Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Dzień dobry,
mam problem z jednym kupującym. Jest to osoba prywatna i kupiła Toner na allegro. Zgłosiła zwrot tonera i jednocześnie reklamację. W reklamacji podała powód nie pasuje mi. Poprosiłem o dodatkowe wyjaśnienia ta osoba ich nie udzieliła. Nie potrafiła najpierw nadać zwrotu i wymagała ode mnie wygenerowania etykiety zwrotnej czego nie zrobiłem gdyż nie stwierdziłem bez dodatkowych wyjaśnień wady tonera oprócz stwierdzenia "nie pasuje mi" więc nie podlegał ten toner zasadom reklamacji, a na próbę uzyskania dodatkowych informacji użytkownik ani razu nie odpowiedział. Stwierdził że mu nie działa to jest zły. Ale dodatkowych informacji np o model drukarki lub jaki komunikat na drukarce się pojawia to nie udzielił. Po czym udało mu się jakoś towar zwrócić. Jednak z tonera są zerwane plomby i nie można go już sprzedać jako nowy sprzęt. Czy w takie sytuacji powinien odmówić zwrotu czy allegro ma jakieś na takie sytuacje rozwiązania? Może zwrócić cześć? Co będzie najbardziej zgodne z zasadami allegro?
@Hodcom jeśli to był zwrot, to możesz zwrócić część, a jak reklamacja, to sam musisz rozstrzygnąć
@Hodcom Podstawowe pytanie: czy jest zgłoszona dyskusja Allegro czy to jest taka sobie luźna korespondencja?
Jeżeli klient zgłosił najpierw zwrot to nie może już później zgłaszać reklamacji ponieważ przedmiot nie był już jego własnością.
Natomiast jeśli zgłosił prawidłowo reklamację to musisz się do reklamacji odnieść w ciągu max 14 dni. Przedmiot reklamowany ma prawo być używany, rozpakowany itp... ty musisz przyjąć i ocenić czy reklamacja jest uzasadniona.
To tak najpierw klient zgłosił zwrot. z powodem "Powód zwrotu (odstąpienie): nie pasuje mi" ale nie potrafił go nadać. To zgłosił reklamację. z opisem "toner nie posiada właściwych parametrów bo drukarka nie dziala" w rozmowie na prośbę uzupełnienia informacji nie uzupełnił ich. Dalej wymagał wygenerowania etykiety. Wiec pytałem czy chcę zwrócić go na podstawie zwrotu czy reklamacji a jeśli reklamacji to niech uzupełni informacje które poprosiłem. Ani razu nie odpowiedział i nie uzupełnił informacji.
@Hodcom aha to może się teraz reklamacją wypchać bo z chwilą odstąpienia towar przestał być jego własnością i nie ma prawa do reklamacji a że bazia nie dała rozumu jak zwrot odesłać to ma sam problem i niech se radzi primo wstrzymanie się ze zwrotem aż odeśle secundo pomniejszenie wartości zwrotu
@Hodcom zwracasz tyle ile to warte teraz a reklamacje odrzucasz na piśmie, nie można zgłosić sobie obu naraz bo to są dwie różne czynności prawne... @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_ możecie sprawdzić co nawywijał kupujący? czy zgłosił zwrot czy reklamację bo dyskusji nie założył ale wasz formularz zwrotowy dalej jest 2 w 1 i w sumie nie do końca wiadomo jakie oświadczenie woli kupujący zgłasza.
Jeśli to coś pomoże to numer zwrotu "KNZK/2025" a numer reklamacji zgłoszonej przez klienta "892539/2025"
@Hodcom podaj mi proszę numer zamówienia (nie zwrotu), którego dotyczy ta sytuacja.
@_HolaOla_ numer zamówienia to 24966bf0-a9e8-11f0-9b0c-e511fc7361fa
@Hodcom Odstąpienie od umowy jest nadrzędne nad reklamacją - w momencie gdy kupujący odstąpił od umowy, towar staje się ponownie własnością sprzedawcy. W ofercie nie masz żadnego ograniczenia odstąpienia od umowy, więc jako sprzedawca jesteś zobowiązany to odstąpienie przyjąć i nie są to ustalenia Allegro tylko regulacje prawne. Jeśli klient odeśle towar, który nosi ślady użytkowania lub został uszkodzony przez kupującego, jako sprzedawca możesz obniżyć kwotę zwrotu adekwatnie do powstałych uszkodzeń. Kwota zwrotu powinna być średnio - rynkową ceną za towar w takim stanie. Ważne też, abyś pisemnie uzasadnił powód oraz kwotę obniżenia zwrotu.
Podstawa prawna: Artykuł 34. Ustawy z dnia 30 maja 2014 r. o prawach konsumenta - artykuł prawny dotyczy obsługi przez polskich doradców