Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
3 marca 2025 zmienimy opłaty za przesyłki Smart! na wszystkich rynkach. Zmiany dotyczą sprzedaży na kontach firmowych.
Tabele ze szczegółowymi danymi dotyczącymi opłat za przesyłki Smart! znajdziecie w tym artykule Aktualności.
Jak będziemy zwracać opłaty za przesyłki Smart!
Obecnie nie zwracamy opłat za dostawę zwróconych lub nieodebranych zamówień Smart!, ponieważ – mimo decyzji klienta o zwrocie – usługa była przez nas zrealizowana. Chcemy jednak, aby sprzedający nie ponosili żadnych kosztów związanych z dostawą Smart!, gdy kupujący rezygnuje z zakupu.
Od 3 marca, jeśli klient zwróci zakup w ramach odstąpienia od umowy (za pomocą formularza zwrotu w zakładce Moje zakupy i metod zwrotu dostępnych w Allegro Smart!) lub nie odbierze przesyłki, automatycznie zwrócimy Wam opłatę za dostawę przesyłki Smart! (w całości lub części, na zasadach, które dodamy do Załącznika 4 do Regulaminu Allegro).
Zwrot opłaty obejmuje wyłącznie opłatę podstawową i nie dotyczy usług dodatkowych. Nie musicie składać wniosku, żeby go dostać. Zwrot (w formie rabatu) zobaczycie w zakładce Rozliczenia z Allegro.
@Health___Beauty zobaczymy co @nat_not na to powie 😄
@Health___Beauty Inaczej mówiąc, Allegro będzie dla tych, co lubią pracować w czynie społecznym 😎
@TomBanknoter Poczekajmy na oficjalne stanowisko Allegro ale cos mi sie wydaje ze smartowe cwaniaki nadal GUROM.
@kostas11 Wyjaśniam to. Dam Wam znać.
@Health___Beauty Daję znać, że próbuję uzyskać informacje niezbędne, żeby Ci odpowiedzieć. Niestety potrwa to dłużej niż zakładałam, więc muszę Cię prosić o cierpliwość. Wrócę tutaj z odpowiedzią.
@nat_not @Oki, dziękuję. Do marca jeszcze sporo czasu 😉
@nat_not @Health___Beauty Jak znam życie, to pytanie zaskoczyło Allegro niczym zima drogowców. Naprawdę nikt się nad tym nie zastanowił przed?
@TomBanknoter Widocznie Allegro nie wiedziało że istnieje cos takiego jak częściowy zwrot zamówienia 🤪
@Health___Beauty Bo nie czytają Allegro Gadane. A to prawdziwa kopalnia wiedzy 😎
Piękne progi, naprawdę – gratulujemy pomysłu!
Długo nad tym myśleliście, prawda? No cóż, teraz ci, którzy dotychczas unikali przekraczania progu kwoty w cenniku (z wiadomych przyczyn), mogą czuć się, delikatnie mówiąc, głęboko w... czarnym kontynencie. Ale spokojnie, na pocieszenie – podwyżka cen produktów o 5–10% załatwi sprawę! Oczywiście, za tym pójdzie wyższa prowizja, bo przecież ktoś musi z tego wszystkiego skorzystać, prawda?
Największa armia świata to ludzie. Dotyczy to każdego aspektu życia, także sprzedaży. I wiecie co? Byłoby soczyście, gdyby na jeden dzień wszyscy sprzedający po prostu zawiesili swoje aukcje. Ot tak, żeby zobaczyć, jak wyglądałby świat bez naszej ciężkiej pracy. Bo może wtedy takie organizacje jak Allegro czy inne „giganty” przypomniałyby sobie, kto tak naprawdę napędza ten cały mechanizm.
Dość gierek, czas na szacunek! Co wy na to, sprzedający? Piszcie, udostępniajcie i komentujcie – czas się policzyć!
Idac ich tokiem myslenia, za pare lat, gdy koszty przesylek znowu znacznie wzrosna, to od zakupow Smartowych w przedziale 40-50 zl bedzie sie placic 20 zl prowizji za Smarta.
Dzisiaj zapowiedzianych podwyzek nie wytrzyma zaden sprzedawca, ktory sprzedaje rzeczy ponizej 60-80 zl bez znacznego podniesienia cen... a, ze kupujacy sa coraz bardziej swiadomi, to zaczna kupowac tam gdzie taniej - czyli zapewne wszedzie tylko nie na Allegro
OD kilku lat za kazda podwyzka oplat za Smarta powinna isc w gore proporcjonalnie minimalna kwota zakupow - osobom decyzyjnym za te zmiany zycze wszystkiego co najgorsze i bezrobocia na dlugie lata.
Jesli sie nic nie zmieni to osobiscie rezgnujemy calkowicie ze Smarta i szukam dywersyfikacji w innych kanalach sprzedazy
@accadia Jeszcze nie widziałem, żeby Allegro wycofało się z jakiejś podwyżki, więc nie licz, że coś się zmieni. Sprawa rezygnacji ze Smarta jest już u mnie przesądzona. To nie tylko kwestia kosztów, ale tez nachalnego wciskania nam usług, które nie działają, i z których korzystać nie chcemy.
Pozostaje kwestia, czy w ogóle utrzymywać tu sprzedaż, bo prowizja też rośnie o kolejny punkt procentowy netto. Być może zostawię tu jakąś okrojoną ofertę, ale na szczęście od dawna nie jestem zależy od sprzedaży tutaj, więc to pewnie będzie bardziej dla ozdoby 😎
Spieszmy się kochać Smarta! Tak szybko odchodzi 🐭
podwyżki do przesyłek przecież niektórych nie opłaca się wysyłać, ale robimy to ze względu na to aby klient wrócił... a wy jeszcze co chwile mieszacie w cennikach za smarka...
ps. MOŻE ZROBICIE COŚ Z TYM ŻEBY DOSTAWA NIE BYŁA WLICZANA DO PROWIZJI JEŚLI KLIENT JĄ OPŁACA...
Mam OGROMNĄ nadzieje, ze tymi zmianmi ukreciliscie bat na siebie w niespotykany dotad sposob.
PRzy tak drastycznych podwyzkach za Smarta wielu sprzedawcow zrezygnuje z niego wprowadzajac darmowa wysylke na wlasny koszt od pewnego pulapu.
Co za tym idzie - wiekszosc z nich zapewne zrezygnuje z zakichanego Łana i Orlenu, co przelozy sie znaczny spadek przesylem dla Waszych kurierow
@accadia Amen!
Po wstepnych szacunkach od marca bedziecie pobierac od nas okolo 4 tysiecy prowizji wiecej (lacznie za Smarta i towar) co jest dla nas NIEAKCEPTOWALNE.
Wole sprzedac mniej i mniej zarobic a te pieniadze przepic w weekend niz dac Wam.
Wqrrrrwienie wielu sprzedawcow siega pewnie zenitu i licze, ze oby to byla ta zmiana, ktora zacznie Wasz upadek.
Osobiscie mocno wierze, ze Brzoska postanowi w koncu stworzyc wlasna platforme, a gdy tak sie stanie - staniecie sie wczesniej niz pozniej niszowym portalem, czego z calego serca zycze, bo ten monopol trwa zdecydowanie za dlugo
@accadia @mdrogeria @sklep_solpio Prawdziwy lament zacznie się w Prima Aprilis, jak ludziska zobaczą podsumowanie kosztów za marzec. Większość sprzedawców nie czyta ani tutejszego forum, ani maili, które przysyła Allegro (bo 90% to nieistotne bzdety)
A czy ktoś może mi podpowiedzieć, jak wypisać się z przesyłek smart? One uruchamiają się automatycznie, gdy spełni się wymogi allegro. Ale jak je wyłączyć? bo te dopłaty są drakońskie i działanie w ramach smart traci najmniejszy sens
@MOMAZU Wystarczy nie spełniać wymogów, czyli np. wyrzucić z cenników Allegro Delivery