anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Problemy z DAC7

Tedy_K
#7 Wielbiciel#

Allegro chyba dała ciała informując nas zbyt późno o przepisach. Ustawa weszła w życie 1. 07.2024 informacje o limitach były przesyłane także mniej więcej w tym samym czasie a "My" będziemy rozliczani od 2023 roku? 

Sprzedaje stary sprzęt audio który ratuje przed złomowaniem przywracając go do stanu "prawie jak nowy" - 100% pozytywnych opinii. Są to moje, lub od przyjaciół, zapasy . Jest tego niewiele kilka sztuk miesięcznie. Przekroczyłem "limit" o kilkanaście procent i delikatnie mówiąc "pękam". Nie piszcie że powinniśmy znać przepisy bo to wiemy .... pogadajmy raczej na temat co dalej. Czyli jak będzie traktować nas teraz US - podatki , opłaty wstecz, kary?! . Czy Allegro otworzy jakiś dział prawny który udzieli nam pomocy?!   

oznacz moderatorów
17 ODPOWIEDZI 17

Client:44052296
#21 Demiurg#

@Tedy_K od kiedy w Polsce należy płacić podatki?

oznacz moderatorów

wagram
#9 Pomysłodawca#

Teraz mają świetną okazję z każdego zrobić przestępcę, ta ustawa to święty gral US, sami by tego nie wykombinowali, niedługo będziemy przepraszać za oddychanie, to jest bardziej sprawa wolnościowe ideologiczną nizli fiskalna ...

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@Tedy_K

Akurat przepisy dotyczące opodatkowania nie zmieniły się od jakiśch 30 lat. A sam raport DAC7 ma charakter wyłącznie informacyjny i nie nakłada żadnych obowiązków podatkowych.

A i jak sprzedajesz swoje prywatne rzeczy, które były w twoim posiadaniu dłużej niż 6 miesięcy, to taka transakcja nie generuje przychodu, a tym samym obowiązku podatkowego. Wyjątkiem jest sprzedaż w ramach działalności gospodarczej (zarówno tej rejestrowanej, jak i nierejestrowanej). 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@pecela Dla US sprzedaż notoryczna podobnych przedmiotów używanych (kolekcjonerskich) przestaje być tylko pozbywaniem się pamiątek lub kolekcji a zaczyna być handlem. Przerabiałem z nimi już kiedyś ten temat ,postawili mnie trochę do pionu i dla spokoju założyłem działalność . Pierwsza taka "spowiedź" w US po szczegółowych wyjaśnieniach może obejść bez kary ale potrafią przekonać aby zapłacić zaległy podatek od zysku (tak było u mnie).

oznacz moderatorów

pecela
#17 Koryfeusz#

@kolekcjoner608

Ogólnie wyprzedaż kolekcji zbieranej przez wiele lat, będzie nieopodatkowana bez względu na to czy jest jednorazowa sprzedaż całości czy sprzedaż pojedynczych egzemplarzy.

Poza tym zdarza się, że w US niedokońca znają obowiązujące przepisy lub dziwacznie je interpretują. Przykładowo z mojego rodzinnego miasta, gdzie pracowałem przez wiele lat jako serwisant kas fiskalnych i często bywałem w US. W rozporządzeniu był taki artykuł

Pamięć fiskalna kasy podlegająca wymianie, po dokonanych czynnościach określonych w ust. 8, jest przechowywana zgodnie z ust. 1 pkt 8 przez podatnika w warunkach umożliwiających jej odczyt. Obowiązek przechowywania nie dotyczy sytuacji, kiedy był dokonany odczyt pamięci fiskalnej za cały okres pracy kasy i fakt ten potwierdzają zapisy protokołu, o którym mowa w ust. 8.

Urząd skarbowy zinterpretował to tak, że należy przechowywać kasę przez 5 lat od otrzymania protokołu odczytu. Po prostu lekturę przepisu kończyli na pierwszym zdaniu i już nie fatygowali się wyjątkami zawarymi w kolejnym zdaniu. 

oznacz moderatorów

mwmonety
#21 Demiurg#

@pecela U mnie uznali że na wykazach sprzedażowych wiele pozycji numizmatycznych było sprzedawanych takich samych (rocznik ,nominał) wielokrotnie a z ich punktu widzenia nie można mieć kilkanaście ,kilkadziesiąt czy więcej takich samych pozycji .

oznacz moderatorów

honi_honi
#7 Wielbiciel#

Czy ja się mylę, czy w 2023 r nie było limitu 30 transakcji do rozliczenia z podatku? Przekroczyłam ten limit za rok 2023,a zysk nie przekroczył nawet 1000zł w skali roku. Mam składać korektę do US?

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@honi_honi to nie jest żaden limit do podatku, nic się nie zmieniło w prawie podatkowym, rozliczasz w PIT każdy dochód o ile jest to wymagane ( nie dotyczy rzeczy twoich starsze niż 6 mc ) jak zarobiłeś 1000 zł a sprzedaż zarobkowa to lepiej to rozliczyć 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

honi_honi
#7 Wielbiciel#

Faktycznie, to nie zysk, tylko częściowy "odzysk"  po sprzedaży przedmiotów używanych, nabytych dużo wcześniej niż 6 miesięcy

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@Tedy_K a czemu allegro ma otwierać dział prawny, udaj się do księgowego 😄 zarabiasz trzeba się rozliczać 😄 Limit nie ma tu nic do rzeczy, nawet jak nie przekroczysz to i tak powinieneś to rozliczyć 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

Niestety doczekaliśmy się czasów gdzie  jest łamana podstawowa zasada prawna  a mianowicie że prawo nie działa wstecz. Konsekwencje złamania tej zasady są niewyobrażalne  i akurat nie mówie tutaj o o tym przypadku  . Szczytem hipokryzji są opinie "expertów"  że DAC7 nie nakłada dodatkowych obciążeń...W normalnym kraju jak przepis wchodzi od lipca to wszelkie raporty są od lipca a nie dwa lata wstecz.  Już nie mówie o vacatio legis które powinno umożliwiać nie tylko wcześniejsze zapoznanie się z nowym prawem ale też przygotowanie się do niego. Bo może ktoś zamiast sprzedawać różne rzeczy wyrzuciłby je do kosza albo rozdał na ten przykład.  Tutaj allegro nic nie mogło zrobić  bo przepisy i ich wykonanie uchwalają  p(o)słowie  za co możemy im "podziękować ' już w maju )

oznacz moderatorów

SpeedyGonzalezz
#15 Entuzjasta#

@bombardier10 Osoby, które piszą, że DAC-7 nie zmienia przepisów podatkowych wiedzą o czym piszą, w przeciwieństwie do Ciebie. Jedyne co zmienia DAC-7 to nałożenie na platformy sprzedażowe obowiązku raportowania danych, które one do tej pory i tak musiały gromadzić i przechowywać co najmniej 5 lat. Dlatego nie ma mowy o działaniu prawa wstecz. Poza tym, te przepisy zatwierdziła poprzednia władza, i są to przepisy ogólnoeuropejskie. W Polsce weszły i tak później niż w innych krajach. 

--------------------------------------------------
Najszybsza mysz w całym Meksyku
oznacz moderatorów

bombardier10
#11 Animator#

A w jaki sposób raportowanie dwa lata do tyłu  jako wypełnienie obowiązku dyrektywy nie jest działaniem prawa wstecz ? Chyba jak wchodzi jakiś przepis to wiadomo że konsekwencje/działanie tego przepisu zaczynają biec od momentu jego wejścia. Jest to jawne łamanie prawa i naszej konstytucji. Ja  nie mówie jakby to się działo w Korei Północnej to może byłoby ok ale to dzieje się w kraju który ponoć należy do cywilizacji zachodniej. A przyklepali ustawe platformersi a nie poprzedni rząd - kwity na to do sprawdzenia na stronach rządowych . Poza tym na jakich zasadch portale przekazują wrażliwe dane bez zgody użytkowników ? Gdzie są przepisy wykonawcze na ten temat ?  Nie ma bo jest to bezprawne działanie.

oznacz moderatorów

aglin4
#9 Pomysłodawca#

A z jakigo powodu allegro świadomie wysyła błędne zestawienie DAC7 do US. Zgłosiłem, że doliczyli mi 3500 za transakcje, które były zwrotami i otrzymałem zwrot prowizji. I co? Nic. Mam sam to wyjaśniać w US, mimo, że wszystko jest w systemie Allegro. Jak tak dalej pójdzie to sprawa dla UOKiK. Jawne działanie na niekorzyść sprzedających. @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@aglin4 Widzę, że prowadzisz już korespondencję w tej sprawie w zgłoszeniu mailowym numer 49174248. Wszelkie pytania, proszę, abyś kierował w kontynuacji. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

aglin4
#9 Pomysłodawca#

Mam już dość rzucania formułkami z waszej strony bo z jednocześnie potwierdzacie swój błąd a z drugiej strony odsyłacie mnie do US, żebym sam to wyjaśniał. Do US nie będę szedł tylko do UOKiK i zobaczę co mi powiedzą bo waszymi zgłoszeniami zajmują się chyba stażyści bez jakiejkolwiek wiedzy. A takich osób jak ja są pewnie setki tysiecy. Wystarczy, że ktoś mial chociaz jeden zwrot. @w_kiwi

oznacz moderatorów

Szczotek11
#8 Zapaleniec#

Ja miałem anulowane zamówienie za które zwrócili mi prowizje, miałem 29 transakcji, toa mimo to chcieli ode mnie raportować. Przeniosłem się na inny portal i nie polecam allegro. Zdarza się że coś kupuje ale od tego roku rezygnuje też ze smarta. Wyszukiwarka i podejście pracowników allegro to żart.

W jednym mailu pracownik przyznaje mi rację że tej transakcji nie było bo została anulowana przez kupującego żeby w kolejnym mi napisać że to się liczy w ich systemie 

oznacz moderatorów