Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Szanowni Sprzedawcy oraz Moderatorzy, @Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Chciałbym poruszyć sprawę dotyczącą wniosku kupującego do Allegro Protect, który moim zdaniem jest bezpodstawny. Mam nadzieję, że społeczność oraz moderatorzy pomogą mi przeanalizować tę sytuację i wskażą, jak powinienem dalej postępować.
W moim odczuciu system ochrony kupujących nie powinien działać w sposób jednostronny, a sprzedawca również powinien mieć możliwość skutecznego obronienia się przed bezzasadnymi roszczeniami.
Będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie. Jakie macie doświadczenia z Allegro Protect w podobnych przypadkach?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
@xskylxx, kupujący został poinformowany, że w danej sytuacji nie ma możliwości skorzystania z Allegro Protect, a jego wniosek został odrzucony. Jak już wspomniała @w_kiwi, Allegro Protect zajmuje się osobny dział, dlatego wszelkie pytania w tym temacie najlepiej będzie kierować przez formularz.
julienail Dziękuję za informację. Skoro wniosek kupującego został odrzucony i nie ma możliwości skorzystania z Allegro Protect, oczekuję oficjalnego potwierdzenia, że sprawa jest definitywnie zamknięta i nie zostanę obciążony żadnymi kosztami. Jeśli pojawią się jakiekolwiek dalsze roszczenia, będę oczekiwał wyjaśnienia, dlaczego sprawa jest ponownie rozpatrywana mimo wcześniejszej decyzji.
@xskylxx Ale tu się jaja dzieją. To tylko na Allegro. Wszedłem na strony internetowe poczytać o ekspertach i doradcach portalu. Są zdjęcia. To głównie dzieci. Bawią się ...
@bosek_2804 Niezależnie od wieku moderatorów czy doradców, kluczowe jest, aby decyzje podejmowane przez Allegro były spójne i zgodne z regulaminem. W moim przypadku widzę sprzeczne informacje – z jednej strony moderatorzy twierdzą, że kupujący nie miał dostępu do Allegro Protect, a z drugiej strony jego wniosek został przyjęty i rozpatrzony. Chciałbym uzyskać jasne wyjaśnienie, dlaczego doszło do takiej sytuacji i jakie procedury są stosowane w takich przypadkach. Gdybym nie był czujny stracił bym 4200 zł plus towar oraz ile nerwów mnie to kosztowało to drugie. Mam nadzieje że więcej do takiej sytuacji nie dojdzie i że się nie dowiem zaraz,że kupujący użył kolejnego starego linku i się domaga bezpodstawnych zwrotów pieniędzy...
@xskylxx, jakiego dokładnie potwierdzenia oczekujesz? Wszystko zostało już wyjaśnione.
@julienail Oczekuję oficjalnego potwierdzenia na e-mail, że wniosek Allegro Protect został odrzucony i sprawa została definitywnie zamknięta. Do tej pory nie otrzymałem żadnej takiej wiadomości. Proszę o jednoznaczne stanowisko w tej sprawie oraz oficjalne potwierdzenie decyzji na moje konto e-mail. Jedyne co dostaje to pisma gdzie allegro protect mnie straszy że naliczy mi koszty i pobierze pieniądze z konta allegro. Plus zapewnienie że kupujący nie użyje jakiegoś starego linku do ponownej reaktywacji wniosku allegro protect.
@xskylxx, dostałam informację, że na ten moment nie możemy uznać sprawy za oficjalnie zakończoną, ponieważ kupujący może wnosić o ponowne rozpatrzenie wniosku. Poprosiłam o wysłanie potwierdzenia na Twój adres e-mail, gdy sprawa zostanie już ostatecznie zamknięta.
Skoro Allegro Protect odrzuciło wniosek kupującego, nie powinien on mieć możliwości ponownego składania tego samego roszczenia. Jeśli taka praktyka jest dopuszczalna, to sprawa może ciągnąć się w nieskończoność, co jest nieuzasadnione i niesprawiedliwe wobec sprzedawców. Jeśli kupujący uważa, że jego roszczenie jest uzasadnione, powinien skierować sprawę do sądu, zamiast liczyć na to, że Allegro Protect ponownie przyzna mu zwrot środków bez podstaw. Taka sytuacja stawia sprzedawcę w skrajnie niekorzystnej pozycji, gdzie może zostać niesłusznie obciążony kosztami bez realnej możliwości obrony. Proszę o wyjaśnienie, jakie są granice tego procesu i kiedy można uznać sprawę za ostatecznie zamkniętą.
@julienail Skoro Allegro Protect odrzuciło wniosek kupującego, nie powinien on mieć możliwości ponownego składania tego samego roszczenia. Jeśli taka praktyka jest dopuszczalna, to sprawa może ciągnąć się w nieskończoność, co jest nieuzasadnione i niesprawiedliwe wobec sprzedawców. Jeśli kupujący uważa, że jego roszczenie jest uzasadnione, powinien skierować sprawę do sądu, zamiast liczyć na to, że Allegro Protect ponownie przyzna mu zwrot środków bez podstaw. Taka sytuacja stawia sprzedawcę w skrajnie niekorzystnej pozycji, gdzie może zostać niesłusznie obciążony kosztami bez realnej możliwości obrony. Proszę o wyjaśnienie, jakie są granice tego procesu i kiedy można uznać sprawę za ostatecznie zamkniętą.
@maxr01 co jestem dalej pijany?
wiecie co jest najlepsze w allegro protect?
kupujący sprzedaje swoje roszczenie i allegro przystępuje do "długu"
nie musi nic udowadniać, że ono istnieje
tylko jest to przerzucane na sprzedawcę
tylko polskie przepisy mówią odwrotnie 🙂
@RED To bardzo trafne spostrzeżenie. Allegro Protect działa na zasadzie automatycznego przyjmowania roszczeń kupującego, a ciężar dowodu spada na sprzedawcę, mimo że zgodnie z polskim prawem to osoba wysuwająca roszczenie powinna udowodnić jego zasadność. W praktyce oznacza to, że kupujący może zgłosić dowolne żądanie, a Allegro, zamiast weryfikować jego podstawy, po prostu przerzuca odpowiedzialność na sprzedawcę.
Gdyby podobna sytuacja miała miejsce w sądzie, to kupujący musiałby przedstawić konkretne dowody na swoje roszczenie. Tutaj jednak Allegro Protect podejmuje decyzje na podstawie jednostronnych twierdzeń, często pomijając prawa sprzedawcy. Taki system jest nie tylko niesprawiedliwy, ale również sprzeczny z zasadami równości stron w obrocie gospodarczym.
Ciekawe, że Allegro stosuje praktyki, które w polskim prawie nie miałyby racji bytu.
@xskylxx Allegro zupełnie nie przejmuje się tym:
286 § 2 k.k.) Potocznie zwane wymuszeniem okupu. Specyficzne zachowanie sprawcy polega na żądaniu korzyści majątkowej w zamian za zwrot bezprawnie zabranej rzeczy. Dla popełnienia przestępstwa kluczowym jest sformułowanie żądania – oszustwo uznaje się dokonane w momencie jego złożenia.
Rozumiem Twoje stanowisko, ale w moim przypadku kluczowe jest uzyskanie jednoznacznej odpowiedzi od Allegro i oficjalnego potwierdzenia zamknięcia sprawy. Chcę działać zgodnie z regulaminem i prawem, dlatego zależy mi na jasnym wyjaśnieniu tej sytuacji oraz uniknięciu jakichkolwiek nieporozumień. Jeśli sprawa nie zostanie rozwiązana w sposób zgodny z zasadami, wtedy będę rozważać dalsze kroki. Dodatkowo moderator pisze że wniosek został odrzucony zakłamując nasz tu wszystkich pomimo odrzucenia wniosku przez allegro protect i tak może się odwoływać do tego wniosku - śmiechu warte... mam dowody na to że wysłałem w idealnym stanie produkt do klienta on odebrał go bez zastrzeżeń od przewoźnika po czym pisze mi że ja mu wysłałem uszkodzony produkt... allegro protect każe mi wyjaśniać sprawę a moje dowody ma gdzieś i każe abym rozwiązał tą sytuację inaczej ściągną mi z konta 4200 zł... Przekręt stulecia jak allegro przyzna rację kupującemu to się wzbogaci plus towar za free.
@bosek_2804 Rozumiem Twoje stanowisko, ale w moim przypadku kluczowe jest uzyskanie jednoznacznej odpowiedzi od Allegro i oficjalnego potwierdzenia zamknięcia sprawy. Chcę działać zgodnie z regulaminem i prawem, dlatego zależy mi na jasnym wyjaśnieniu tej sytuacji oraz uniknięciu jakichkolwiek nieporozumień. Jeśli sprawa nie zostanie rozwiązana w sposób zgodny z zasadami, wtedy będę rozważać dalsze kroki. Dodatkowo moderator pisze że wniosek został odrzucony zakłamując nasz tu wszystkich pomimo odrzucenia wniosku przez allegro protect i tak może się odwoływać do tego wniosku - śmiechu warte... mam dowody na to że wysłałem w idealnym stanie produkt do klienta on odebrał go bez zastrzeżeń od przewoźnika po czym pisze mi że ja mu wysłałem uszkodzony produkt... allegro protect każe mi wyjaśniać sprawę a moje dowody ma gdzieś i każe abym rozwiązał tą sytuację inaczej ściągną mi z konta 4200 zł... Przekręt stulecia jak allegro przyzna rację kupującemu to się wzbogaci plus towar za free.
w moim przypadku kluczowe jest uzyskanie jednoznacznej odpowiedzi od Allegro i oficjalnego potwierdzenia zamknięcia sprawy.
masz w pełni rację. Jest dyrektywa unijna, która wymaga takiego w/w potwierdzenia
@RED @bosek_2804 @sklep_solpio @maxr01
Czy ktoś spotkał się z podobnym przypadkiem? Wciąż nie otrzymałem odpowiedzi zwrotnej od Allegro Protect. Moderatorzy wprowadzają w błąd, twierdząc, że wniosek kupującego został odrzucony, podczas gdy sytuacja wygląda inaczej. Co więcej, kupujący miał rzekomo skorzystać z jakiegoś starego linku, co budzi pytanie, kto mu go udostępnił i na jakiej podstawie został on zaakceptowany.Jak wynika z wypowiedzi moderatora @julienail, kupujący ma możliwość odwołania się od decyzji. Warto podkreślić, że w prowadzonej dyskusji aż czterokrotnie przyznano mi rację jako sprzedającemu, a sprawa została zamknięta.Gdybym nie odpowiedział na czas (w ciągu 24 godzin), Allegro Protect nałożyłoby na mnie karę w wysokości 4200 zł, dodatkowo ograniczając moje konto. W efekcie kupujący uzyskałby zwrot środków oraz zatrzymał produkt (uzdatniacz wody), co stanowiłoby ewidentne nadużycie systemu.Wciąż nie mam pewności, jak sprawa zostanie ostatecznie rozstrzygnięta. Czy ktoś miał podobne doświadczenia z Allegro Protect i może podzielić się wskazówkami, jak skutecznie dochodzić swoich praw w takiej sytuacji?
@julienail Skoro Allegro Protect odrzuciło wniosek kupującego, nie powinien on mieć możliwości ponownego składania tego samego roszczenia. Jeśli taka praktyka jest dopuszczalna, to sprawa może ciągnąć się w nieskończoność, co jest nieuzasadnione i niesprawiedliwe wobec sprzedawców. Jeśli kupujący uważa, że jego roszczenie jest uzasadnione, powinien skierować sprawę do sądu, zamiast liczyć na to, że Allegro Protect ponownie przyzna mu zwrot środków bez podstaw. Taka sytuacja stawia sprzedawcę w skrajnie niekorzystnej pozycji, gdzie może zostać niesłusznie obciążony kosztami bez realnej możliwości obrony. Proszę o wyjaśnienie, jakie są granice tego procesu i kiedy można uznać sprawę za ostatecznie zamkniętą.
@xskylxx kupujący może odwołać się od decyzji w sprawie jego wniosku do Allegro Protect. Sprawy te są rozpatrywane indywidualnie, przez zespół dedykowany do tego, dlatego też ponownie zachęcam Cię do napisania przez formularz. W ten sposób uzyskasz więcej dokładnych informacji odnośnie tego konkretnego zamówienia. Jako moderatorzy nie posiadamy wglądu do wszystkich informacji, w które wgląd ma zespół rozpatrujący wnioski, a także o niektórych szczegółach nie możemy pisać tutaj na forum (z uwagi na poufność danych).
Dodam jeszcze, że pozytywne rozpatrzenie wniosku Allegro Protect wcale nie oznacza, że w danej sytuacji sprzedawca zostanie tym kosztem obciążony. Brane są pod uwagę wszystkie aspekty przebiegu transakcji i reklamacji a przede wszystkim to, czy sprzedawca wywiązał się ze swojego obowiązku prawnego i terminów z nim związanych.
@Syrena_zT Rozumiem, że jako nowa moderatorka na Allegro możesz nie mieć pełnego wglądu w szczegóły sprawy oraz procedury Allegro Protect, dlatego pozwolę sobie wyjaśnić kilka kluczowych kwestii, które budzą moje wątpliwości.
Sprzeczność informacji – Wcześniej inni moderatorzy Allegro jednoznacznie potwierdzili, że kupujący nie miał możliwości skorzystania z Allegro Protect i jego wniosek został odrzucony. Dlaczego więc teraz informujecie mnie, że może się odwołać? Na jakiej podstawie rozpatrywany jest ponownie wniosek, skoro raz został odrzucony?
Brak oficjalnej informacji o statusie sprawy – Mimo że w dyskusji na forum pojawiły się zapewnienia, że kupujący nie otrzymał ochrony Allegro Protect, nie dostałem oficjalnego potwierdzenia na e-mail. Skoro twierdzicie, że wniosek został odrzucony, to proszę o formalny dokument lub wiadomość potwierdzającą tę decyzję.
Niejasne zasady obciążania sprzedawcy kosztami – Wspomniałaś, że „pozytywne rozpatrzenie wniosku Allegro Protect wcale nie oznacza, że sprzedawca zostanie tym kosztem obciążony”. To bardzo nieprecyzyjna informacja – skoro tak, to dlaczego w wielu przypadkach sprzedawcy są automatycznie obciążani kosztami, a ich sprzeciw nie ma wpływu na decyzję?
Czy Allegro będzie interweniować w przypadku błędnej decyzji? – Jeśli Allegro Protect przychyli się do roszczenia kupującego mimo wcześniejszego odrzucenia, czy mam prawo oczekiwać interwencji moderatorów, skoro w dyskusji na forum przyznano mi rację?
Podsumowując: proszę o jednoznaczną odpowiedź, czy wniosek Allegro Protect został definitywnie odrzucony, czy nadal istnieje ryzyko, że zostanę obciążony kosztami. Oczekuję również oficjalnego potwierdzenia tej decyzji na e-mail, a nie jedynie ogólnikowych odpowiedzi na forum.