Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Witajcie,
czy spotkał się ktoś z sytuacją naliczenia kosztów dodatkowych 10,99 za przesyłkę nie odebraną przez klienta w terminie, zwróconą do nadawcy?
Przesyłki adresowane na odbiór w punkcie.
W regulaminie nigdzie nie widzę informacji o tym, że jako sprzedający ponosimy koszty za taki zwrot.
Jeżeli czegoś nie doczytałem to z góry dziękuje za naprowadzenie;)
z Pozdrowieniami
Kamil
@ePlatinum Niestety spotkał i spotykał będzie nadal. Masz to zapewne w aneksie do umowy z pocztą
ePlatinum WEJDŹ W JAKĄKOLWIEK SWOJĄ OFERTĘ I KLIKNIJ ZWROTY . TAM MASZ WSZYSTKIE INFORMACJE .POTRĄCASZ KLIENTOWI KOSZT ZWROTU.
Masz jakieś podparcie tych informacji? Czy można obciążyć klienta za zwrot przesyłki zakupionej w pakiecie smart? Rozliczanej defacto miesiąc później.
ePlatinum TAK U.S MÓWI JASNO ,, KUPUJACY NIE MOŻE NARAŻAĆ SPRZEDAWCY NA DODATKOWE KOSZTY ,,
Ciekaw jestem jak ma się do tego przekierowanie przesyłki poprzez przewoźnika.
Przesyłki zamówione w smarcie pocztą do żabki.
Z jakiś przyczyn przewoźnik zmienił miejsce odbioru na placówkę pocztową.
Jakby nie patrzeć winy klienta nie ma, zamówił do żabki, karzą odebrać na poczcie..
Nie lubi kolejek, nie miłej Pani z okienka.. itp.
Znając życie ciężki temat, i jak zwykle sprzedawca na przegranej pozycji.
ePlatinum TEN TEMAT JUŻ BYŁ PORUSZANY , ALLEGRO UMYWA RĘCE , A POCZTA ZASŁANIA SIĘ REGULAMINEM .
ePlatinum ZNALAZŁEM JESZCZE TEN POST POCZYTAJ
Serdecznie dzięki za szybką i konkretną pomoc.
Jakoś nie mogłem sam znaleźć tego artykułu, może przez irytację i zdenerwowanie?
Ogólnie jak patrze na to wszystko to normalnie ręce opadają.
Nie przypuszczałem, że zostaną wprowadzone, aż takie zmiany w rozliczeniach zwrotnych paczek.
Najlepiej jest przyzwyczaić ludziska do darmowej dostawy wszędzie trąbić jakie to jest dobre, bezpłatne itp tralalaa, a z czasem znaczną część obciążeń przerzucić na sprzedających.
Dziękuje raz jeszcze.
Nie ma co psuć sobie piątku:)
Pozdrawiam
@ePlatinum w przypadku zwrotu z odbioru z punktu to jeszcze ma podparcie w umowie, ale ja zostałem obciążony 10,99 za zwroty allegro poleconych. Co dla mnie nie jest do końca normalne ??
@mikeza Czułam przez skórę że tak będzie. Darmowy jest zdaje się w przypadku Smart a reszta powrotów poleconych jest płatna. Polecieli jedną ceną za zwroty i już. Zresztą poczekamy co Ci odpowiedzą. Mi na szczęście żaden polecony póki co nie wrócił.
@Kaliope_Brzeg według aneksu podpisywanego do umowy z pocztą zwrot allegro poleconego w wyniku np. niedoręczenia jest darmowy (sprawdziłem to dzisiaj w swoim aneksie). Bez względu, czy to smart, czy nie smart. Zasadniczo tak działa e-commerce, że zwroty są za free, bo mam również zwykła umowę i tam jest to samo. Jestem bardzo ciekaw co mi odpowie allegro, bo to trochę dziwne, że płacimy za coś co jest w umowie za darmo ???
mało tego, te dopłaty miałem wszystkie w przypadku allegro poleconych smart, czyli takich, za które klient nie płacił 🙂
@mikeza To już są w ogóle jaja. Aż nie mogę się doczekać co Allegro na to .
@mikeza Przejrzałam umowę, zwrot jest faktycznie za darmo. A nawet na stronie Allegro stoi jak byk
15. W przypadku nieodebrania przesyłki w terminie, o którym mowa w pkt. 14, przesyłkę zwraca się do Sprzedającego bez pobierania opłaty za zwrot przesyłki.
Tutaj . Patrz III b. Doręczenie przesyłek punkt 15
@Kaliope_Brzeg kolejna rzecz, na którą trzeba zwracać uwagę w rozliczeniach. Dam znać jakie jest stanowisko allegro, ale moim zdaniem powinni skorygować opłaty.
@mikeza Ale tak się nie da pracować. Sprawdzaj czy smart jest smartem, czy powrót jest faktycznie za darmo i tak bez końca . Produktyzacja to już w ogóle zapewnia dodatkowe wrażenia, zwłaszcza gdy chodzi o ksiązki . Znaczenie ma rok wydania, rodzaj okładki i to wszystko trzeba analizować bo produkty w bazie są w dużej części do d.... I takim sposobem zamiast zająć się normalną pracą grzebię w zakładkach i sprawdzam to co z założenia Allegro ma usprawniać proces sprzedaży. Ja raczej cierpliwa jestem z natury ale są jakieś granice .
@Kaliope_Brzeg Jak powiedział ekspert docelowo wszystkie przedmioty na Allegro mają być "sproduktyzowane" ...
A w wypadku książek, pocztówek itp to już zupełna jazda :
rok wydania, wydawnictwo, okładka twarda, miękka, z obwolutą, bez obwoluty, zafoliowana czy nie, używana, czy nie, z autografem, popisana czy tylko zagięte kartki itp itd... wszystko to powoduje że to są przedmioty ciężkie do opisania i jednostkowe...i oczywiście inaczej wyceniane
Mam wrażenie że podręcznik pod tytułem " 108 987 prostych kroków jak sprzedawać na allegro" będzie miał ciag dalszy...
@pinsplash Najprostszym krokiem będzie wyniesienie do kubła z makulaturą i uwierz jestem coraz bardziej do tego przekonana .
@Kaliope_Brzeg Niestety nie tacy sprzedawcy to nie target Allegro i najlepiej aby zniknęli i nie przeszkadzali....
A co do książek, znajomy porządkował mieszkanie i przygotował ponad 100 książek za które chciał po 1PLN ...skonczyło się na makulaturze...