Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Szanowni Sprzedawcy oraz Moderatorzy, @Syrena_zT @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Chciałbym poruszyć sprawę dotyczącą wniosku kupującego do Allegro Protect, który moim zdaniem jest bezpodstawny. Mam nadzieję, że społeczność oraz moderatorzy pomogą mi przeanalizować tę sytuację i wskażą, jak powinienem dalej postępować.
W moim odczuciu system ochrony kupujących nie powinien działać w sposób jednostronny, a sprzedawca również powinien mieć możliwość skutecznego obronienia się przed bezzasadnymi roszczeniami.
Będę wdzięczny za Wasze opinie i sugestie. Jakie macie doświadczenia z Allegro Protect w podobnych przypadkach?
Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.
@xskylxx mój staż bycia moderatorką nie ma wpływu na moją znajomość zagadnień związanych z Allegro Protect oraz procedur. Natomiast tak jak pisałam wcześniej, poszczególne działy/zespoły w Allegro zajmują się danymi zagadnieniami. Mają z tego tytułu różny dostęp do informacji i obowiązują ich różne procedury.
1. Kupujący złożył wniosek, który został rozpatrzony negatywnie i nie została mu przyznana rekompensata w ramach Allegro Protect. Do tej decyzji złożył odwołanie. Odwołanie może złożyć raz.
2. Pisałeś do nas w tej sprawie i na każdą wiadomość odnośnie tego wniosku otrzymałeś odpowiedź. Ciężko więc mi zrozumieć, o jakim braku informacji piszesz. Nie wydajemy w związku z rozpatrywaniem wniosku klienta żadnych oficjalnych dokumentów dla sprzedawcy.
3. Sprawy są weryfikowane indywidualnie, więc w zależności od tego jak przebiegała transakcja i reklamacja jest podejmowana decyzja co do wniosku jak i tego czy daną kwotą zostanie obciążony sprzedawca. W tym artykule w części [jak analizujemy wnioski] znajdziesz opis przykładowych, najczęstszych powodów złożenia wniosku i informację czy w danym przypadku wniosek zostanie rozpatrzony pozytywnie i jeżeli tak, czy kwota zostanie doliczona sprzedającemu. Oczywiście są to tylko przykłady. Tak jak pisałam, każda sprawa jest traktowana indywidualnie i dokładnie weryfikowana, a decyzja zależy od wszystkich aspektów, które się w niej pojawiły.
4. Jako moderatorzy nie mamy wpływu na wynik weryfikacji sprawy i ostatecznej decyzji. Oczywiście jeżeli nie będziesz się zgadzał z decyzją, możemy zgłosić to do zespołu rozpatrującego wnioski. Jeżeli Twoje saldo zostałoby obciążone w związku z pozytywnym rozpatrzeniem Allegro Protect masz możliwość odwołania się od tej decyzji i złożenia reklamacji przez nasz formularz kontaktowy.
Wniosek kupującego został odrzucony, złożył odwołanie od tej decyzji, a więc nie mam możliwości potwierdzenia, że sprawa została zamknięta.
Otrzymałeś także odpowiedzi na swoje pytania w korespondencji mailowej.
Skoro Allegro Protect odrzuciło wniosek kupującego, to sprawa powinna być zamknięta, a nie w nieskończoność wałkowana. Odwołanie nie jest magicznym przyciskiem „spróbuj ponownie”, . Może zamiast kopiować regułki, warto przeczytać temat ze zrozumieniem i pokazać, że moderacja faktycznie zna procedury, o których pisze? Liczę na konkretne stanowisko, a nie grę w ping-ponga bez końca.
@xskylxx niestety nie pomogę w kwestii allegro protect, całe szczęście nie miałem jeszcze problemu, że jakiś klient mi coś zgłosił do tego. Odnosząc się do tego co napisałeś to Allegro protect chyba wymaga poprawki od allegro i to natychmiastowej...
@sklep_solpio Ciesz się, że jeszcze nie miałeś z nimi do czynienia – to jak walka z wiatrakami, tylko wiatraki mają regulamin, który zmienia się szybciej niż moje nerwy na tej platformie. Najwyraźniej ktoś rozdaje "stare linki" niczym tajne przepustki do darmowych zakupów, a moderacja @julienail w tym czasie bawi się w grę "kto powie sprzedającemu coś bardziej sprzecznego". Jak to się skończy? Pewnie standardowo – więcej emocji niż w thrillerze i zero sensownego zakończenia.
@bosek_2804 Rozumiem Twoje frustracje, bo sam spotykam się ze sprzecznymi decyzjami i brakiem konsekwencji w działaniu Allegro. System ocen i kar dla sprzedawców działa w sposób nieprzewidywalny – skoro potrafią odjąć punkty za brak odpowiedzi w dyskusji sprzed dwóch lat, to jak możemy mówić o transparentnych zasadach?
Zamiast wspierać rzetelnych sprzedawców, coraz częściej mamy do czynienia z absurdalnymi sytuacjami, które realnie odbijają się na sprzedaży. Jeśli Allegro nie zacznie dbać o sprzedających, to faktycznie wielu z nich zacznie ograniczać swoją działalność na tej platformie.
Mimo wszystko próbuję wyjaśnić swoją sytuację w sposób formalny, ale jak widać, nawet to nie daje gwarancji jasnych odpowiedzi.