Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@Syrena_zT@julienail@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_
Chcielibyśmy serdecznie pogratulować "inteligencji" osobie, która rozpatrywała wniosek Allegro Protect dla zamówienia o numerze: 6bf107b0-b64d-11ef-896c-73139ac679f5
Klient uszkodził mechanicznie uchwyt od garnka, ubijając go i nadkruszając uderzeniem o coś twardego. Aby nie zostawiać klienta z problemem, odebraliśmy garnki, wymieniliśmy uchwyt na nowy i je odesłaliśmy do klienta.
Z racji iż nowy uchwyt nie był używany, to nie został zatłuszczony od palców i wyglądał na bladszy od używanych w reszcie garnków klienta (takie właściwości bakelitu). Uchwyt ten po każdym dotknięciu palcem ciemniał, więc tak naprawdę wystarczyło nieco poużywać garnek, a barwa uchwytu by się dostosowała do reszty garnków. Do tego z racji iż wymieniliśmy uchwyt, to śrubka nosiła ślady odkręcania, co jest naturalne w takim przypadku, jak i w żadnym wypadku nie wpływa na użytkowanie garnków - wada nieistotna.
Klient uczepił się w odesłanym garnku nowego uchwytu i śrubki z śladami jej odkręcania - na tej postawie wezwany bot allegro udostępnił wniosek do Allegro Protect i kolejny bot zatwierdził zwrot, na całą wartość zakupu 3 garnków, czyli 348 zł, bez obciążania nas.
Zwracając w ten sposób pieniądze klientom, nawet bez obciążania sprzedawców propagujecie wyłudzanie zwrotów wpłat, na każdą, nawet nieistotną sprawę. W ten sposób sprawiliście że klient ma naprawione garnki, jak pełen zwrot za nie wszystkie - po prostu pogratulować osobie, która zatwierdziła wniosek w Allegro protect.
Jednocześnie zgłaszamy wniosek w waszej hojności o zwrot kosztów za wysyłkę w dwie strony - od klienta i do klienta, a co, jak rozdawać pieniądze, to rozdawać na całego!
Pragniemy zaznaczyć że koszt takich praktyk ponoszą wszyscy - aby zbilansować wydatki, podnosicie prowizje, przy podniesionej prowizji sprzedawcy podnoszą ceny i w rezultacie to klient płaci więcej, o ile dokona zakupu na Allegro, gdyż przez wzrosty cen co raz częściej dane rzeczy można zakupić taniej na innych marketplace czy też sklepach internetowych.
Ps. przy okazji zastanówcie się nad motto dla programu Allegro Protect: "I Ty możesz wyłudzić darmowe zakupy!"
Przy okazji - nie widzę opcji edycji postu.
Czy można zakończyć tę dyskusję jako rozwiązaną, żeby klient jej jeszcze złośliwie nie oznaczył jako nierozwiązaną?
@casa-mia-pl zweryfikuję taką możliwość i wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@casa-mia-pl dyskusja została zamknięta.
@RaBarbar_ka czy mogę prosić o zamknięcie dyskusji dotyczącej zamówienia 986c35a0-e544-11ef-a90d-cd844f5959db ? Kupujący otrzymał zwrot z AP a dalej kontynuuje dyskusje a ja muszę w niej odpowiadać a nie widzę żadnego sensu rozmowy z tym panem. W dodatku weekendami nawet wydzwania mi na mój telefon i chciał jeszcze osobiście przyjechać do mnie do domu. Czy ja mam udać się na policję ?
@AlePiesio sprawdzę, czy możemy zamknąć tę dyskusję.
@AlePiesio dyskusja została zakończona.
@RaBarbar_ka @Bardzo Pani dziękuję.
@msniezekCzy można prosić o jakieś uzasadnienie takiej hojności serwisu Allegro, gdyż do tego tematu nikt się nie miał odwagi odnieść. Klient reklamował uszkodzenie mechaniczne rączki w 1 garnku z trzech z zestawu, została mu bez kosztowo wymieniona na nową (ponieśliśmy koszt odbioru i wysyłki od klienta), a dostał zwrot za cały komplet garnków, gdzie wszystkie w 100% nadawały się do użytku (inny kolor rączki, to wynik kowego bakielitu, który nie był używany - zatłuszczony, zaś ślady odkręcania śrubki to nie wada, nie przeszkadza to w użytkowaniu jak i na co dzień tego i tak nie widać)? Czy ktokolwiek weryfikuje przyznawanie wypłat z Allegro Protect, czy nie dochodzi do nadużyć? Naszym zdaniem w tym przypadku doszło do nadużycia przez osobę rozpatrującą wniosek, którego to koszt finalnie ponoszą wszyscy uczciwi kupujący i sprzedający na tej platformie. Zrozumiałym było by jeszcze zwrot 1/3 wartości zestawu garnków, w ramach hojności i chęci utrzymania klienta w tym marketplace, ale zwrot 100% wartości 3 garnków podchodzi już pod przesadę i zbędne rozdawnictwo, którym będziemy finalnie wszyscy obciążeni.
@casa-mia-pl Ps. przy okazji zastanówcie się nad motto dla programu Allegro Protect: "I Ty możesz wyłudzić darmowe zakupy!"
Nie odnajdę już tego ale był tu kiedyś temat gdzie kupująca otrzymała tylko połowę wartości przedmiotu (sprzedawca odrzucił reklamację) gdzie chodziło o jego porysowanie. Płaczu i żali było tyle, że kupuje tylko na allegro a jak trzeba jej raz pomóc to ją olewają ... na co w końcu dostała odpowiedź, że przecież ma dziesiątki pozytywnie rozpatrzonych wniosków AP 😉
@sl-aw-ek dziwnym trafem, jak ktoś publikuje jakąś opowieść z mchu i paproci, to towarzyszy temu coś w stylu "nie odnajdę tego" 🙂 Może spróbuj odnaleźć, wtedy publicznie sprawdzimy ile w tym prawdy.
@casa-mia-pl zakładam, że Ty nikomu nie musisz uzasadniać swoich domowych wydatków, dlatego wybacz, ale my również nie będziemy tłumaczyć się z naszych decyzji związanych z Allegro Protect.
Odpowiadając Wam obu: tak, pilnujemy aby w ramach Allegro Protect nie dochodziło do nadużyć.
@msniezek nie chcę reklamować tego postu, na jakiego maila mam Ci podesłać link? 🙂
Poprawię, nie chodziło o dziesiątki ale ... o dość częste korzystanie z AP. Zresztą sprawa była kuriozalna i akurat tamten wniosek moim skromnym zdaniem został poprawnie rozpatrzony zwrócono 15% ceny. Ale co było lamentu żeby allegro oddało całość 🤣
Tak więc koro pilnowane jest, aby nie dochodziło do nadużyć, to czy nie jest to doskonała sytuacja, aby ją zweryfikować? Wygląda na to, że konsultant nie zweryfikował z czym ma sprawę i zwrócił całość wpłaty, zostawiając klienta z wszystkimi w pełni użytecznymi garnkami, jak i całą zapłatą za nie - dlatego też poruszamy ten temat, gdyż w tym przypadku myślę iż warto, aby ktoś z góry zwrócił na to uwagę.
@casa-mia-pl być może masz rację, natomiast z doświadczenia z Gadane wiem, że sprzedający za nadużycie uważają niemalże każdą wypłatę Allegro Protect - na tym polega ta rekompensata, że jest wypłacana wtedy, gdy a) sprzedający zniknął, ale i b) sprzedający odrzucił reklamację. Jest więc niejako z definicji niezadowolony. Ale OK, przekażę tę sprawę do dodatkowej weryfikacji, chociaż naprawdę osoby zajmujące się podejmowaniem takich decyzji biorą pod uwagę wszystkie niezbędne czynniki i są też kontrolowani.
@profitools każde pieniądze skądś pochodzą, takie łańcuszki można prowadzić bardzo długo. Twoje pieniądze pochodzą od Twoich kupujących, ale przecież nie pytasz ich o zdanie przy podejmowaniu decyzji biznesowych.
@msniezek przypominam o mailu, specjalnie dla Ciebie znalazłem tamten wątek. 🙄
@sl-aw-ek zawsze spolecznosc@allegro.pl, możesz też [imie.nazwisko]@allegro.pl 🙂
@msniezek napisał(a):
[...]
@profitools każde pieniądze skądś pochodzą, takie łańcuszki można prowadzić bardzo długo. Twoje pieniądze pochodzą od Twoich kupujących, ale przecież nie pytasz ich o zdanie przy podejmowaniu decyzji biznesowych.
Pozwolę się z Tobą nie zgodzić. W naszej sytuacji łańcuszek jest zupełnie inny. Moi klienci jak przerzucę na nich koszty mojej niegospodarności to kupią gdzie indziej, tam gdzie taniej. My z Allegro jesteśmy jednak zupełnie inaczej związani, bo umówmy się, alternatywy na razie nie ma... (pomijam własne sklepy, które też kosztują)
@msniezek bardzo elokwentna odpowiedź 🙂 nie musicie się tłumaczyć, ale podwyżki prowizji i dostaw na smarcie to już chyba w naszej kwestii dlatego bezmyślne rozdawanie pieniędzy z allegro protect chyba mija się z celem ?
@msniezek napisał(a):@[...]
@casa-mia-plzakładam, że Ty nikomu nie musisz uzasadniać swoich domowych wydatków, dlatego wybacz, ale my również nie będziemy tłumaczyć się z naszych decyzji
Z całym szacunkiem, ale Wasze wydatki pochodzą (w dużej części) z pieniędzy Sprzedawców z prowizji i opłat wszelakich. Obawa o nieszastanie Waszą kasą jest zatem zasadne, bo w przypadku strat, kto je poniesie? Przecież nie Zarząd ze swoich pensji, co nie? 😉
Jest totalna bezkarnosc problematycznych klientow. Kazdy kto sprzedaje na allegro sie z nimi zetknal. Problem nie byl tak duzy, ale allegro swoja polityka wlazenie klientom wiadomo gdzie doprowadzil do takich patologii, ze dzisiaj mamy wysyp klientow dzieciakow ktorzy tupia nozkami jak maja mala ryske, czy cokolwiek. Wiedza ze moga ugrac pieniadze na allegro protect. Ja mam co chwila zwroty koszul uzywanych, brudnych, smierdzacych i musze oddawac pieniadze. Doprowadzilo to do tego ze nienawidze swojej pracy. Mam serdecznie dosc uzerania sie z tymi wariatami. Jak tak dalej pojdzie to naprawde caly rynek sie rozsypie.