Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witam. Chciałbym się podzielić moją historią. Jestem sprzedawcą prywatnym wystawiłem przedmiot na portalu ogłoszeniowym że sprzedaję dany przedmiot za 1000 zł przedmiot był nowy bez żadnych wad ukrytych i nie był uszkodzony i był w orginalnym pudełku zadzwonił do mnie kupujący odnośnie kupna. Kupujący podjął decyzję że kupuję przedmiot odbyło się to w ten sposób że Pan jest z Warszawy ma nie daleko znajomego czy bym mógł dostarczyć kupiony przedmiot do kolegi a kolega obejrzymy i zapłaci no to się zgodziłem. Więc zawiozłem do kolegi przedmiot kolega obejrzał i zapłacił. Dodam że paragonu mu nie wystawiłem. I po 12 dniach zadzwonił do mnie też pisał że chciałby ten przedmiot zwrócić. Pytam się czemu chce zwrócić a on do mnie że nie pasuje mu do motocykla mówię przecież przedmiot ma numery orginału i pod kontem numeru VIN było sprawdzane. A on na to że popatrzył popatrzył i postanowił zwrócić. Później też napisał że jak cytuję: Chciałby ten temat rozwiązać polubownie lub podejmnie kroki prawne. 1. I MOJE PITANIE CZY MA PRAWO DO ZWROTU JEŚLI JESTEM OSOBĄ PRYWATNĄ I SPRZEDAWAŁEM PRZEDMIOT PRYWATNIE. 2. I CZY KUPUJĄCY MOŻE PODJĄĆ KROKI PRAWNE I JAKIE TE KROKI PRAWNE?
Pozdrawiam.
Nie musisz przyjmować zwrotu, czytam tu i nie widzę żeby składał reklamację, więc nie podejmuje kroki prawne.
Jakie reklamacje z jakiego tytułu jak przedmiot dostał nowy orginalny nawet zapokowany w orginalne pudełko i dodatku numerem pasującym pod dany motocykl
@Mario0685 Reklamację może złożyć jeśli na przykład część się zepsuje w ciągu dwóch lat.
1. Nie.
Taką umowę można rozwiązać tylko za porozumieniem obu stron tej umowy.
2. Próbować może ale jeśli było dokładnie tak jak napisałeś to nie masz się czym przejmować bo prawo stoi tu po Twojej stronie.
Dokładnie, jako sprzedawca prywatny a nie przedsiębiorca nie obowiązuje Cię 14 dniowy zwrot towaru. Nie musisz zwrotu przyjmować i nie daj się zastraszyć. Co innego gdyby chciał się powołać na reklamację z tytułu rękojmi. Pamiętaj, że nawet jako prywatnego sprzedawcę obowiązuje Cię 2 letni okres "gwarancji".
A z tytułu rękojmi to nie jest np. uszkodzony przedmiot. Kupujący dostał przedmiot nowy nie uszkodzony.
@Mario0685 Ale może się zepsuć i ma na to czas dwóch lat.
@Mario0685 Może podjąć dowolne kroki prawne. Na przykład udać się do radcy prawnego. Ty natomiast masz obowiązek rozliczyć się z tej sprzedaży w PIT.
U radcy prawnego napewno był bo nie pisał by takich wiadomości. A czemu mam obowiązek się rozliczyć tej sprzedaży w PIT?
@Mario0685 Bo osiągnąłeś przychód, a każdy przychód pociąga za sobą obowiązek zapłaty podatku. W szczególności sprzedaż rzeczy nowych.
Ok. To się zgodzę. Ale rękojmi raczej nie może mieć. To są gmole które same się nie zepsują jedynie sam może je uszkodzić przewracając się itp. Wszystko to co napisałem to prawda dokładnie tak było. Kupujący chce zwrócić te gmole ponieważ ma górne założone nie orginalne a ja mu sprzedałem dół orginalne pytał się mnie czy te orginalne bendą pasować pod te nie orginalne powiedziałem mu że nie wiem. I kupił je z tą myślą że kupi zobaczy i zwróci. I powiedźcie co byście w tej kwestii zrobili. Jutro chcę do niego zadzwonić i porozmawiać tej kwestii może porady jak ten temat ugryźć.
Możesz zgodzić się na zwrot lub odmówić.
Co zrobisz to Twoja decyzja.
Tyle.
Byłem gotów przyjąć zwrot ale jak mi napisał że podejmie kroki prawne To już mnie to rozłościło. Ale z jednej strony jak odmówię to boję się konsekwencji prawnej lub też straszy dlatego tu napisałem taki temat. Może miał ktoś taki przypadek.
@Mario0685 chłopie jak ma ze 3-5 tys zł na założenie sprawy cywilnej plus koszt zastępstwa procesowego to niech śmiało zakłada. Sprawa będzie w miejscu właściwym dla twojego miejsca zamieszkania więc jeszcze na wachę straci już widzę jak leci podejmować czynności prawne
Z tego co wiem to sprawę cywilną może założyć. I z tego co się orientuję to założenie sprawy kosztuje 5% od ceny przedmiotu. Jak się mylę to poprawcie.
stała — od 30 zł do 10 tys. zł — jej wysokość jest przypisana do danego rodzaju sprawy i jest pobierana w sprawach o prawa majątkowe oraz niemajątkowe przy wartości przedmiotu sporu lub wnoszonego zaskarżenia wynoszącego do 20 tys. zł. Obecnie najwyższa opłata stała to 5000 zł, którą pobiera się do pozwów w sprawach gospodarczych,
stosunkowa — maksymalnie 200 tys. zł — jej wysokość odpowiada 5 proc. wartości przedmiotu lub zaskarżenia
podstawowa — wynosi 30 zł i jest uiszczana w sprawach, w których nie przewiduje się opłaty stałej, stosunkowej lub tymczasowej.
Na 5% się nie skończy sam adwokat to za pojawieniu się na sprawie 1500 zawoła plus on ma udowodnić tobie w sądzie że mu chłam wcisnąłeś a skoro pytał czy pasuje a ty odpowiedziałeś nie wiem i masz na produkcie numery do konkretnego motocylla to co ma udowadniać? Trzeba tylko pilnować czy coś nie przyśle i odpowiedzieć na pismo.
No dobrze rozumniem. Ale jak mnie namierzy jak nawet mnie nie widział bo jego kolega odbierał towar a nie on. I ma tylko numer telefonu nic więcej. Chyba że ma takie znajomości w policji ale to już też wykroczenie rodo żeby gdzie kolwiek uzyskał takie informacje. Czy ma takie prawo żeby ustalić adres.
@Mario0685 Panie .... on na pukiel może Panu naskoczyć .