Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
Witam.
Niedawno o tym pisałem, lecz szukam tego swojego postu i nie mogę go odnaleźć. Gdzieś "zniknął" ?
Proszę o:
- Podanie linku do regulaminu przesyłek typu "Allegro przesyłka polecona"
- Podanie informacji, czy kupujący potwierdza zapoznanie się z regulaminem przesyłki "Allegro przesyłka polecona" - jeśli taką przesyłkę wybrał w formularzu dostawy.
Po stronie PP jest to przesyłka firmowa zamiejscowa. Regulamin usługi dostępny jest np tutaj https://www.poczta-polska.pl/wp-content/uploads/2024/05/regulmin_przesylka-firmowa_obowiazuje-od-15-...
LEW433 - po "jakiego grzyba" podajesz mi link do tego samego wątku?
pecela - mnie nie interesuje regulamin PP "przesyłka firmowa zamiejscowa" z Poczty Polskiej. Nie płacę Poczcie, tylko Allegro.
To Allegro zarabia na każdej takiej przesyłce. Allegro kupuje towar od PP (usługa) , potem sprzedaje ją drożej kupującemu (klientowi i sprzedawcy). Dodatkowo Allegro pobiera jeszcze od sprzedawcy na Allegro prowizję od sprzedaży tego towaru (usługi).
Czyli przesyłka, w tym przypadku "Allegro przesyłka polecona" jest przedmiotem sprzedaży oferowanym przez Allegro, na którym 2-krotnie zarabiają.
Jeszcze kilka dni - a Allegro będzie w 100% odpowiadać za przesyłki typu "Allegro ...." - w/g dyrektywy GPSR. Dodanie "Allegro" w tytule przesyłki - sugeruje, że to jest "ich przesyłka, ich produkt ", zarabiają na jego sprzedaży, dodatkowo pobierają prowizję od jego sprzedaży od sprzedawców.
Więc jeśli Allegro jest sprzedawcą tej usługi (bo jest, bo pobiera jeszcze prowizję od jej sprzedaży) - to ono za nią odpowiada.
Mnie na tą chwilę interesuje to co napisałem wcześniej:
- Podanie linku do regulaminu przesyłek typu "Allegro przesyłka polecona"
- Podanie informacji, czy kupujący potwierdza zapoznanie się z regulaminem przesyłki "Allegro przesyłka polecona" - jeśli taką przesyłkę wybrał w formularzu dostawy.
Allegro Przesyłka Polecona i Allegro Mini Przesyłka to Przesyłka Firmowa realizowana na podstawie umów zawartych pomiędzy Allegro a Pocztą Polską (obie usługi realizowane są na osobnych umowach). Do obu tych usług zastosowanie ma regulamin usługi Poczta Firmowa, chyba że umowa stanowi inaczej (ale dotyczy to poszczególnych punktów, a nie całego regulaminu).
Wszystkie usługi listowe realizowane przez Pocztę Polską, które nie stanowią usługi powszechnej, zaliczamy do usługi Przesyłka Firmowa. Usługi listowe identyfikują cyfry 0, 1, 4 i 9 na 11 miejscu nr przesyłki.
I teraz. Nr przesyłki ma format 00I5900773SXXXXXXXXC, gdzie:
I - cyfra IAC (od 1 do 9)
S - rodzaj przesyłki
XXXXXXXX - indywidualny nr przesyłki
C - cyfra kontrolna
Rodzaje przesyłek:
0 - list polecony (dla IAC 3, 4 - 9 - e-Nadawca)
1, 4 - list polecony (dla IAC 1 - 8, 9 - e-Nadawca)
2 - list wartościowy (dla IAC 1 - 7, 9 - e-Nadawca, 8 - NBP)
3 - paczka poczkowa (dla IAC 1 - 8, 9 - e-Nadawca)
5 - Paczka+ (dla IAC 1 i 8, 2 i 9 - e-Nadawca)
6 - Paczka24, Paczka Ekstra24, Paczka48 (dla IAC 3 - 8, 9 - e-Nadawca)
7 - Przesyłka paletowa (dla IAC 4 - 😎
8 - Pocztex Kurier48, Kurier48 (w tym pobranie) (dla IAC 4 i 5, 1 - 3 - e-Nadawca)
9 - pozostałe usługi listowe (dla IAC 1 - 3, 9 - e-Nadawca)
e-Nadawca oznacza etykietę wygenerowaną z aplikacji e-Nadawca (bezpośrednio lub przez API).
Umowa nie zmienia typu przesyłki określonego przez stosowną cyfrę w jej numerze.
ps. Kupujący nie potwierdza że zapoznał się z regulaminem operatora pocztowego dotyczącego świadczenia danej usługi pocztowej.
@ELMIXAGD_pl tak wszystko masz w regulaminie allegro, każdy czy to sprzedawca czy kupujący zatwierdza znajomość regulaminu i załączników https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/16
Regulaminy są w postaci linków w regulaminie do każdego przewoźnika 😄
Sprzedający i Kupujący zobowiązani są do regulowania opłat związanych ze świadczeniem Usługi Dostawy zgodnie z cennikiem wskazanym w Załączniku nr 4 do Regulaminu Allegro oraz w terminach w nim przewidzianych.
Sprzedający i Kupujący zobowiązani są do :
a. przestrzegania Regulaminu, Regulaminu Allegro, Regulaminów Dostawcy i postanowień Prawa pocztowego lub Prawa przewozowego (w zależności od tego czy dana Usługa stanowi usługę pocztową (kurierską), czy usługę przewozową stosownie do obowiązującego prawa);
@kostas11 - 2-3 miesiące temu był dostępny link do regulaminu przesyłek "Allegro przesyłka polecona". Oczywiście wyszukiwany przez google - bo na All ciężko się czegoś wyszukać. Nawet formularz kontaktowy wyszukuję przez google - a teraz "przebrnąć " przez niego jest coraz trudniej.
Twoja odpowiedź nic po prostu nie znaczy - nie potrafisz wskazać linku do regulaminu przesyłek "Allegro przesyłka polecona" ani linku do jakiegoś załącznika, więc po prostu nie wiem, po co zabierasz głos w tej sprawie.
@ELMIXAGD_pl tak jak odpisałam w Twoim poprzednim wątku na ten temat (który nie zniknął, jest tutaj) regulamin dotyczący metody dostawy Allegro Przesyłka Polecona dostępny jest tutaj, ponieważ to jedna z usług opisywanych w "Warunkach świadczenia usługi dostawy", szczegółowe informacje są opisane w tym regulaminie.
Kupujący akceptuje cały regulamin Allegro, jeśli wybierze metodę dostawy Allegro Przesyłka Polecona, nie pojawia się żaden dodatkowy regulamin do zatwierdzenia.