Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak wygląda procedura zwrotów od strony sprzedawcy? Klient zgłasza zwrot, wysyła mi paczkę, a ja zwracam środki po otrzymaniu towaru? Czy coś muszę zrobić jeszcze przed otrzymaniem towaru, czy po prostu czekam na nadanie?
Edit: Co w sytuacji, gdy kupujący kupił 2 przedmioty, mieszczące się do dwóch przesyłek, więc generowałam 2 etykiety i płaciłam za dostawę dwóch paczek (smart). Kupujący zwraca jeden przedmiot, drugi przedmiot, który sobie zostawia nie osiąga kwoty potrzebnej do darmowej dostawy. Czy kwotę zwrotu mam prawo pomniejszyć o koszt dostawy do klienta?
Cześć, @SPHayWay.
1. Możesz wstrzymać się ze zwrotem płatności do chwili otrzymania towaru z powrotem lub do momentu dostarczenia przez konsumenta dowodu jego odesłania (np. status przesyłki, który wskazuje, że paczka jest w drodze), w zależności od tego, co nastąpi pierwsze.
2. Nie, kupujący nie ponosi kosztów zwrotu w ramach Allegro Smart! W tym artykule możesz sprawdzić w jaki sposób przeliczamy wartość zwrotu opłat za dostawę Allegro Smart! w przypadku częściowego zwrotu towaru.
Daje to ogromne pole do nadużyć ze strony kupujących niestety, co zresztą teraz widzę w wielu wątkach tu na forum. Według mnie kupujący powinni być obciążani kosztami dostaw w przypadku, gdy po zwrocie kwota nie osiąga kwoty wymaganej do skorzystania ze smart, chyba że towar ma zostać wymieniony na inny.
No ale mniejsza. Czy w przypadku 2 etykiet koszt obu zostanie pomniejszony, czy pomniejszony tej jednej, a koszt drugiej, którą wysyłana była paczka zwracana, zwrócony całkowicie? Tak jak pisałam, sytuacja dotyczy 2 paczek w jednym zamówieniu. Czy muszę złożyć jakiś wniosek o redukcję kosztów dostawy, czy będzie to rozliczone automatycznie?