anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Allegro wspiera oszustów? Sprawa z Allegro Protect

jaaarek
#1 Nowicjusz#

Sprawa wydawać by się mogła prosta, dość prosta.

1) Kupujący zamawia u nas towar za ponad 1k PLN, my go wysyłamy.

2) Kupujący, zgodnie z prawem, odstępuje od umowy w ciągu 14-dni.

3) Wysyła do nas przesyłkę, ale z innym towarem.

4) My oczywiście zwrotu nie przyjmujemy (informujemy, że czekamy na zwrot prawidłowego i odebranie odesłanego, który nie jest naszą własnością).

5) Kupujący zakłada dyskusję. Opisujemy problem, w miedzy czasie zgłaszamy sprawę na Policji jako próbę wyłudzenia (odesłanie innej rzeczy, niż dotyczyła pierwotna umowa) oraz zabór mienia (nieodesłany towar, którego dotyczyła umowa).

6) Allegro kończy dyskusję (po ponad 1,5 tygodnia wysyłanych przez nas informacji) stwierdzając, że nie mamy obowiązku zwrotu środków, skoro nie otrzymaliśmy towaru, który wysłaliśmy.

7) Kupujący uruchamia procedurę Allegro Protect

😎 Opisujemy cała sytuację, wysyłamy potwierdzenie złożenie zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa.

I do tego miejsca sytuacja wydaje się prosta i oczywista. Ale nie, finał jest zaskakujący:

9) Allegro zwraca Kupującemu całą kwotę za zamówiony towar.

Reasumując: Kupujący ma nasz towar, my towar Kupującego. Dodatkowo Kupujący ma ponad 1000 PLN z Allegro Protect. Wszyscy szczęśliwi? No nie do końca. Kupujący nadal ma nasz towar, a my jego. Może go nadal odesłać i zlecić odbiór swojego. W takim przypadku, znając nasz wymiar sprawiedliwości, postępowanie zostanie umorzone ze względu na niską szkodliwość społeczną, albo w związku z naprawieniem szkody.... a Kupujący będzie bogatszy o ponad 1K PLN. Ewentualnie, zostaje tak jak to jest teraz: Kupujący jest do przodu o różnicę miedzy zwrotem Allegro Protect, a wartością tego co nam odesłał, a my mamy nadal coś co do Kupującego należy (czym w świetle prawa nie możemy zarządzać), a nie mamy swojej własności. 

Kto za to zapłaci? @julienail @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów
24 ODPOWIEDZI 24

MiMary
Moderatorka
Moderatorka

Cześć, @jaaarek. Każdy wniosek Allegro Protect jest rozpatrywany w indywidualny sposób, z zachowaniem naszych wewnętrznych procedur. Warunki znajdziesz w tym artykule

Sprawdziłam, że na Twoje konto nie zostały naliczone opłaty za zaakceptowany wniosek Allegro Protect. 

Marysia
   Moderatorka
oznacz moderatorów

komis-bell
#21 Demiurg#

@msniezek Ciekawe, że jeśli przy wnioskowaniu o rekompensatę kupujący (w sytuacjach gdzie Allegro tego wymaga oczywiście) nie zgłosi sprawy na policji to Allegro nie wypłaca rekompensaty ale w sytuacji kiedy to sprzedający faktycznie sprawę zgłosi i macie te informacje to nie ma problemu z wypłatą rekompensaty.

Jak to wytłumaczyć?

oznacz moderatorów

Client:44052296
#21 Demiurg#

@jaaarek a wiadomo Ci coś na temat tego czy kupujący tez złożył zawiadomienie na policji na siebie lub na ciebie

oznacz moderatorów

jaaarek
#1 Nowicjusz#

Nic nie wiem na temat tego, aby Kupujący zgłosił się na policję. Natomiast ja sugerowałem taka opcję konsultantowi Allegro po zgłoszeniu Allegro Protect - wyłudzanie. Notabene do dzisiaj nie otrzymałem informacji o weryfikacji Kupującego, która miała nastąpić po moim zgłoszeniu możliwości łamania regulaminu.

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@komis-bell jeżeli mówisz o tym przypadku, to nie widzę nigdzie informacji, jakoby sprzedawca zgłosił sprawę na policję. Nie jestem też pewien, czy miałby ku temu podstawę - nie jest stratny (nie musiał zwracać pieniędzy). To zresztą rzeczywiście niczego by nie zmieniło - z mojej perspektywy to jest klasyczne "słowo przeciwko słowu", któremu nawet policja nie podoła. Dlatego zdecydowaliśmy się wypłacić rekompensatę bez obciążania sprzedawcy.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@msniezek Co znaczy słowo przeciw słowu?  kupujący twierdzi że odesłał to co otrzymał  a sprzedający ze inny towar?

oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@LEW433 tak.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

jaaarek
#1 Nowicjusz#

Problem jest taki, że Kupujacy w dyskusji, mimo moich próśb nigdzie jasno nie stwierdził, że odesłał dokładnie to co otrzymał. Na pracownikach Allegro, też nie udało mi się wymusić, aby takowe oświadczenie złożył. Teraz zawsze może się tłumaczyć, że nie zrobił tego celowo i nigdy nie twierdził że odsyłał to co otrzymał....

oznacz moderatorów

jaaarek
#1 Nowicjusz#

Panie Macieju, czy opisuje Pan mój przypadek? O zgłoszeniu sprawy na na Policję piszę w tym poście. Informacje taka przekazałem podczas rozmowy telefonicznej z pracownikiem Allegro. Potwierdzenie złożenia zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa (w postaci skanu otrzymanego od Policji wysłałem w odpowiedzi na ticket. Podałem tam też numer sprawy, który został nadany.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#
oznacz moderatorów

msniezek
Administrator
Administrator
Ekipa Gadane

@jaaarek OK, natomiast tak jak napisałem - to niczego nie zmienia. Kupujący napisał "Odesłałem oryginalny fabrycznie zapakowany zestaw [...] dokładnie ten który został kupiony." - można oczywiście takie stwierdzenie rozbierać na czynniki pierwsze, ale chyba nie o to chodzi. Pan również chyba nie napisał nigdzie, co dokładnie otrzymał?

Oceniliśmy tę sprawę na tyle niejasną, że rekompensata może być przyznana. Przypominam, że mamy nie tylko wgląd do szczegółów sprawy, ale też np. do historii kupującego na Allegro.

Maciej Śnieżek
   Menedżer Społeczności
oznacz moderatorów

ELMIXAGD_pl
#13 Ambasador#

- super! niby wszyscy są zadowoleni ale piszesz bzdury- kto traci - czytaj dalej

- Klient oszukał sprzedawcę i dostał zwrot kasy. (Też miałem taki przypadek, ale klient był na tyle "uczciwy", że zażądał jedynie zwrotu "mylnie odesłanego" towaru).

- Sprzedawca nie jest stratny - bo nie musiał nic płacić, a ma "jakiś tam towar" ze zwrotu.

- Allegro wypłaciło kupującemu rekompensatę - pytanie: za co? - za to, że odesłał sprzedawcy inny towar? - ja to mam praktycznie kilka razy w miesiącu - tylko na drobniejsze kwoty - zwracany towar jest mniej-więcej takiej samej wartości, więc to pomijam i zwracam kasę. Wy oczywiście nie znacie tego problemu.

A teraz - kto traci na takim działaniu:

- Traci sprzedawca - swoim postępowaniem serwis Allegro obniża wizerunek sprzedającego - podważa jego uczciwość, jego zasady uczciwego handlu, jego wiarygodność, działa na jego  niekorzyść - a działanie na niekorzyść użytkownika Allegro ma swoje "paragrafy" w regulaminie Allegro - lecz oczywiście Allegro to nie obowiązuje.

- Traci serwis Allegro - serwis Allegro takimi działaniami i wypowiedziami   traci na swoim wizerunku i jest to działanie na jego niekorzyść, co widać w dalszych wątkach. Chciałbym tylko jeszcze zauważyć, że za działanie na niekorzyść wizerunku serwisu Allegro zablokowano mi kiedyś konto (bo obaliłem kilka zarzutów, więc wytoczyli mi ten "ogólny" zarzut). A teraz kto zostanie zablokowany za "działanie na niekorzyść wizerunku Allegro"?

- Tracą wszyscy inni sprzedający - przecież to oni za to wszystko zapłacą.

- piszesz:

"Kupujący napisał "Odesłałem oryginalny fabrycznie zapakowany zestaw [...] dokładnie ten który został kupiony." - można oczywiście takie stwierdzenie rozbierać na czynniki pierwsze, ale chyba nie o to chodzi."

Czyli sprzedający może wysłać kupującemu 2 cegły (żeby to można byłoby rozebrać na czynniki pierwsze), a jak kupujący zgłosi reklamację - to mu napisać, że wysłany towar był zgodny z zamówieniem - tak to wynika z Twojego błędnego toku rozumowania. A o tym już wiele razy pisałem, np. w temacie, że zwrot towaru nie jest równoznaczny z odstąpieniem, wielokrotnie temu zaprzeczałeś, a w końcu okazało się, że to ja miałem rację, 

Osobiście proszę Cię (przepraszam za taką "personalną wycieczkę") - po tylu latach pracy weź w końcu postaraj się i awansuj w tej korporacji. Na forum się nie nadajesz- ale masz staż i doświadczenie i powinieneś to wykorzystać w bardziej racjonalny sposób - np. jako jakiś doradca (pomoc) dla sprzedawców - myślę, że to byłoby lepsze wykorzystanie Twoich możliwości.

oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@LEW433 

opisywałem tutaj identyczny przypadek, z towarem była nawet faktura na kupującego - identyczna sytuacja, przysłany inny towar, kupujący szedł w zaparte, że to nie jego

@msniezek w myśl przepisów prawa kupujący nie jest właścicielem tego towaru po odstąpieniu od umowy tylko sprzedawca

wg jakich pkt regulaminu zwróciliście kupującemu pieniądze za nie jego towar?

jakie było roszczenie kupującego względem sprzedawcy bu uruchomić allegro protect?

autor wątku @jaaarek ma rację, kupujący ukradł/przywłaszczył towar za tysiaka, a allegro w nagrodę wypłaciło mu dodatkowego by nie czuł się nieswojo

postępowanie kupującego niczym się nie różni od tego jak sprzedawca wysyła cegłę.

@jaaarek opisał idealny schemat jak być do przodu 2 tysiaki

bo przecież allegro nie obowiązuje procedura opisana przez allegro:

https://allegro.pl/pomoc/dla-kupujacych/allegro-protect/warunki-skorzystania-z-allegro-protect-qzdAg...

wg regulaminu

https://allegro.pl/regulamin/zalacznik/9

możecie się odwołać:

Od każdorazowej decyzji Spółki w sprawie przyznania rekompensaty przysługuje wniosek o ponowne rozpatrzenie do Customer Experience Manager.

za diabła nie wiem co to jest Customer Experience Manager - w słowniku pwn brak takiego słowa

polecam też przeczytać ze zrozumieniem fragment:

1. Z chwilą dokonania przez Spółkę wypłaty rekompensaty, o którą wnosił Kupujący, dochodzi do zawarcia pomiędzy Spółką a Kupującym umowy przystąpienia do długu w ramach której:

a) Spółka przystępuje do długu, tj. zobowiązania o zapłatę odszkodowania przez Sprzedającego z tytułu niewywiązania się przez niego z umowy sprzedaży zawartej w ramach wskazanej przez Kupującego Transakcji do wysokości wypłaconej Kupującemu rekompensaty,

b) Sprzedający nie zostaje zwolniony z obowiązku zwrotu Spółce kwoty w wysokości odpowiadającej zapłaconej Kupującemu rekompensaty,

c) odpowiedzialność Spółki oraz Sprzedającego jest odpowiedzialnością solidarną, przy czym Spółka może dochodzić od Sprzedającego roszczenia regresowego w pełnej wysokości, tj. do wysokości wypłaconej Kupującemu rekompensaty.

Zawarcie umowy, o której mowa w powyżej następuje wyłącznie w przypadku, gdy Sprzedający nie wyjaśni w ramach Dyskusji zgłoszonych przez Kupującego zastrzeżeń dotyczących Transakcji będących podstawą wypłaty rekompensaty Kupującemu na podstawie przesłanek określonych w pkt 1 Części I. Spółka przystępując do zobowiązania, o którym mowa w lit a powyżej, naliczy Sprzedającemu kwotę w wysokości odpowiadającej wypłaconej Kupującemu rekompensaty, w ramach rozliczeń, o których mowa w Załączniku 4 Część VIII.

oznacz moderatorów

LEW433
#21 Demiurg#

@RED To są takie przypadki że nawet nie wiadomo czy pisanie że wg prawa to...czy tamto...ręce opadają co się dzieje.

oznacz moderatorów

Client:35386082
#13 Ambasador#

@jaaarek ale wezwałeś klienta do odbioru towaru i wysłałeś mu cennik za magazynowanie tego towaru u Was? Naliczasz mu opłaty? 🙃
Wielu klientów szybko odbiera swój towar...

oznacz moderatorów

jaaarek
#1 Nowicjusz#

Wezwałem klienta do odbioru jego rzeczy i zwrotu mojej - wszak ustawa nie przewiduje możliwości wycofania się z odstąpienia od umowy. Podałem daty ostateczne wraz z opłatami za bezumowne magazynowanie jego towaru i bezumowne korzystanie z mojego. Tylko, że tu pozostaje już tylko ewentualną sprawą cywilna.

oznacz moderatorów

Halfrunt
#20 Guru#

Jesteś w posiadaniu towaru i pieniędzy od kupującego 

oznacz moderatorów

jaaarek
#1 Nowicjusz#

Niby taj, tylko kasę muszę mieć zarezerwowana na ewentualny zwrot - wszak ustawodawca nie przewidział możliwości przedawnienia odstąpienia od umowy, więc jeśli nada prawidłowy zwrot nawet za x lat to będę musiał mu kasę zwrócić xd. No i towar mogę jedynie magazynować. Co najwyżej w przyszłości pozostaje zasoedzenie w złej wierze...

oznacz moderatorów

Client:87296636
#12 Orędownik#

Nie wiem smiac sie czy plakac .....na poczatku byl smiech ale jest serio..... strasznie

Dzieki za info @jaaarek  

256-bit limit
oznacz moderatorów