anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Rest API

Puzelek_pl
#10 Popularyzator

Co to znaczy w praktyce?

Jak jest teraz

Zgodnie z Regulaminem Allegro REST API, nie możesz w szczególności:

• udostępniać kluczy REST API osobom trzecim
  • wykorzystywać kluczy REST API do prezentowania ofert na stronach konkurencji
  • pobierać i wykorzystywać na stronach konkurencji materiałów dostępnych na Allegro.

Jeśli naruszasz te zasady, możemy usunąć Twoje klucze REST API, które wykorzystujesz niezgodnie z regulaminem.

Co zmienimy

Jeśli będziesz naruszać Regulamin Allegro REST API, od 23 września będziemy mogli nie tylko usunąć Twoje klucze REST API, ale również między innymi:

• ograniczyć Ci korzystanie z kluczy REST API
  • domagać się od Ciebie zapłaty kary umownej w wysokości 50 000 zł za każdy pojedynczy przypadek naruszenia.

Wprowadzimy również warunki uzyskania autoryzacji dla oprogramowania REST API, o których piszemy w artykule 3.4. regulaminu.

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
18 ODPOWIEDZI 18

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Puzelek_pl oznacza to, że jeśli zostanie naruszony regulamin Allegro REST API to będziemy mogli podjąć opisane działania. Wcześniej jedynie usuwaliśmy klucze REST API, które były wykorzystywane niezgodnie z regulaminem, natomiast od 23 września możemy nie tylko usunąć klucze ale też ogranicznyć korzystanie z kluczy oraz domagać się zapłaty kary umownej. 

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Puzelek_pl
#10 Popularyzator

Raczej mi nie pomogłaś. Rozumiem, że korzystanie z Apilo bądź Base jest zgodne z regulaminem?

oznacz moderatorów

brand2buy
#9 Pomysłodawca

A można szerzej?

Kto to jest konkurencja?

Czy soft który uzywało sie do pobierania zamówień i innych działalan na allegro trzeba rejestrować wniosek o dostep?

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@Puzelek_pl  @brand2buy  chyba nie sprzedajecie na innych marketplace'ach skoro zadajecie takie pytania. Dla mnie jest oczywiste czym jest podyktowane takie działanie Allegro i jaki ma odnieść skutek. 

oznacz moderatorów

Puzelek_pl
#10 Popularyzator

rozwiń proszę ...

oznacz moderatorów

Health___Beauty
#16 Inspirator

@Puzelek_pl  Jeśli nie wiesz o co chodzi to na 99,99% problem Cię nie dotyczy. Możesz spać spokojnie 😉 korzystanie z baselinkera nie będzie łamać regulaminu. 

oznacz moderatorów

brand2buy
#9 Pomysłodawca

Jesteś pewna/y?

Czy można prosic o potwierdzenie od moderatorów? @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Puzelek_pl@brand2buy dziękuję za doprecyzowanie waszych wątpliwości w sprawie zapowiadanych zmian. Konsultuję wasze pytania w tej sprawie i wrócę z dokładniejszą informacją, gdy otrzymam odpowiedź. 🙂

Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru ⭐⭐

No właśnie też czekam.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Puzelek_pl@brand2buy wracam z odpowiedziami na wasze pytania.

1. Rozumiem, że korzystanie z Apilo bądź Base jest zgodne z regulaminem?
    Tak, jest zgodne z regulaminem.
  2. Kto to jest konkurencja?
    Jako konkurencję traktujemy inne platformy zakupowe.

3. Czy soft, który używało sie do pobierania zamówień i innych działalań na allegro trzeba rejestrować wniosek o dostep?
    Nie, nie ma takiej potrzeby. 
   Sandra
   Moderatorka
oznacz moderatorów

tirex43
#7 Wielbiciel

Można prosić o doprecyzowanie czym są "inne platformy zakupowe"? Czy własna strona internetowa również kryje się pod tym pojęciem?

oznacz moderatorów

mastahn1
#1 Nowicjusz

Mam takie pytanie co Ty, czy własny sklep internetowy jest traktowany jako inna platforma zakupowa? @Sa_nova 

oznacz moderatorów

pittero1
#7 Wielbiciel

Pod pojęciem kluczy REST API Allegro rozumie dane Twojej aplikacji – czyli Client ID i Client Secret. Tworzysz je w panelu developer.allegro.pl.
Na podstawie tych danych aplikacja uzyskuje specjalne tokeny dostępu (access/refresh tokeny), które pozwalają jej działać w imieniu Twojego konta Allegro lub kont Twoich klientów.
Ważne: tych kluczy nie udostępniasz innym osobom – wystarczy, że użytkownik loguje się przez formularz Allegro i autoryzuje aplikację.

oznacz moderatorów

vinyloveplyty
#10 Popularyzator

Przypuszczam, że chodzi o katalog Allegro, a nie same oferty. Czyli np. o zaciąganie zdjęć z katalogu (które są fatalnej jakości i nikt rozsądny by ich nie chciał) albo parametrów produktu. Tylko jak w takim układzie miałaby wyglądać weryfikacja? Finalnie chcą chronić coś czego i tak nikt nie chce, a teoretycznie sami tworzymy 😂

oznacz moderatorów

vinyloveplyty
#10 Popularyzator

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

Też bym prosił o wyjaśnienia co kryję się pod "materiały dostępne na allegro"  Czy indywidualne opisy/zdjęcia które zostały udostępnione przez mnie też są materiałami wliczone w to kryterium? Czy dotyczy to raczej katalogu produktów?

oznacz moderatorów

RaBarbar_ka
Moderatorka
Moderatorka

@tirex43 @vinyloveplyty wrócę do Was z odpowiedzią. 

Basia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

Klamotywsieci
#1 Nowicjusz

Witam, Chcę dopytać, czy po zmianach regulaminu dotyczącego API mogę wystawiać aukcje na OVOKO i migrować je za pomocą OVOKO na Allegro? To samo dotyczy stron takich jak Polkurier i Apaczka. Czy mogę mieć powiązane konto Allegro z tymi stronami (OVOKO, POLKURIER, APACZKA itp?). Nie chcę mieć nałożonych kar finansowych i chce przestrzegać regulaminu, ale jego zapisy są dla mnie niejasne. Z góry dziękuję za odpowiedź  @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

Entliczeksklep
#7 Wielbiciel

Witam, allegro jak bedzie wyglądała sytuacja w przypadku aukcji, które zostały zbudowane na podstawie zdjec producenta i opisów producenta, które stanowią moja własność a zostały wystawione przez Allegro. Czy takich aukcji tez bedzie sie tyczyć kara umowna po zainportowaniu na własny sklep internetowy? Rozumiem, że właścicielem platformy jesteście Wy ale własnoc intelektualna (układ opisów, zdjec itp) oraz opisy i zdjęcia nie stanowią waszej własności wiec czy możecie zakazać importu własnej aukcji na inne platformy? 

oznacz moderatorów