anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy allegro umożliwi wprowadzenie transakcji vat 0%? Czy cena automatycznie obniży się na netto?

FHUOZDOWSKI
#8 Zapaleniec#

Czy allegro umożliwi wprowadzenie transakcji vat 0%? Czy cena automatycznie obniży się na netto?
Chodzi mi tutaj o sprzedaż za granicę dla klientów, którzy podają numer NIP.

Temat został poruszony w webinarze: Pakiet eCommerce VAT i podatki przy sprzedaży międzynarodowej, którego zapis znajduje się na oficjalnym koncie YT Allegro, dodanym rok temu.

Na tamten moment padło hasło mówiące o tym, iż trwają pracę nad wprowadzeniem rozwiązania, które pozwoli na uczciwą sprzedaż w handlu zagranicznym.

oznacz moderatorów
6 ODPOWIEDZI 6

bosek_2804
#10 Popularyzator#

Całkiem niedawno jedna z moderatorek odpisała pytającemu, że nie. Na te chwilę nadal 23% więc my - tzn firma - nie będziemy wchodzić na rynki zagraniczne.

oznacz moderatorów

FHUOZDOWSKI
#8 Zapaleniec#

@bosek_2804 dzięki, niestety po wyszukiwaniu na społeczności nie mogłam odnaleźć powiązanego tematu. Masz może link? 

Mimo wszystko proszę moderatorów o odpowiedź, czy istnieje jakiekolwiek rozwiązanie nawet ustawień ręcznych? 

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_ 

oznacz moderatorów

bosek_2804
#10 Popularyzator#

linków to jest sporo:

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/zakup-zagraniczny-na-vat-ue-klient-chce-od...

https://spolecznosc.allegro.pl/t5/zaawansowani-sprzedawcy/klient-z-niemiec-zwort-vat-u-a-zwrot-prowi...

i można szukać dalej ... 

Moderatorki skierują Cię do Twojej księgowej lub radcy prawnego, więc nie uzyskasz tu odpowiedzi.

"

bosek_2804_0-1732629681260.gif

Była Moderatorka

@desingsy Przykro mi, ale ja również otrzymałam odpowiedź, że nie możemy udzielać porad w zakresie rachunkowości i powinieneś skorzystać z usług biura księgowego. "

oznacz moderatorów

kostas11
#21 Demiurg#

@FHUOZDOWSKI tak wprowadzili rozwiązanie na miarę allegro 😄

26 czerwca 2024 wprowadzimy zmiany dotyczące zakupów w czeskim serwisie.

Czescy klienci biznesowi nie będą mogli zrobić zakupów z fakturą na firmę w ofertach, które udostępniacie na allegro.cz. Nadal będzie możliwe wystawienie faktury za zakupy prywatne. 

Dzięki temu unikniecie problemów z wystawianiem faktury z VAT 0%, o którą często proszą czescy przedsiębiorcy.

Od 26 czerwca zakupy firmowe na allegro.cz będą możliwe tylko w ofertach czeskich przedsiębiorców – na stronie business.allegro.cz.

________
Κώστας
oznacz moderatorów

RED
#21 Demiurg#

@kostas11 chociaż się dostosowali do przepisów prawa, we własnym stylu oczywiście

oznacz moderatorów

FHUOZDOWSKI
#8 Zapaleniec#

Należy wspomnieć, że ten problem nie wiąże się wyłącznie ze sprzedażą do Czech, ale pojawi się w handlu ze wszystkimi państwami UE. 

Mam nadzieję, że Allegro jednak przekona się do wypracowania bardziej uczciwego rozwiązania, choć trzeba wziąć pod uwagę, że w tym wypadku musiałoby liczyć się ze znacznie niższymi zyskami z prowizji, co jak rozumiem wpłynęło na zaprzestanie prac nad rozwiązaniem. 

A słowem zakończenia, ten cytat "nie możemy udzielać porad w zakresie rachunkowości i powinieneś skorzystać z usług biura księgowego. "

- odpowiadanie w społeczności allegro nie jest poradą prawną, użytkownicy chcą rozmawiać o poprawie portalu, nie rozliczaniu samodzielnym, to każdy sprzedawca doskonale rozumie. 

oznacz moderatorów