Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Jak zapewne zauważyliście, przygotowania do otwarcia się na czeski rynek trwały już od dłuższego czasu. Jako sprzedający mogliście między innymi korzystać z metod dostawy za granicę i oferować swoje produkty kupującym z różnych krajów.
Wielu z Was na to czekało, zatem oficjalnie: allegro.cz startuje jeszcze w tym roku! Jest to świetna wiadomość, bo jest to dla Was szansa na dotarcie do nowych kupujących i zwiększenie swojej sprzedaży na Allegro.
Dzięki integracji allegro.pl i allegro.cz będziecie zarządzać sprzedażą w znany Wam już sposób. Czescy klienci będą za to mogli zrobić zakupy na odpowiadającej im potrzebom stronie, a za zamówienia zapłacą swoimi ulubionymi metodami płatności w koronach czeskich.
Niedługo dodamy nowe opcje do narzędzi, z których już teraz korzystacie. Oczywiście podpowiemy Wam również, jak łatwo udostępnić oferty na allegro.cz. Już teraz możecie odpowiednio się przygotować:
Serdecznie zachęcamy Was do poznania czeskiego rynku e-commerce. Na początek podrzucamy kilka ważnych informacji:
Start allegro.cz to ważny krok na naszej drodze do budowania najchętniej wybieranej platformy zakupowej w Europie Środkowo-Wschodniej. Mamy nadzieję, że będziecie jej częścią i skorzystacie z okazji, by dotrzeć z Waszymi produktami do nowych klientów!
Trzeba jeszcze pamiętać, że tam pewnie Smart nie działa i koszt wysyłek będzie wliczany do prowizji Allegro.
Ja się ostatnio dałam namówić na wysyłkę do Irlandii - przesyłka 76 zł pięknie podniosła pobraną prowizję.
A co - Ty od SMARTA nic nie płacisz?
odpowiedź znajdziesz na stronie informacyjnej o allegro.cz podanej przez moderatora kilka postów powyżej.
@dariuszszill aby sprzedawać na czeskim rynku, ceny w ofertach powinny być ustawione w koronach czeskich, a gdy to zrobicie, za zamówienia złożone:
Pracujemy także nad wprowadzeniem przelicznika cen, która pomoże Wam aktualizować zgodność ceny z kursem, ale ta funkcjonalność pojawi się w zakładce Mój asortyment w kwietniu.
Czy mamy przez to rozumieć, że wypłatę za sprzedaż na allegro cz otrzymamy w koronach? Czy dokonacie przeliczenia po kursie dnia w dniu wypłaty? Kto pokrywa opłaty przewalutowania?
@AptekaNatolinska Klienci za zakupy na allegro.cz zapłacą w koronach czeskich. Ich wpłaty zobaczysz osobno w zakładce Środki i historia operacji (obok wpłat w złotówkach).
Żeby sprzedawać na rynku czeskim, musisz ustawić w swoich ofertach ceny w koronach i wtedy za zamówienia założone na allegro.pl wpłatę otrzymasz w złotówkach, a na allegro.cz zapłatę otrzymasz w koronach czeskich.
Pieniądze w koronach możesz wypłacać na swoje obecne konto do wypłat. Po starcie allegro.cz umożliwimy Ci też dodanie drugiego numeru rachunku.
Jeśli masz rachunek bankowy w złotówkach, pieniądze za sprzedaż na allegro.cz wypłacisz:
Twój bank może naliczyć dodatkową opłatę za przewalutowanie. Nastąpi to w momencie, gdy pieniądze trafią na rachunek bankowy. Kurs przewalutowania zależy od banku, z którego korzystasz.
Czy wpuścicie robota google na pojedyńcze oferty?
@serwis-texas czy możesz doprecyzować, co dokładnie masz na myśli jeśli chodzi o roboty Google?
Chodzi o to że google nie indeksuje ofert. Jeżeli bym wpisał jakiś unikatowy zapis w ofercie, w tytule lub opisie to użytkownik googla (wpisując to unikatową frazę) i tak nie znajdzie tej oferty. Google jej nie wyświetli w SERP bo zwyczajnie nie posiada tej treści od Allegro.
@serwis-texas będziemy dbać o to, aby w Google wyświetlały się strony, które są wartościowe dla klientów tak, jak robimy to w przypadku Allegro. Nie oznacza to jednak, że strategia ta będzie jednoznacznie taka sama.
aukro.cz należało do grupy allegro, jak tam allegro.de 🤣 Ahoj allegro.cz 🤣
@_HolaOla_ rozumiem że wystarczy dodać https://allegro.pl/dla-sprzedajacych/allegro-packeta-z-wysylka-z-polski-do-czech-informacje-dla-sprz... ?
Ale martwi mnie jedna sprawa, płatność w koronach, kurs to np. 0,20 zł czyli jak spadnie o 1 grosz i wypłacimy + kiepski przelicznik banku czyli 0,18 zł jestem w plecy dodatkowe 10 % na kursie, czy ktoś to przemyślał, nie lepiej jak będziemy dostawać w złotówkach a przewalutowanie niech będzie w momencie zakupu ??? chyba że źle myślę ???
Druga sprawa, faktura za opłaty będzie w koronach i złotówkach ? płatność na dwa konta ? czy dwie oddzielne faktury ???
@kostas11 informacje na ten temat są tutaj.
Dobrze rozumiesz, zarówno z kupującymi jak i z nami rozliczać się będziesz w koronach czeskich (CZK). Wpłaty od klientów z Czech zobaczysz osobno w zakładce Środki i historia operacji – tuż obok wpłat w złotówkach.
Pieniądze w koronach możesz wypłacać na swoje obecne konto do wypłat. W przyszłości umożliwimy dodanie drugiego numeru rachunku.
Podczas wystawiania ofert można skorzystać z Przelicznika cen to opcja, którą znajdziesz w formularzu wystawiania oferty i zakładce Mój asortyment. Dzięki niej w wybranych ofertach szybko i wygodnie zaktualizujesz ceny w koronach czeskich – zgodnie z aktualnym kursem.
@la_nika wiem to bo czytałem, ale jest to mało opłacalne, czy będę miał możliwość wypłacić tylko w złotówkach a zostawić w koronach jak będzie kiepski kurs ?
@kostas11 dowiem się i dam znać 🙂
@kostas11 w imieniu Moniki i swoim, wracam z info, że środki będą wypłacane niezależnie, ale dla salda czeskiego będzie obowiązywał schemat taki jak do wypłat międzynarodowych, czyli środki wypłacimy w konkretne dni miesiąca 1 i 14.
@_HolaOla_ trochu bez sensu 😞 poczekam jak będzie można dodać konto w koronach 🙂
Jak trafię na spadek kursu 1 grosz + przewalutowanie w moim banku to jestem w plecy 10 % 😞
A jak wygląda faktura dla Was, będzie oddzielna w koronach i przelew w koronach ?
@kostas11 jako sprzedający będziecie rozliczać się z nami osobno w koronach czeskich i osobno w złotówkach, dlatego będziemy wystawiać oddzielne faktury za naliczenia dla danego rynku: w koronach czeskich i złotówkach.
Wracając jeszcze do kwestii wypłat, zależy nam aby wypłaty pieniędzy działały szybko i bez przewalutowań, dlatego planujemy umożliwić Wam dodanie kolejnego rachunku bankowego (np. w koronach czeskich). Jak tylko opcja dodania kolejnego rachunku będzie dostępna, będziemy Was o tym informować.
Czy jeśli na chwilę obecną udostępniam metode dostawy DPD Czechy i wkrótce będę miał również paczkomaty do Czech - to zeby nie przechodzić przez ten cały bajzel będę musiał zrezygnowac z wysylki, gdy wprowadzicie czeska wersje serwisu, czy bedzie sie to odbywalo tak jak teraz?