anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

[Błąd ?] Dlaczego moja oferta nie jest widoczna na liście ofert?

Kaemo
#9 Pomysłodawca#

Cześć,

Proste pytanie: dlaczego moja oferta nie jest widoczna dla kupujących?

Chodzi o poniższą ofertę:

Kaemo_0-1732294865579.png

Kroki do odtworzenia błędu:

Wchodzę na stronę allegro.pl, w wyszukiwarce wpisuję "Xiaomi Mi Smart Scale 2", klikam "szukaj", ustawiam sortowanie "cena: od najniższej", aby zawęzić wyniki ustawiam filtry:

- wysylka z Polski

- stan nowe

- cena do 55 zł

... i na liście ofert nie widzę swojej oferty. Screen poniżej:

Kaemo_3-1732295018902.png

Identyfikator wyszukiwania: cl-p7861-b7861-ele

Dlaczego nie widać mojego ogłoszenia? Dostałem jakiegoś bana na Allegro?

Jak widać na screenie najtańsza wyszukana oferta na Allegro Lokalnie to oferta za 55zł, co nie jest prawdą, ponieważ są tańsze. I aby się o tym przekonać wystarczy wejść w "zobacz podobne". Screen poniżej:

Kaemo_4-1732295305600.png

... gdzie natrafiamy na kolejny błąd: pomimo tego, że oferty są posortowane po cenie (od najtańszych) to na górze listy wcale nie znajduje sięnajtańsza oferta 😅

oznacz moderatorów
10 ODPOWIEDZI 10

LEW433
#21 Demiurg#

Obrazków my nie widzimy, Ja widzę to:

LEW433_0-1732295725454.png

oznacz moderatorów

Kaemo
#9 Pomysłodawca#

tzn? Nie widać żadnych screenów w moim zgłoszeniu?

oznacz moderatorów

Kaemo
#9 Pomysłodawca#

Screen nr 1:

1.png

Screen nr 2:

2.png

Screen nr 3:

3.png

oznacz moderatorów

kolekcjoner608
#21 Demiurg#

@Kaemo Nie widać ich do czasu zatwierdzenia ich przez moderatorów.

oznacz moderatorów

Kaemo
#9 Pomysłodawca#
oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#9 Pomysłodawca#

Witam.

1) Może się mylę, ale jak dla mnie na chwilę obecną ta oferta jest zakończona i nie ma jej wcale a nie tylko w wynikach wyszukiwania.

2) Od 1.10.2024 został w wyszukiwarce na Allegro wprowadzony tylko i wyłącznie "widok produktowy" wywracając totalnie otrzymywane wyniki wyszukiwania, na dokładkę faworyzując "bogatych" sprzedawców.

3) Zgodnie z regulaminem oferty z Allegro Lokalnie zostały niemal całkowicie usunięte z wyników wyszukiwania na zwykłym Allegro, za wyjątkiem jednej (dosłownie jednej) "referencyjnej" umieszczanej zawsze na końcu listy, z której po wciśnięciu przycisku "ZOBACZ PODOBNE" przenoszonym się jest do wyników wyszukiwania na Allegro Lokalnie. Dokonywany przez Allegro wybór "oferty referencyjnej" spośród ofert dostępnych na Lokalnie, oparty jest o wiele zazębiających się o siebie czynników. Problem w tym, że niemal nikt o tych zmianach nie wie. Powoli należy się przyzwyczajać do tego, że Allegro Lokalnie to osobny portal, bo lada chwila straci on zapewne te resztki wsparcia ze strony zwykłego Allegro które mu jeszcze pozostały. I należy wszystkim uświadamiać konieczność niezależnego od siebie wyszukiwania ofert na Allegro i Allegro Lokalnie.

4) Natomiast co do sortowania od "najtańszych" w ramach wyszukiwarki na Allegro Lokalnie to jest to niezła ciekawostka. Ale czy przypadkiem przekreślona cena to nie było także 55 złotych (nie widzę dokładnie na zrzucie). Jeśli tak, to by świadczyło o błędzie w algorytmie, który porównał niewłaściwe ceny. Jeśli nie to przypadek jest jeszcze ciekawszy...

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów

Kaemo
#9 Pomysłodawca#

Hej, 

1) Zgadza się, kilka dni po zgłoszeniu błędu musiałem zakończyć tamtą ofertę. Jednak problem dalej występuje na pozostałych moich ofertach. Kolejny przykład:

IMG_20241126_095436.jpg

 Jak widać oferta za 369zł na allegro lokalnie jest widoczna. Teraz sprawdźmy jak to wygląda na zwykłym allegro:

Screenshot_2024-11-26-09-40-26-87_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

 ... jako najtańsza oferta została wybrana ta za 419zł 😂

2) i 3) Nawet nie wiedziałem o takich zmianach

4) Przekreślona cena to było 53 zł

oznacz moderatorów

AnnaG-Antyki
#19 Nestor#

Ale to nie błąd. To normalne. Na głównym Allegro przecież jest tak samo. Sortujesz od najtańszej, wejdziesz w najtańszą, a  tam zobacz podobne i jeszcze taniej. Wejdziesz w tę jeszcze tańszą, a tam znowu zobacz podobne i jeszcze tańsza. To obecna polityka portalu, a nie błąd. Nie bez kozery Allegro doprowadziło się do takiego stanu, że już muszą wdrażać "program naprawczy". Gorzej, że zamiast naprawiać chcą dalej psuć. Myśleli, że klienci są totalnymi idi.iotami i łykną każdą zmianę podaną w pięknych słówkach...

oznacz moderatorów

bosek_2804
#12 Orędownik#

...jakich tam pięknych słówkach. Dostali tabele odpowiedzi i klepią bez zastanowienia i czytania naszych zgłoszeń. Już wolę chyba ich AI. 

oznacz moderatorów

MOJEGRATY5
#9 Pomysłodawca#

Witam.

Sęk w tym, że wszystkie ostatnie działania, z "wykastrowaniem" wyszukiwarki, wprowadzeniem "widoku produktowego" i marginalizowaniem drobnych i średnich sprzedawców to są to właśnie wprowadzone w życie punkty "programu naprawczego Allegro w/g Allegro". Stawianie na DUŻYCH SPRZEDAWCÓW I DROGIE PRODUKTY, gdy uniemożliwi się znalezienie alternatywnych ofert nie jest złą polityką, przynajmniej w krótkim okresie, bo wbrew temu co Pani pisze, moim zdaniem większość kupujących to właśnie takie osobniki, co to łykną podsuwaną im ofertę, zwłaszcza oznaczoną jako TOP OFERTA, czy SUPERCENA, o zabiegu z gwarancją najniższej ceny nie wspominając. A że nie będą to ofert najtańsze i na dokładkę mocno promowane na wszelkie możliwe sposoby to i Allegro na nich zarobi więcej niż na tych tańszych i niepromowanych tak bardzo. Prosta matematyka. A jak przestanie działać to wprowadzi się nowy program naprawczy.

Co zaś się tyczy kolejności wyświetlanych ofert, to jeśli już mamy wyniki i nie są one poprawnie posortowane to jest to ewidentny błąd, którego nie można mylić ze świadomymi działaniami portalu mającymi na celu utrudnienie dotarcia do najlepszych z punktu widzenia kupującego ofert.

Pozdrawiam. Marek.

oznacz moderatorów