- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
- Zgłoś nieodpowiednią zawartość
Wczoraj otrzymaliśmy taką wiadomość z allegro "Przekroczyłeś sumaryczny limit 30 transakcji na wszystkich swoich kontach wynikający ustawy z dnia 23 maja 2024 r. o zmianie ustawy o wymianie informacji podatkowych z innymi państwami oraz niektórych innych ustaw implementującej tzw. dyrektywę DAC7. Potrzebna jest aktualizacja i uzupełnienie danych niezbędnych do prowadzenia efektywnej działalności na Twoim koncie Allegro."
Czy rzeczywiście trzeba uzupełnić dane?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Sprawa polega na tym, że Allegro zablokowało wypłatę pieniędzy a moglo tylko zablokować konto do sprzedaży. Ponadto o ustawie ppinformowali w polowie lipca, a policzyli ilośc sprzedanych przedmiotów od początku roku.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dla scislosci od poczatku 2023
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Witam,
Czy kogoś już Allegro zablokowało?, ja już sobie szczerze odpuściłem temat, pogodziłem się z blokadą, ale widzę że mimo różnych terminów (chyba przesuwają), dalej mam dostęp. Ja już nastawiłem się tylko na zakupy na tym portalu. Sprzedaż przeniosłem na O... tam nie ma śladu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Jak nie podasz PESEL i przekroczysz limit to blokują wypłatę środków, możesz sobie wystawić aukcje ale pieniądze od kupującego nie trafią na Twój numer konta.
Teraz na **piiip** jest zatrzęsienie ofert a na allegro posucha. brawo allegro.
Zauważyłem też z powodu braku konkurencji w niektórych działach firmy podniosły znaczenie ceny.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Czy zmamówienie anulowane oraz które zwrócił kupujący wlicza się do limitu 30 transakcji?
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Tak.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Wkrótce więzienia będą pełne tych co przekroczyli limit 30 tranzakcji...o jedną....
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
A ja myślę, że za dwa lata albo i szybciej wejdzie nowa dyrektywa lub ustawa, która nakazywać będzie weryfikacje wszystkich transakcji z ostatnich 5 lat. To jest tylko kwestia czasu. Bo zapędy już jak widać są, więc z rozpędu wprowadzą i to... No bo skoro ludzie nie protestują na ulicach o te 2 lata wstecz, no to zróbmy i 5 lat, a może i nawet 10lat, to jest polityka, nie mamy na to wpływu nawet przy urnach.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Nic już nie musi wchodzić bo dyrektywa DAC7 daje wszelkie możliwości to jest tak zwana "opcja atomowa" . Myślisz że urząd nie sprawdzi transakcji pięć lat wstecz jak dostanie info o dwóch latach i coś będzie nie teges ? Allegro ma obowiązek przechowywania info do pięciu lat do tyłu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Myślę, że 99,9% prywatnych sprzedawców nie zgłosiło do US swojej sprzedaży prywatnych rzeczy w żadnym roku rozliczeniowym. Ale będą żniwa w US.... każda niezgłoszona złotówka będzie okraszona 75% karą. Sprzedałeś za 100zł i nie zgłosiłeś = 75zł kary, sprzedałeś za 1000zł i nie zgłosiłeś = 750zł kary, sprzedałeś za 5000zł i nie zgłosiłeś = 3750zł kary, itd.. Czysty pieniądz dla państwa. Wielu ludzi będzie pluć sobie w brodę, że w ogóle cokolwiek sprzedawało na allegro zamiast wyrzucić na śmietnik i mieć święty spokój.
Obecnie widzę, że w ciągu tych kilku miesięcy ilość wystawianych rzeczy używanych na allegro przez prywatnych sprzedawców spadła co najmniej o 70% porównując z rokiem ubiegłym. Zarówno na allegro jak i allegrolokalnie. A ilość samej elektroniki używanej spadła wręcz drastycznie blisko 90%. Takie są moje kilkumiesięczne obserwacje.
Za to chińczyków - oszustów przybyło o 600%.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Urząd skarbowy NIE ZROBI NIC ,DOKŁADNIE NIC-BĘDZIE NIEMOC JAK ZAWSZE;-) a każdy kto wierzy w jakiś armagedon to osobnik bojący się własnego cienia, bojący się przechodzić na zielonym świetle na pasach. Nie takich rzeczy ludzie na zgłaszają do US i żyją spokojnie.
Pozdro dla kumatych
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Też bym chciał być takim optymistą jak kolega.
Znane powiedzenie, że pewne są tylko śmierć i podatki wiele wyjaśnia, jednak szansa w tym że temat jest bardzo rozdrobniony i wymaga wielu nowych pracowników, łatwiej i szybciej jest trzepać firmy na setki tysięcy złotych, niż prywaciarzy za kilka stówek czy tysięcy. Ale pożyjemy - zobaczymy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Urząd sobie od dawna patrzył na aukcje powyżej 1 tys. złotych i tacy użytkownicy od dawna byli obserwowani. Szaraczków nie będą ruszać...jak nie sprzedałeś za pół bańki spij spokojnie;-)
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Witam.
Bo i nie miało powodów, zwłaszcza w przypadku sprzedaży rzeczy używanych, już niepotrzebnych lub z likwidowanych kolekcji (wykładnia tu: Podatek od sprzedaży przez Internet). Proszę pamiętać, ża US dostanie dane ( i tu myślę, że całkiem sporą ilość) za dwa lata nie tylko z Allegro, ale i **piiip**, Booking itd. i jeśli kogoś będzie się czepiać to takich co mają setki sprzedaży i to w tej samej kategorii (np. ciuch, różne rozmiary itd.) , części samochodowe z rozbiórek, najmy bo takie sprawy najłatwiej udowodnić i się wykazać, bo jeśli ktoś sprzedał i 100 szt. różnego asortymentu po sprzątaniu garażu, piwnicy to wg. mnie szkoda ich czasu.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Ale to jest kasa za free dla urzędu. Bo zważcie iż wszystko będą mieli jak na tacy. Co tu jest udowadniać ? Albo zgłosiłeś sprzedaż czy przychód albo nie a miałeś taki obowiązek. Osiem tysiaków to mało ? To są już dwie średnie pensje...Razy pięć lat bo pewnie nie zatrzymają sie na dwóch latach to już jest 40 tysiaków. Od tego domiar 75% to jest 30 tysiaków liczone na minimum takiej sprzedaży. I dalej będziecie twierdzić że po te $$$ nikt nie ruszy czterech liter bo co ? Żniwa na lata będą mieli. I to bez podwyższania podatków. Chyba nikt nie myśli poważnie że firmy mające duże obroty sprzedają coś na lewo... Dojenie będzie szaraczków bo ilość robi kase .
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Dużo, przeczytałeś wykładnię szefa skarbówki z Bydgoszczy, sama sprzedaż nie niesie obowiązku podatkowego, a działalność handlowa, a i przykładowe 100 **piiip**ołków niekoniecznie musi dać 8 tysięcy (np. i 200 znaczków z likwidowanej kolekcji po 5 zł), poza tym jest to przychód, który niekoniecznie musi dać zysk (zobacz jaka była cena emisyjna lustrzanek, a po ile można je kupić dziś, w wielu przypadkach poniżej tej ceny), więc nie dajmy się zwariować. Aha, przy sprzedaży np. zbieranej przez lata i likwidowanej kolekcji obowiązku zgłaszania od US NIE MA, a jeśli uważasz inaczej to podaj podstawę prawną, skarbową.
Pozdrawiam
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Każdy przychód z allegro itp.. masz obowiązek zgłosić w rozliczeniu rocznym. KAŻDY.
Zatajenie = 75% kary.
US ma 5 lat na sprawdzenie tego.
Wszyscy którzy do tej pory posprzedawali swoje rzeczy na allegro i nie zgłośili tego są już według obowiązującego prawa zwyczajnie oszustami podatkowymi. Zatajenie jest jednoznaczne z oszustwem podatkowym.
https://www.fakturaxl.pl/co-grozi-za-ukrywanie-dochodow
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
Zgodnie z art. 10 ust. 1 pkt 8 lit d ustawy o PIT sprzedaż rzeczy jest wolna od opodatkowaniu po upływie sześciu miesięcy od ich nabycia, o ile nie następuje w wykonaniu działalności gospodarczej.
A dlaczego tylko Allegro, czy przychód za sprzedany samochód (o ile posiadasz do powyżej pół roku) podajesz dp PIT-u, chyba nie, tak samo nieruchomość powyżej 5 lat, czym to się różni od np. sprzedaży używanego Rolexa za np.10 tyś. (oczywiście kupujący - osoba fizyczna musi złożyć PCC, ale to inna bajka), więc jak pisałem bez paniki.
Każdy ma prawo używane rzeczy wyrzucić, ale też i sprzedać i nie nazwałbym tego nieujawnionym dochodem, bo to wg mnie rochę inna bajka.
Czytaj więcej na Prawo.pl:
https://www.prawo.pl/podatki/podatek-od-sprzedazy-przez-internet,522709.html
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
p.s. W przytoczonym przez Ciebie artkule mowa jest o dochodzie, a nie o przychodzie, bo to zupełnie dwie różne rzeczy.
- Oznacz jako nowe
- Zakładka
- Subskrybuj
- Wycisz
- Link do posta
- Drukuj
No i ta wiara że urząd będzie to interpretował na waszą korzyść ) Chodzą i kupują po pięć zeta jakieś bzdety , nie dasz paragonu 500 zeta kary . Tutaj nikt nie musi chodzić i kupować bo ma jak na patelni co kto kupił i za ile. No i pewnie każdego z was stać na papuge co bierze kilkaset zeta na godzine aby się z nimi użerać. Budżet tego państwa potrzebuje na gwałt kasy i po to jest ta dyrektywa. Jak łamie się prawo stosując dyrektywe dwa lata do tyłu to o czym my tu gadamy. W tym kraju prawo już nie działa a państwo robi co chce bo może bo ma monopol na użycie siły. No i tyle w tym temacie.