anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Aktualizacja statusu przesyłek allegro delivery

MAMY ROZWIĄZANIE!
sklepRTVSAT
#12 Orędownik#

Czy aktualizacja statusu przesyłek allegro delivery działa poprawnie? Nadałem kilka paczek a status nie uległ zmianie. Czy ktoś ma ten sam problem? 

oznacz moderatorów
26 ODPOWIEDZI 26
sl-aw-ek
#18 Luminarz#

@sklepRTVSAT ale gdzie sprawdzasz status? 
Ogólnie te przesyłki mają niby śledzenie ale w zasadzie to go nie mają xD

oznacz moderatorów
sklepRTVSAT
#12 Orędownik#

@sl-aw-ek z ikony przy zamówieniu zawsze można było sprawdzić status a dzisiaj nic nie działa, nawet paczki nadane w dniu wczorajszym mają status przyjęcia na magazyn i nie został zaktualizowany w dniu dzisiejszym np wydana do doręczenia. Allegro ma problemy techniczne a jutro sprzedawcy zostaną docenieni czyli obniżona jakość za brak wysyłki bo ich nie widzą. 

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@sklepRTVSAT Podaj przykładowe numery paczek lub zamówień. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
sklepRTVSAT
#12 Orędownik#

AD00Q60X50

oznacz moderatorów
sklepRTVSAT
#12 Orędownik#

@N_Nitka28 AD00Q60X50

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#11 Animator#

@Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_  Nadałem w dniu dzisiejszym 24.07.2025 przesyłkę DHL Delivery  numer zamówienia 92e34650-6861-11f0-8981-2593268d3a04  przesyłka ma statut "Przesyłka została przygotowana przez nadawcę" - przesyłka przebywa od godziny w paczkomacie

oznacz moderatorów
sklepRTVSAT
#12 Orędownik#

@kakabe_2007 ja nadawałem paczki w paczkomacie 3h temu i status ten sam: "Przesyłka została przygotowana przez nadawcę" Jak widać problem leży po stronie allegro, a jutro system allegro obniży jakość sprzedawcy za swoje problemy. 

oznacz moderatorów
pwhydromet
#9 Pomysłodawca#

@sklepRTVSAT @kakabe_2007 Allegro jako nadanie bierze pod uwagę moment gdy kurier zabierze to z automatu/paczkomatu albo zeskanuje

oznacz moderatorów
kakabe_2007
#11 Animator#

@pwhydromet My to wiemy bo działamy na Allegro od lat 🤣 Problem w tym że system Allegro nie aktualizuje się do stanu faktycznego. Przesyłka została nadana o godzinie 6 rano kurier wyjął ją z paczkomatu i zeskanował jakieś 20 minut temu a system jeszcze nie zarejestrował chwili umieszczenia przesyłki w paczkomacie !

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor#

@sklepRTVSAT

Status zmieni się dopiero jak kurier odbierze przesyłki z automatu nadawczego. Dla Allegro nadanie następuje dopiero w momencie odbioru przesyłki przez kuriera lub kierowcę z firmy kurierskiej.

Natomiast status po stronie przewoźnika sprawdzisz tutaj https://allegro.pl/allegrodelivery/sledzenie-paczki i tu ma ona status nadanej.

oznacz moderatorów
sklepRTVSAT
#12 Orędownik#

@pecela mylisz się, paczka nadana przez paczkomat zawsze była widoczna w systemie, natomiast allegro liczy nadanie paczki dopiero po zeskanowaniu jej przez kuriera więc nie myl pojęć. Kurier przed chwila obsługiwał paczkomat paczki odebrał zeskanował, a co pokazuje system allegro? paczka nadal oczekuje na nadanie. Dzień bez problemów na allegro jest dniem straconym, a allegro teraz udaje że nie ma problemu.

oznacz moderatorów
N_Nitka28
Moderatorka
Moderatorka

@sklepRTVSAT Nie udajemy, że nie ma problemu. Problem był niewielki i sytuacja już wraca do normy. 

Nicol
   Moderatorka
oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor#

@sklepRTVSAT

Strona Allegro i Inpostu (paczkomaty są wyłącznie Inpostu, to nazwa właśnie ich automatów paczkowych, a nie wyraz potoczny) mogą pokazywać inny status przesyłki.

No i dane o przesyłce bezpośrednio w karcie danego zakupu, mogą się różnić od tych bezpośrednio na stronie śledzenia. W karcie zakupu oraz po stronie kupującego przesyłka będzie miała status nadana dopiero jak kurier odbierze przesyłkę. 

oznacz moderatorów
sklepRTVSAT
#12 Orędownik#

@pecela mylisz się co do statusu przesyłek, więc myśl sobie tak dalej ja nie będę cię więcej uświadamiał że jesteś w błędzie.

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor#

@sklepRTVSAT

Nie rozumiesz. Jest różnica pomiędzy Allegro a przewoźnikiem. Allegro uznaje przesyłkę za nadaną dopiero po tym jak zostanie odebrana przez kuriera z punktu lub automatu. Natomiast przewoźnik uznaje przesyłkę za nadaną w chwili umieszczenia jej w automacie lub pozostawienia w punkcie.

W obu systemach statusy będą takie same. Ale do statystyk liczy się moment wyruszenia paczki w drogę, a nie moment nadania. 

oznacz moderatorów
br.
#21 Demiurg#

@pecela   Wszyscy wiemy że jest rozbieżność między stanem faktycznym a danymi Allegro.  Niepotrzebnie tłumaczysz tą rozbieżność, myślę że  wprowadzono to wszystko celowo po to żeby  jeszcze bardziej zagmatwać i ukryć  odpowiedzialność Allegro za  dostawy.

Niedawno ktoś pisał  temat o kradzieży  przesyłek,  kojarzysz  dziwne podobieństwa?

oznacz moderatorów
sklepRTVSAT
#12 Orędownik#

@pecela jesteś sprzedawcą? bo wydaje mi się że nie więc nie mieszaj pojęć. Od wielu lat wysyłam przez wszelkie maszyny przewoźników i zawsze jak paczki nadałem zaraz było to widoczne w systemie że paczka nadana, więc nie pisz mi tu bzdur o czymś innym. Doskonale wiem że paczka nadana przez maszynę zanim kurier jej nie zeskanuje dla allegro się nie liczy, zrozum jedno paczka nadana w dowolnym paczkomacie ma natychmiastowy status nadania w systemie. Naprawdę nie wprowadzaj zamieszania. Miliony paczek sprawdziłem zaraz po nadaniu i były widoczne w systemie zanim kurier je z maszyny odebrał. 

oznacz moderatorów
pecela
#19 Nestor#

@sklepRTVSAT

To sobie sprawdź, kiedy Allegro powiadomi kupującego, że wysłałeś jego zamówienie. Nie co pokazuje strona śledzenia przewoźnika, tylko to, co pokazuje kupującym samo Allegro. 

oznacz moderatorów
sklepRTVSAT
#12 Orędownik#

@pecela sprawa dotyczy statusu nadania paczki a nie kiedy allegro zacznie liczyć czas. Nie myl pojęć i nie wprowadzaj zamieszania. Od samego początku piszesz o czymś nie na temat. Status paczki w systemie się zmienia zaraz po nadaniu paczki w maszynie. Koniec kropka. Nie oznacza to jednak że allegro uważa paczkę za nadaną. Koniec kropka. 

oznacz moderatorów