anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Zmienimy opłaty za przesyłki Smart! i będziemy je zwracać, gdy klient zwróci lub nie odbierze zakupu

nat_not
Moderatorka
Moderatorka

3 marca 2025 zmienimy opłaty za przesyłki Smart! na wszystkich rynkach. Zmiany dotyczą sprzedaży na kontach firmowych.

Tabele ze szczegółowymi danymi dotyczącymi opłat za przesyłki Smart! znajdziecie w tym artykule Aktualności.

Jak będziemy zwracać opłaty za przesyłki Smart!

Obecnie nie zwracamy opłat za dostawę  zwróconych lub nieodebranych zamówień Smart!, ponieważ – mimo decyzji klienta o zwrocie – usługa była przez nas zrealizowana. Chcemy jednak, aby sprzedający nie ponosili żadnych kosztów związanych z dostawą Smart!, gdy kupujący rezygnuje z zakupu. 

Od 3 marca, jeśli klient zwróci zakup w ramach odstąpienia od umowy (za pomocą formularza zwrotu w zakładce Moje zakupy i metod zwrotu dostępnych w Allegro Smart!) lub nie odbierze przesyłki, automatycznie zwrócimy Wam opłatę za dostawę przesyłki Smart! (w całości lub części, na zasadach, które dodamy do Załącznika 4 do Regulaminu Allegro). 

Zwrot opłaty obejmuje wyłącznie opłatę podstawową i nie dotyczy usług dodatkowych. Nie musicie składać wniosku, żeby go dostać. Zwrot (w formie rabatu) zobaczycie w zakładce Rozliczenia z Allegro.

Natalia
   Moderatorka
oznacz moderatorów
64 ODPOWIEDZI 64

MikroLITY
#13 Ambasador#
oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@MikroLITY No to jest już granda! Mam płacić dychę za sprzedaż od 150 zł? Wyłączam to badziewie, przynajmniej pozbędę się przebrzydłych Allegro One

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Tu już niektore oferty, towary są droższe niż w marketach więc życzę powodzenia portalowi i sprzedającym.☹️

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@LEW433 Przypuszczam, że jest to obliczone na to, iż sprzedawcy zaczną rezygnować ze Smarta - bo jego koszy dobijają także samo Allegro. W moim przypadku ta taktyka będzie skuteczna. Wolę dać darmową przesyłkę od siebie od pewnego progu, niż uprawiać tę fikcję by Smart! i Allegro Delivery

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

Zobaczymy jak to się rozwinie. Promują nadal to łone

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@TomBanknoter UPS nie będzie można w punkcie nadawać, rosną ceny i dopłaty do wszystkich przewoźników, prócz allegro One Box Delivery, ciekawe czy to zbieg okoliczności 😄

Zostawiam samego InPosta skończą się problemy, 60 % zamówień to żeby złapać się na smarta i tak jeden klient co kilka dni kupuje to samo 😄

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@kostas11 Dokładnie tak. Sprzedam może trochę mniej, ale będę zdrowszy 😎

Po podwyżce koszty sprzedaży towaru za 150 zł będą wynosić 28,50 zł (przy Smarcie z dostawą na InPost, tak jak większość wybiera). To już prawie 20%, więc chyba komuś się tam nieźle pozajączkowało w tym Allegro

oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

@kostas11 nie dostałeś oferty dziś ? SMART 39 zł na cały rok. 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@bosek_2804 ale post dotyczy sprzedawców ?

________
Κώστας
oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

@kostas11 dotyczy kupujących. 39,90 zł za cały rok.

Co się będzie działo ?  

ilość zwrotów wzrośnie lawinowo. Podwoi się lub potroi. Prawie każdy kupujący będzie [ być może ] miał SMART. 

oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@bosek_2804 Ja dostałem nawet wczoraj. W sumie mi to zwisa, bo już tego nie używam jako kupujący. A jak kupujący się połapią, że wielu sprzedawców wyłączyło Smart, to dopiero będzie lament 😎

oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

a żebyś LEW wiedział, że koci żwirek silikonowy i kocia karma tańsza jest w aplikacji [edycja] z dostawą do sklepu i odbiór osobisty. 

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@TomBanknoter To ma być pomoc dla sprzedających? Szczerze to nigdy ten smark mnie nie pociągał i nie mam go jako sprzedawca ani kupujący . Da się sprzedawać bez niego ,zyski są ,stresu mniej i wysyłam tam gdzie mi jest najwygodniej . 

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@MikroLITY widać że zniechęcają do InPosta, 3 zł + 2 zł karton i pakowanie to ponad 10 % przy zakupie za 45 zł 😞 

Ktoś albo nie przemyślał albo celowe działanie 😞

________
Κώστας
oznacz moderatorów

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@kostas11 Mogą zniechęcać, ale InPost ma paczkomaty wszędzie, a zielona [edycja] tylko w głównych miastach, a i to nie wszystkich. Czyli ludzie z mniejszych miejscowości przestaną kupować, czy jak oni sobie to wyobrażają? Tym bardziej, że w dużych miastach przeważnie kupią sobie taniej w stacjonarnym sklepie

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@MikroLITY Nie doczytałeś, bo będą jeszcze podwyżki prowizji we wszystkich działach...

w zamian zwrócą ochłap w postaci dopłat do smarta przy nieodebranych przesyłkach i zwrotach, co sami sobie zapłacimy przy wyższych dopłatach.

mdrogeria
#21 Demiurg#

czyli zaczyna się hołubienie krętaczy , oszustów i kombinatorów , kto ma dobrze opisane oferty i dobry towar  ten ma znikomą ilość zwrotów  ,a z nowymi zasadami dostanie w cztery litery , czas zacząć olewać dobre fotki , szczegółowy opis i zacząć wciskać badziew , w końcu i tak wyjdziesz na swoje bo z racji zwrotów nic nie tracisz .

oznacz moderatorów

drekenzes
#18 Luminarz#

@mdrogeria  napisał(a):

czyli zaczyna się hołubienie krętaczy , oszustów i kombinatorów , kto ma dobrze opisane oferty i dobry towar  ten ma znikomą ilość zwrotów  ,a z nowymi zasadami dostanie w cztery litery , czas zacząć olewać dobre fotki , szczegółowy opis i wciskać badziew , w końcu i tak wyjdziesz na swoje bo z racji zwrotów nic nie tracisz .

Tak, dlatego tez usuwają oceny gwiazdkowe w komentarzach. Już nawet nie chce mi się czytać tych wszystkich zmian.

TomBanknoter
#17 Koryfeusz#

@mdrogeria No i w ten sposób potwierdzi się opinia, że Allegro nadaje się tylko do wyprzedaży śmieci

oznacz moderatorów