takiego sie nie produkuje . Nawet jak se pojedziecie do Zakopanego i kupicie breloczek z ciupagą to jest on "made in China". A myślicie że Ford czy inne to gdzie robią te emblematy ?  Takie rzeczy trzeba po prostu wiedzieć.   Jako klienta interesuje mnie cena  a nie interes wielkich korporacji . Zadałem sobie ten trud i poszukałem na allli . No właśnie kupie tam dwa takie loga (albo i trzy) z wysyłką gratis. Wszyscy jadą na chińczyków ale prawda jest taka że mają na  ich produktach kilkukrotną przebitke.  A o kliencie to nikt nie myśli bo klient to niby co dojna krowa czy jak ?

oznacz moderatorów

sl-aw-ek
#17 Koryfeusz#

@bombardier10 
"ako klienta interesuje mnie cena  a nie interes wielkich korporacji . Zadałem sobie ten trud i poszukałem na allli . No właśnie kupie tam dwa takie loga (albo i trzy) z wysyłką gratis." 

No powiem Ci ali jest najlepsze !!! Tam zawsze jest najlepsza oferta, dam Ci taki dobry przykład: 
https://allegro.pl/oferta/oryginalny-uchwyt-pokrywy-bagazn-mercedes-gle-14323036905 
Tutaj masz ofertę autoryzowanego dilera Mercedes (no można to kupić taniej ale to już bez znaczenia) sprawdź proszę ile Pan chińczyk chce za zamiennik na ali 😉 xD 

oznacz moderatorów

julienail
Moderatorka
Moderatorka

@Client:80340374 Konsultuję sprawę. Dam znać, gdy pojawi się odpowiedź.

Julia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

#14 Krzewiciel#

@bombardier10  zasadnicza różnica miedzy zamiennikiem a podrobką jest to czy towar posiada znaki towarowego.

Jesli zrobisz kratke zderzaka tak samo wyglądającą tylko bez znaków towarowych to bedzie to zamiennik. 

Jesli nałożysz znaki to już podróbka

W przypadku emblematu nie ma szansy zrobić zamiennika bo bardzo często jest to sam w sobie znak towarowy

Fajnie to widać np tutaj

ramka chrom - zamiennik, ramka bez napisu PEUGEOT

https://allegro.pl/oferta/peugeot-308-t9-13-17-ramka-liswa-atrapy-kratki-grilla-chrom-16984833834

a tutaj oryginał, już ma napis PEUGEOT

https://allegro.pl/oferta/grill-kratka-ramka-chrom-peugeot-308-t9-lift-oryg-14384081613

oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

No ale chyba nikt nie przyklei sobie loga/embematu  Peugeota na Forda i odwrotnie. I co mam  jeździć "incognito" bez logo jak w tych serialach na TVNie co zamazują wszelkie loga  . Doszliśmy  już do absurdu bo to jest przecież darmowa reklama znanych marek. To chyba  te marki powinni jeszcze dopłacać producentom 😀

oznacz moderatorów