anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[10.09.2025] Nowy regulamin REST API

MAMY ROZWIĄZANIE!
Fringss
#7 Wielbiciel

Dzień dobry, w związku ze zmianami w rest api 23 września, chciałbym zapytać, za jakie konkretnie działania mogą być nakładane kary pieniężne. Czy na przykład importowanie ofert z allegro na inną stronę również podlega takim karom?

oznacz moderatorów
59 ODPOWIEDZI 59
Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Puzelek_pl@brand2buy wracam z odpowiedziami na wasze pytania.

1. Rozumiem, że korzystanie z Apilo bądź Base jest zgodne z regulaminem?
    Tak, jest zgodne z regulaminem.
  2. Kto to jest konkurencja?
    Jako konkurencję traktujemy inne platformy zakupowe.

3. Czy soft, który używało sie do pobierania zamówień i innych działalań na allegro trzeba rejestrować wniosek o dostep?
    Nie, nie ma takiej potrzeby. 
   Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów
tirex43
#7 Wielbiciel

Można prosić o doprecyzowanie czym są "inne platformy zakupowe"? Czy własna strona internetowa również kryje się pod tym pojęciem?

oznacz moderatorów
mastahn1
#7 Wielbiciel

Mam takie pytanie co Ty, czy własny sklep internetowy jest traktowany jako inna platforma zakupowa? @Sa_nova 

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Moto-Psychoza sky-shop jest w Programie Certyfikowany Integrator, który skupia partnerów, którzy działają w sposób zgodny zarówno z Regulaminem REST API, jak i dedykowanym regulaminem tego programu. Tworzą oni aplikacje, które działają na własnym kluczu API integratora. Sprzedawca, zamiast udostępniać swój klucz, autoryzuje aplikację integratora za pomocą standardu OAuth. Dzięki temu nie ma mowy o udostępnianiu Twoich poufnych danych (klucza API).

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
EElektryka_com
#12 Orędownik

Każdy kto choć trochę wie, o co chodzi, to kluczowe zasady regulaminu REST API:

"brak zastosowania rozwiązań mogących negatywnie wpływać na bezpieczeństwo danych logowania Użytkowników, takich jak np. przechowywanie składowych logowania po stronie Oprogramowania REST API;"

"zastosowanie rozwiązań technicznych pozwalających na wiarygodną i jednoznaczną identyfikację Oprogramowania REST API, zgodnie z wymogami Spółki;"

"Użytkownicy, którzy wygenerowali Klucz REST API, są zobowiązani zapobiec wykorzystaniu
wygenerowanego przez nich Klucza Rest API przez jakikolwiek inny podmiot."

SĄ ZUPEŁNIE NIEMOŻLIWE DO REALNEJ KONTROLI PRZEZ ALLEGRO

Chyba, ze zajmię się tym słynny dział bezpieczeństwa i będzie w tajemniczy sposób stwierdzał naruszenia, czyli słynne problemy z IP. Ponadto można mieć mocne obawy, ze nieprawidłowe użycie API będzie domniemane na podstawie dedukcji i poszlak a nie twardych dowodów. Np. ktoś nagle wystawi kilka tysięcy aukcji na innym portalu i cyk... przecież domniemanie będzie, ze nie chciało mu się ręcznie wpisywać tylko "ukradł" z Allegro. 

oznacz moderatorów
KRZAGA_Outlet
#8 Zapaleniec

Czy zmiana umowy w trakcie jej trwania jest zgodna z obowiązującymi przepisami?

oznacz moderatorów
pittero1
#7 Wielbiciel

Pod pojęciem kluczy REST API Allegro rozumie dane Twojej aplikacji – czyli Client ID i Client Secret. Tworzysz je w panelu developer.allegro.pl.
Na podstawie tych danych aplikacja uzyskuje specjalne tokeny dostępu (access/refresh tokeny), które pozwalają jej działać w imieniu Twojego konta Allegro lub kont Twoich klientów.
Ważne: tych kluczy nie udostępniasz innym osobom – wystarczy, że użytkownik loguje się przez formularz Allegro i autoryzuje aplikację.

oznacz moderatorów
vinyloveplyty
#10 Popularyzator

Przypuszczam, że chodzi o katalog Allegro, a nie same oferty. Czyli np. o zaciąganie zdjęć z katalogu (które są fatalnej jakości i nikt rozsądny by ich nie chciał) albo parametrów produktu. Tylko jak w takim układzie miałaby wyglądać weryfikacja? Finalnie chcą chronić coś czego i tak nikt nie chce, a teoretycznie sami tworzymy 😂

oznacz moderatorów
vinyloveplyty
#10 Popularyzator

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Też bym prosił o wyjaśnienia co kryję się pod "materiały dostępne na allegro"  Czy indywidualne opisy/zdjęcia które zostały udostępnione przez mnie też są materiałami wliczone w to kryterium? Czy dotyczy to raczej katalogu produktów?

oznacz moderatorów
RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@tirex43 @vinyloveplyty wrócę do Was z odpowiedzią. 

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@vinyloveplyty @Entliczeksklep  wykorzystywanie danych z Allegro (zdjęcia, opisy, parametry) do wystawiania ofert na innych platformach sprzedażowych jest zabronione. Niezależnie od sposobu integracji, art. 4.1c aktualnego regulaminu Allegro REST API jasno precyzuje, że wykorzystywanie Ofert (w tym archiwalnych) do prezentowania ich w serwisach konkurencyjnych jest zakazane.

Zarówno w obecnym, jak i poprzednich brzmieniach Regulaminu REST API, kopiowanie danych z Allegro w celu publikowania ich na innych platformach stanowi naruszenie  tego regulaminu. W odpowiedzi na te naruszenia Allegro może być zmuszone zastosować sankcje, które również występują i występowały w tym regulaminie.

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Puzelek_pl
#10 Popularyzator

a wcześniej z pełną premedytacją zajumaliście te opisy od użytkowników, bo chyba nie chcesz mi powiedzieć, że jakiś konsultant klepie je po godzinach ... Kilka moich wcześniejszych, unikalnych przed zmianą wszystkich na moim własnym sklepie, znajdę z katalogu ... Nieładnie - zabrać i nie chcieć się dzielić ...

oznacz moderatorów
vinyloveplyty
#10 Popularyzator

@RaBarbar_ka Dotyczy to katalogu produktów, czy prywatnych ofert których zdjęcia/opisy nie są udostępnione w katalogu i stanowią moją własność?

oznacz moderatorów
Health___Beauty
#16 Inspirator

@RaBarbar_ka  Czyli jeśli ja tworzę produkt i dodaję go do katalogu - zdjęcia i opis - to staje się to własnością Allegro i ja nie mogę potem SWOJEJ oferty ze SWOIMI zdjęciami i SWOIM opisem wystawić na innej platformie? 😄

oznacz moderatorów
sklep_solpio
#15 Entuzjasta

@RaBarbar_ka bierzecie też pod uwagę to, że np. dane które macie na allegro są też dostępne bezpośrednio u Producenta ? 🙂 

oznacz moderatorów
EElektryka_com
#12 Orędownik

my wpisujemy produkt najpierw do naszej bazy prestashop (zero udziału danych z Allegro) i z tej bazy eksportujemy do Allegro. Czyli my jesteśmy twórcą naszych aukcji na Allegro. Nierzadko sami zdjęcia robimy. Co się stanie jak wyeksportujemy z naszej bazy prestashop do konkurencji, co de facto będzie wyglądało jak sklonowanie tych wystawień z Allegro? 
Ustanawiając astronomiczną karę umowną 50 000 za zdarzenie, czyli moze być i 5 milionów, przydałoby się w regulaminie zawrzeć choćby procedurę sankcyjną i odwoławczą.  

oznacz moderatorów
la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@EElektryka_com to, co opisałeś nie stanowi naruszenia naszego regulaminu. Dane są Twoje i nie wykorzystujesz naszego API do przesłania ich do serwisów konkurencyjnych.
Jeśli dane o produktach są wysyłane bezpośrednio z systemów sprzedającego oraz korzysta on ze swoich własnych danych (zdjęcia, opisy, parametry), tzn. przesyłany w ten sposób produkt/oferta nie pochodzi z Katalogu Produktów Allegro, to jest to dopuszczalne działanie. 

Monika
   Moderatorka
oznacz moderatorów
Klamotywsieci
#1 Nowicjusz

Witam, Chcę dopytać, czy po zmianach regulaminu dotyczącego API mogę wystawiać aukcje na OVOKO i migrować je za pomocą OVOKO na Allegro? To samo dotyczy stron takich jak Polkurier i Apaczka. Czy mogę mieć powiązane konto Allegro z tymi stronami (OVOKO, POLKURIER, APACZKA itp?). Nie chcę mieć nałożonych kar finansowych i chce przestrzegać regulaminu, ale jego zapisy są dla mnie niejasne. Z góry dziękuję za odpowiedź  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
Entliczeksklep
#7 Wielbiciel

Witam, allegro jak bedzie wyglądała sytuacja w przypadku aukcji, które zostały zbudowane na podstawie zdjec producenta i opisów producenta, które stanowią moja własność a zostały wystawione przez Allegro. Czy takich aukcji tez bedzie sie tyczyć kara umowna po zainportowaniu na własny sklep internetowy? Rozumiem, że właścicielem platformy jesteście Wy ale własnoc intelektualna (układ opisów, zdjec itp) oraz opisy i zdjęcia nie stanowią waszej własności wiec czy możecie zakazać importu własnej aukcji na inne platformy? 

oznacz moderatorów