Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Zauważyłem od pewnego czasu że moje koszty obsługi znacząco się podniosły i wyświetlają się o wiele większe niż pokazuje cennik allegro dla moich kategorii. Obecnie wyświetla się ponad 24% co jest moim zdaniem nie do przyjęcia. Wystawiam w kategoriach kolekcje -numizmatyka oraz antyki . Jak sprawdzam na podglądzie prowizji od cen w jakich sprzedaję to prowizja jest o wiele niższa niż to co mi się wyświetla na zestawieniu . Co jest tego przyczyną pytam . @Syrena_zT @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @nat_not @_HolaOla_
@mwmonety Dopytuję o tę kwestię odpowiedni zespół.
@mwmonety wracam do Ciebie z informacją.
@N_Nitka28 Wystawiam zbyt dużo pozycji aby sprawdzać każdą aukcję i jakie koszty zostały naliczone . Na ogólnym rozliczeniu na daną chwilę wyświetla mi się 24,2 % czego do tej pory nie widziałem. Na kilku sprawdzonych i zakończonych aukcjach (w zależności od ceny końcowej) prowizja od sprzedaży i kosztów nadania wyświetla się około 14% . Moje pytanie czemu aż tyle jest naliczone od uzyskanych środków sprzedaży i wysyłki. Kategorii nie zmieniam od początku firmy i wszystkie nowe pozycje są wprowadzane jako "wystaw podobny" do swojej kategorii . Nie wystawiam również nić w podkategorii "pozostałe" ze względu na koszty. Obecnie to rozliczenie wygląda tak jakbym do ustalonej prowizji miał doliczone koszty prowizji od wyróżnienia (kiedyś gdy jeszcze było możliwe wyróżnianie w licytacjach na antykach takie koszty miałem) .Obecnie wasz system jednak już nie zezwala na wyróżnianie w moich kategoriach . Jeśli to nie problem to zerknij na wyniki na moim koncie z tego co piszę ten wątek.
@N_Nitka28 Sprawdziłem większość sprzedanych pozycji i tylko w przypadku jednej gdzie była wystawiona w licytacji od 1 zł a sprzedała się za 3 zł (prowizja wyświetla się 32% ) w pozostałych zależnie od kwoty końcowej jest ona od 13,5 5 do 16,1% a w przypadku wysyłki Pocztą Polską zauważyłem nawet poniżej 10% . Nie chcę wrzucać do weryfikacji poszczególnych pozycji tylko informację dlaczego przy ogólnym podsumowaniu wszystkich pozycji wyświetla się i jest naliczone 24,2 %. Nawet jak jedna pozycja przypadkiem sprzedała się za tanio to nie powinno tak drastycznie wpłynąć na całość . Dodam jeszcze że te wyliczenia procentowe całości sprzedaży co dzień się zmieniają zbyt gwałtownie (wczoraj było bodajże coś koło 16 % . Wygląda na to że przy zamówieniach opłaconych na wysyłkę PP tylko się nie traci.
@mwmonety W którym miejscu widzisz taki procent?
@TechartGSM W podsumowaniu kosztów za okres od 1-go do 6-go czerwca.
Musisz pamiętać, że do opłat należą też opłaty za wysyłkę, czyli jak ktoś płaci ci 11.99zł za paczkomat, to ta opłata też jest widoczna w kosztach, ja obecnie też mam ok 24% co miesiąc opłat (haraczu), dodatkowo opłaty za smarta są wysokie, niestety ten serwis coraz bardziej gnębi sprzedawców.
@mwmonety sugeruje odczekać kilka dni. Czasem na początku miesiąca wbijaja jakieś zaległe ołaty za smarta albo dostawy i dane nie są do konca prawidłowe.
Możesz też sprawdzić czy w ostsnich dniach któras firma nie doliczyła Ci jakichś dodatkowych kosztów - dopłat do przesyłek
@mwmonety Wudzusz sumę wszystkich kosztów,nie tylko prowizję od sprzedaży. Widzisz koszty abonamentu, wysyłek, dodatkowych promowań i głównej prowizji od sprzedaży razem wziętych. Wejdź sobie w "Rozliczenia z Allegro" , tam wpisz numer zamówienia i zobaczysz zestawienie kosztów dla konkretnej transakcji.
@TechartGSM Na pojedynczych pozycjach z całego zestawienia z tego miesiąca zauważyłem tylko w jednej znacząco przekroczony procent prowizji (32% ) ,ale to była licytacja od złotówki która zakończyła się na 3 zł . Abonamentu ani promowań nie mam . Chciałbym tylko dla pewności wiedzieć za co taka prowizja całościowa się wyświetla .
@_Likos_ Za smarta to mi raczej nie doliczą bo go nie mam ale ewentualne dopłaty do wysyłek to warto sprawdzić bo z tym to różne cuda na tym portalu wychodzą.
@mwmonety w podsumowaniu opłat nie ma pozycji 'podsumowanie kosztów' ... czy chodzi Ci o pozycję 'opłaty' w podsumowaniu po lewej stronie poniżej 'Wartość sprzedaży i dostawy' ?
Jeśli tak, to akurat straszny bubel, z którego niewiele wynika (nie wiem, jak można było coś tak nieprzydatnego wymyślić.. no ale to przecież Allegro 😉)
Tam poza prowizją (obowiązkowe) jest dostawa, w której są ujęte razem koszty, które płacisz z własnej kieszeni, czyli dopłaty do Smart oraz opłaty za przesyłki, które płaci kupujący (ale oczywiście nie wszystkie, dla ułatwienia ... bo nie ma tu opłaconych przesyłek InPost).
Jeśli masz dostawę Smart to na podstawie tego podsumowania nie wyliczysz faktycznych kosztów sprzedaży na Allegro.
A jeśli chodzi o podsumowania opłat poszczególnych ofert, to też są zakłamane, bo zależnie od formy dostawy, raz jest uwzględniana opłata za przesyłkę, a inny razem nie jest.
@ja_Nitka No właśnie zauważyłem że te koszty są dziwnie naliczane ale osobiście nie mam smarta a wysyłam tylko PP oraz InPostem .
@mwmonety pewnie w tym miesiącu miałeś większość przesyłek PP, koszt tych przesyłek jest doliczany do opłat, co podniosło % opłat, przesyłki InPost nie są wliczane.
@ja_Nitka Ta zakładka nie jest wcale taka zła. Największy problem jest taki, że trzeba dużo wiedzieć, żeby się po niej poruszać. Tam jest bardzo dużo niuansów, informacji jakie trzeba wiedzieć przed spojrzeniem na tę zakładkę, a w artykule z pomocy są jakieś pozbawione znaczenia i zdawkowe wyjaśnienia.
Pierwszy lepszy przykład z brzegu to opłaty za dostawę. Najbardziej istotną informacją jest to, że opłaty za nadanie naliczają się w momencie dostarczenia przesyłki do kupującego(oprócz Poczty Polskiej). Oprócz tego nie jest nigdzie napisane jak można sprawdzić zamówienia, za które są opłaty w podsumowaniu konkretnej oferty.
Wartość sprzedaży to to samo. Jest tylko jeden krótki fragment FAQ - "Wartość sprzedaży pomniejszamy natomiast o wartość zakupów, które klienci zwrócili lub anulowali.", ale to nawet nie jest prawda. Sam zwrot zamówienia nie koryguje wartości sprzedaży. Pewnie komuś się walnęło ze zwrotem prowizji.
Każdy element podsumowania ma takie niuanse, a dodatkowo to co napisałem wcześniej to tylko najbardziej widoczne rzeczy.
Ten artykuł z pomocy z całą pewnością musi zawierać więcej informacji na temat podsumowania.
@93maldoror93 jednak uważam, że jest zła
od zakładki 'podsumowanie opłat' oczekuję podsumowania opłat jakie płacę Allegro, a tu nie ma tej podstawowej funkcjonalności, jeśli wysyłam w Smart!
Nie ma informacji, jaki jest mój faktyczny koszt sprzedaży tutaj, więc co daje ta zakładka?
wartość sprzedaży? - każdy zna, jeśli płaci podatki
sama prowizja obowiązkowa od sprzedaży ? - jest znana dla każdej kategorii
wartość dostawy? - ok, przyda się, ale to tak naprawdę nie jest mój koszt, bo opłaca go klient
mnie interesuje podsumowanie dopłat Smart itp., które muszę wyłożyć z własnej kieszeni, a z tego zestawienia nie da się tego wyciągnąć...
co mi daje wartość 'Opłaty' w podsumowaniu - w zasadzie to nic, bo ani nie są to wszystkie opłaty, bo nie uwzględniają przesyłek InPost, ani nie są do same dopłaty, bo jest tam część przesyłek opłaconych przez klienta
A podsumowanie opłat poszczególnych ofert? - też nie jest wiarygodne, bo nie uwzględnia opłaconych przesyłek InPost!
Przykład - według tego podsumowania - dwie oferty w tej samej kategorii, w tej samej cenie 23,90 zł -
jedna ma opłaty wyliczone na 35,5% bo była z przesyłką opłaconą 7,99 zł, która została wliczona do opłat,
a druga ma opłaty 10,5% bo była z przesyłką opłaconą 11,49 zł, która nie została uwzględniona 🤣
w czym to ma być pomocne?
@mwmonety Z tego co widzę to chyba sprawdzasz samą prowizję i jej procent. Jeżeli procent prowizji względem wartości sprzedaży w podsumowaniu jest większy niż stawka prowizji w danej kategorii to może być parę przyczyn takiej sytuacji:
1. Możesz sprzedawać towar o tak niskiej cenie, że nalicza się prowizja minimalna 0.49 zł, a nie prowizja zgodna ze stawką.
2. W filtrowanym przez Ciebie okresie nie ma jeszcze zwrotu prowizji do zamówienia. Możesz np. mieć ogromne zamówienie 1 okresie od 1 do 6 czerwca i do tego zamówienia zostanie przyznany zwrot prowizji dopiero 7 czerwca. Wartość sprzedaży skoryguje się już podczas filtrowania 1-6 czerwca, ale prowizja będzie się pokazywać zgodnie z datami naliczeń, więc prowizja będzie wynosiła więcej niż powinna.
3. Możesz korzystać z promocji AlleObniżka lub AllegroCeny. W ramach tych promocji kupujący płaci mniej za towar, a Ty otrzymujesz tę różnicę w Rozliczenia z Allegro. Wartość sprzedaży będzie stanowiła to co wpłacił kupujący, ale w obu tych promocjach prowizja nalicza się od ceny sprzed obniżki, więc prowizja będzie procentowo większa niż stawka prowizji
. 4. Może dojść do anulowania zamówienia przez kupującego i braku zwrotu prowizji.
@93maldoror93 1. taki mam jeden przypadek w tym okresie rozliczeniowym.
2.Tu tak może być jak piszesz bo składałem wnioski o zwrot prowizji.
3.Nie korzystam z żadnych promocji.
4.Mam tez jakieś anulowane zamówienie gdzie nie jest złożony jeszcze wniosek o zwrot prowizji.