anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy Allegro Protect zawsze działa sprawiedliwie? Proszę o analizę mojej sytuacji

xskylxx
#8 Zapaleniec#

Szanowni Sprzedawcy oraz Moderatorzy, @Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_   

Chciałbym poruszyć sprawę dotyczącą wniosku kupującego do Allegro Protect, który moim zdaniem jest bezpodstawny. Mam nadzieję, że społeczność oraz moderatorzy pomogą mi przeanalizować tę sytuację i wskażą, jak powinienem dalej postępować.

Opis sytuacji:

• Kupujący zamówił u mnie uzdatniacz wody i jako metodę dostawy wybrał DPD.
  • Z powodów logistycznych przesyłka została nadana FedEx.
  • Przed wysyłką poinformowałem kupującego telefonicznie o zmianie przewoźnika – w rozmowie nie zgłosił sprzeciwu.
  • Dodatkowo wysłałem SMS z numerem listu przewozowego, co jednoznacznie potwierdza, że kupujący miał pełną wiedzę o przewoźniku.
  • Uzdatniacz został wysłany fabrycznie nowy, w oryginalnym opakowaniu, odpowiednio zabezpieczony.
  • Kupujący zgłosił reklamację do Allegro Protect, twierdząc, że nie wyraził zgody na zmianę przewoźnika oraz że towar został uszkodzony w transporcie.
  • Nie spisał jednak protokołu szkody z kurierem przy odbiorze, co utrudniło proces reklamacyjny.
  • Reklamacja do FedEx została odrzucona, ponieważ kupujący miał obowiązek sprawdzić stan paczki przy kurierze, czego nie zrobił. Dopiero po 3 dniach spisałem za niego protokół elektronicznie, jednak przewoźnik go nie uznał.
  • Na zdjęciu od kupującego widać wyraźnie wgnieciony róg kartonu, co wskazuje na uszkodzenie podczas transportu lub nieostrożne obchodzenie się z paczką po dostawie.
  • Przypominam, że transakcja miała charakter B2B – zakup był dokonany na firmę, co oznacza, że kupujący jako przedsiębiorca powinien był sprawdzić przesyłkę przy kurierze.
  • Kupujący chce ode mnie zwrotu pieniędzy z allegro protect jednocześnie posiadając uzdatniacz wody ktorego mi nie zwrócili nawet podczas czasu reklamacji gdzie powinni to zrobić. Ja jako sprzedawca będę obciążony podwójnymi kosztami 4500zł oraz uzdatniacz ktory dalej jest u kupującego ?

Moje pytania do społeczności i moderatorów:

1. Czy Allegro Protect nie powinno żądać od kupującego dowodu na to, że nie wyraził zgody na zmianę przewoźnika?
  2. Dlaczego moje dowody (SMS z numerem listu przewozowego i brak sprzeciwu podczas rozmowy) nie są wystarczające?
  3. Czy zmiana przewoźnika, gdy warunki dostawy się nie zmieniają, rzeczywiście może być podstawą do roszczenia?
  4. Dlaczego Allegro Protect nie uwzględnia faktu, że kupujący nie dopełnił formalności wymaganych do reklamacji u przewoźnika?
  5. Czy inni sprzedawcy mieli podobne doświadczenia z Allegro Protect i czy ich wnioski były rozpatrywane sprawiedliwie?
  6. Kupujący od samego początku zamówienia podał błędne dane kontaktowe przy zamówieniu więc narusza regulamin allegro co za tym idzie allegro protect nie powinno być mu przyznane a sam wniosek odrzucony
  7. Plus transakcja była b2b wiec to też wyklucza możliwość akceptowania wniosku przez allegro protect 

W moim odczuciu system ochrony kupujących nie powinien działać w sposób jednostronny, a sprzedawca również powinien mieć możliwość skutecznego obronienia się przed bezzasadnymi roszczeniami.

Będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie. Jakie macie doświadczenia z Allegro Protect w podobnych przypadkach?

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.

oznacz moderatorów
44 ODPOWIEDZI 44

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@xskylxx Proszę, daj znać, czy chodzi o dyskusję do zamówienia 35e61930-d191-11ef-bb1b-e7ec66e91cf9?

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

xskylxx
#8 Zapaleniec#

35e61930-d191-11ef-bb1b-e7ec66e91cf9 Zgadza się.

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@xskylxx Dziękuję. Na początku chcę zaznaczyć, że kwestią Allegro Protect zajmuje się wyłącznie wyspecjalizowany w tym obszarze dział, dlatego nie mogę odpowiedzieć na Twoje pytania dotyczące procedur, ale zapoznałam się z dyskusją i podkreślę kwestie, które zostały tam wskazane przez doradców: Twoje dowody na kontakt z klientem oraz uzasadnienie zmiany metody dostawy zostały jak najbardziej wzięte pod uwagę, o czym napisał doradca w dyskusji. Nie żądamy dowodu od kupującego, że nie wyraził zgody na zmianę metody, ponieważ zamówienie powinno zostać zrealizowane zgodnie z tym, w jaki sposób zostało złożone. 

I tutaj pojawia się moje pytanie, skąd kwestia Allegro Protect? W dyskusji ta procedura nie została ani razu wspomniana. Doradca napisał, że nie mamy podstaw, aby podważać Twoje odrzucenie reklamacji i w związku z tym poprosił o kontynuowanie korespondencji z klientem poza dyskusją. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

xskylxx
#8 Zapaleniec#

Dziękuję za odpowiedź, jednak wciąż pozostaje kilka istotnych kwestii.

1. Zmiana przewoźnika – Kupujący został poinformowany telefonicznie i poprzez SMS, co potwierdzam dowodami. Nie zgłosił sprzeciwu, więc nie można mówić, że zamówienie nie zostało zrealizowane zgodnie z jego warunkami.

2. Odrzucona reklamacja FedEx – Kupujący nie dopełnił obowiązku sprawdzenia paczki przy kurierze i nie spisał protokołu szkody, co uniemożliwiło pozytywne rozpatrzenie reklamacji.

3. Transakcja B2B – Skoro była to sprzedaż na firmę, to Allegro Protect nie powinno mieć tu zastosowania.

4. Kupujący nadal posiada towar – Jak to możliwe, że jego roszczenie jest rozpatrywane, skoro nie dokonał zwrotu towaru?

Jeśli nie ma podstaw do podważenia mojego odrzucenia reklamacji, to dlaczego w ogóle pojawia się temat potencjalnego obciążenia mnie kosztami? Proszę o jasne wyjaśnienie, dlaczego mam ponosić stratę w wysokości 4500 zł i stracić towar, który nadal jest w rękach kupującego. Kupujący zgłosił wniosek do allegro protect który powinien być automatycznie odrzucony patrząc na trasakcję b2b oraz podanie błędbych danych kontaktowych podczas zamówienia. Skoro w dyskusji moderatorzy przyznali mi racje to dlaczego Allegro protect przyjął wniosek klienta i chce mnie obarczyć podwójnymi kosztami to jest absurd 😄 . Pragnę podkreślić że klient dostał część zamówienia zgodnie z umową dpd a zmiana przewoźnika była koniecznością gdyż towar waży 35 kg a na allegeo można tylko do 31.5 kg o wszystki został powiadomiony kupujący i nie wyraził sprzeciwu oraz potwierdził telefonicznie zgodę więc przyjął warunki trasportu fedex zamiast dpd. 

oznacz moderatorów

xskylxx
#8 Zapaleniec#

@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary  @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  Chciałbym, aby mój problem został przeanalizowany przez większą liczbę moderatorów.Dziękuję za poświęcony czas .

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@xskylxx Nie rozumiem pierwszego pytania, skoro potem doradca przyznał, że wskazałeś dowód na zgodę klienta oraz pełne wyjaśnienie zmiany metody dostawy.

Tak, jak napisałam wcześniej. My nie zajmujemy się programem Allegro Protect - jedynie dział do tego specjalnie przeszkolony może udzielić Ci informacji, dlatego nie ma potrzeby, aby inni moderatorzy również się wypowiadali. Pytania w temacie działania Allegro Protect kieruj przez formularz

Natomiast kupujący w tym wypadku nie otrzymał możliwości skorzystania z Allegro Protect, dlatego Twoje pytania w kwestii tego zamówienia są bezzasadne. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

@w_kiwi czy ja jestem pijany ? ;D jak dobrze wyczytałem to kupujący otrzymał pieniądze z allegro protect i obciążyli tym sprzedawcę czy się mylę ?

oznacz moderatorów

xskylxx
#8 Zapaleniec#

Allegro protect chce mnie ukarać na wniosek kupującego i mnie obciążyć sprzedającego kwotą 4200zł - wypłacić kupującemu gdzie towar nadal się u niego znajduje. Kupujący ma do mnie pretensje że mu wysłałem uszkodzony towar a sam go prawdopodobnie uszkodził 😄

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@sklep_solpio Nie, klient złożył wniosek przez stary link. My nie udostępniliśmy mu formularza do programu Allegro Protect, a wniosek został odrzucony. 

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

maxr01
#18 Luminarz#

@sklep_solpio - tak, jesteś pijany, źle wyczytałeś, mniej browara, a więcej czytania.

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów

sklep_solpio
#13 Ambasador#

@maxr01 to wytrzeźwiej bo założyciel tematu napisał, że chcieli go obciążyć więc ? 🙂 

oznacz moderatorów

xskylxx
#8 Zapaleniec#

Szanowna @w_kiwi,

Skoro kupujący nie otrzymał możliwości skorzystania z Allegro Protect, to dlaczego w ogóle byłem informowany o potencjalnym obciążeniu kosztami w ramach tego programu? Wcześniejsze wiadomości od Allegro sugerowały, że sprawa jest procedowana przez Allegro Protect, a ja jako sprzedający mogę zostać obciążony kwotą zamówienia.W dyskusji doradca przyznał, że moja decyzja o odrzuceniu reklamacji była uzasadniona – dlaczego więc wciąż pojawia się temat szukania "rozwiązania sprawy", skoro roszczenie kupującego było bezzasadne?

• Dane kupującego nie zgadzały się z danymi na fakturze oraz danymi dostawy, co powinno automatycznie wykluczyć możliwość składania roszczenia. Czy to nie jest podstawa do całkowitego zamknięcia sprawy?

• Kupujący wciąż posiada uzdatniacz wody, a mimo to domagał się zwrotu środków. Jak to możliwe, że taka sytuacja w ogóle była rozpatrywana?

• Zmiana przewoźnika była koniecznością techniczną – zamówiony produkt ważył 35 kg, a Allegro Kurier DPD obsługuje maksymalnie 31,5 kg. Kupujący został o tym poinformowany, nie zgłosił sprzeciwu i wyraził zgodę telefonicznie.

• Podsumowując: jeżeli kupujący nie otrzymał możliwości skorzystania z Allegro Protect, to sprawa powinna zostać całkowicie zamknięta bez żadnych dalszych konsekwencji dla mnie jako sprzedawcy. To dlaczego allegro protect cały czas do mnie wypisuje i straszy obciążeniem finansowym w wysokości zamówienia...

oznacz moderatorów

xskylxx
#8 Zapaleniec#

@w_kiwimoje pytania nie są bezzasadne. Proszę przeanalizować sprawę a nie wprowadzać w błąd osób na forum

Allegro Protect [733925-1740061738]

oznacz moderatorów

xskylxx
#8 Zapaleniec#

@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary  @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  Chciałbym, aby mój problem został przeanalizowany przez innych moderatorów

oznacz moderatorów

w_kiwi
Moderatorka
Moderatorka

@sklep_solpio Przepraszam, masz rację, że wniosek został złożony 20.02.2025. Moja pomyłka wynika z tego, że to nie my udostępniliśmy możliwość kupującemu - informowaliśmy go nawet, że w tym wypadku nie ma on możliwości skorzystania z programu Allegro Protect. Natomiast klient skorzystał ze starego linku. Wniosek ten został odrzucony. Proszę, jeśli masz jakiekolwiek pytania co do procedur tego wniosku, napisz do nas przez formularz

Wiktoria
   Moderatorka
oznacz moderatorów

bosek_2804
#13 Ambasador#

Brawo dla osoby, która odrzuciła ten wniosek ! 

Sprawa mogłaby trafić do Sądu i użytkownicy Allegro w przyszłości mogliby się powoływać na precedens. Tym bardziej, że po konsultacji z osobami z kręgów [ wysokich uprawnień ] prawnych samo procedowanie AP jest łamaniem praw obywatelskich oraz zagrożeniem dla praw konsumenta. Allegro nie ma uprawnień prokuratorskich, sędziowskich i komorniczych. 

***(...domowe przedszkole wszystkie dzieci kocha ...)
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@xskylxx przyzwyczajaj się, takich sytuacji będzie więcej, każdy kupujący może złożyć wniosek z pok, nawet w najbardziej durnej sprawie

oznacz moderatorów

maxr01
#18 Luminarz#

No to teraz jest jakaś paranoja.

"nie my udostępniliśmy możliwość kupującemu" - więc kto mu go udostępnił?

- jakiś konkurencyjny portal?

- sam go sobie stworzył i wysłał?

- "Natomiast klient skorzystał ze starego linku" - a kto mu udostępnił ten link?

--------------------------------------------------------------------------------
Rozumiem, że są ludzie, którzy za 20 gr. będą gnać pchłę przez 20km, lecz nie potrafię ich zrozumieć.
oznacz moderatorów

xskylxx
#8 Zapaleniec#

@w_kiwi, @sklep_solpio, @maxr01, @bosek_2804, @RED oraz pozostali użytkownicy.Chciałbym jeszcze raz podsumować i wyjaśnić sytuację, ponieważ pojawiło się kilka sprzecznych informacji.

Zmiana przewoźnika. Kupujący zamówił dostawę DPD, ale paczka została wysłana FedExem z powodu ograniczeń wagowych DPD, ponieważ maksymalna waga wynosi 31,5 kg, a uzdatniacz ważył 35 kg. Poinformowałem kupującego telefonicznie i SMS-em o zmianie przewoźnika, nie wyraził sprzeciwu, co mam udokumentowane. Paczka dotarła na miejsce.

Reklamacja i uszkodzenie towaru. Kupujący twierdzi, że towar jest uszkodzony, ale nie spisał protokołu szkody przy kurierze, co było wymagane do uzyskania odszkodowania od FedEx. Reklamacja u przewoźnika została odrzucona, ponieważ kupujący nie dopełnił formalności. Na zdjęciu widać wgniecenie na kartonie, ale nie ma dowodów, kiedy powstało.

Transakcja B2B. Sprzedaż była na firmę, więc Allegro Protect nie powinno mieć tu zastosowania zgodnie z regulaminem. Kupujący podał błędne dane kontaktowe, co również narusza regulamin.

Kupujący nadal ma towar, a Allegro chce mnie obciążyć kosztami. Nie zwrócił uzdatniacza, ale chce zwrotu pieniędzy, co jest absurdalne. Allegro Protect grozi mi obciążeniem kosztami uzdatniacza mimo że klient ma towar i nie spełnił wymagań zwrotu.

Sprzeczne informacje od Allegro. Moderatorzy Allegro twierdzą, że kupujący nie miał dostępu do Allegro Protect, ale jednak wniosek został przyjęty. Klient skorzystał ze starego linku, co rodzi pytanie, kto mu go udostępnił.

Żądam oficjalnej odpowiedzi Allegro, na jakiej podstawie rozpatrują ten wniosek. Odwołuję się od decyzji Allegro Protect, ponieważ skoro klient nie oddał towaru, to jakim prawem miałby dostać zwrot.

To, co się dzieje, jest niesprawiedliwe i niezgodne z regulaminem Allegro Protect. Sprzedawca nie powinien ponosić odpowiedzialności, gdy kupujący nie dopełnił procedur i nadal ma towar. Dziękuję wszystkim za wsparcie i liczę na wyjaśnienia ze strony Allegro. Co mam zrobić jak allegro protect pobierze lub obciąży mnie dodatkowymi kosztami ? Według mnie to sąd powinien rozstrzygnąć tą kwestję a nie allegro.... Proszę o jasną decyzję od @w_kiwi czy allegro protect nie ukara mnie dodatkowymi kosztami w tej sprawie.

oznacz moderatorów