anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Czy allegro widzi co się dzieje? Dopisywanie paragonów/faktur do zestawu.

Kamil9595951
#9 Pomysłodawca#

Witam,

Od pewnego czasu sprzedawcom wpadły pomysły do głowy, żeby tworzyć zestawy. I nie byłoby to nic dziwnego dopóki nie zostały dodawane do zestawów uwaga uwaga: paragony albo faktura. Allegro po mimo zgłoszeń nic z tym nie robi. Usuwa na chwilę ofertę, a sprzedawca na nowo ją otwiera. I tak w kółko od kilku dni. Oczywiście to ten z większych sprzedawców więc Allegro oczywiście kryje mu tyłek. 

Kamil9595951_0-1729541103374.png

Kamil9595951_1-1729541167617.png

Nr oferty: 16604802119

Oczywiście to jedna z setek jak nie tysięcy ofert wystawianych przez tego użytkownika. Pomijam już fakt, że ten sprzedawca ma 10 kont albo więcej i wystawia po 20 ofert tego samego produktu :

Kamil9595951_3-1729541308851.png

Kamil9595951_4-1729541336361.png

Nie będę wklejał więcej screenów bo to by mi zajęło 10 stron w poście. 

Niektóre z kont tego sprzedawcy: Narzedzioman, el-majster, e-narzedziownia, elektro_maszyny, dobre-narzedzia, narzedzioman_pl.

Allegro pomimo zgłoszeń nic nie robi z praktykami tego sprzedawcy. Proszę o wyjaśnienie czemu pozwalacie takim sprzedawcom na łamanie regulaminu. 

oznacz moderatorów
85 ODPOWIEDZI 85

_massdata
#8 Zapaleniec#

Dodam jeszcze od siebie, tutaj koperta w której wysyłany jest towar jako produkt zestawu: https://allegro.pl/oferta/koncowki-do-oclean-air-2-flow-x-pro-elite-find-f1-z1-x10-one-se-8-sztuk-16...

oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik#

Żeby dla wszystkich było jasne.

Od tygodnia zgłaszamy sprzedawcę który dodaje tysiące aukcji stanowiących połączenie dwóch produktów: kalendarza oraz dowolnego przedmiotu z katalogu produktów. Ponieważ losowo je wybiera, często są to unikatowe produkty, których nie może posiadać gdyż są w pełni wytwarzane przez ich właścicieli i nikt nie pośredniczy w ich sprzedaży. Nie zmienia nic w opisach więc posługuje się nazwami innych firm itd.

Nie wiem czemu to służy ale robi to masowo. W momencie pierwszego zgłoszenia miał 64 tys aukcji.

Na dzień dzisiejszy ma już ponad 80 tys!! czyli w ciągu tygodnia dodał 16 tys ofert wszystkie zrobione dokładnie w ten sam sposób.

Kupiliśmy jeden z naszych produktów, żeby zobaczyć czy wyśle faktycznie produkt, który jest w jego ofercie.

Sprzedawca anulował zakup tłumacząc się jakąś nieuczciwą konkurencją. Otworzyliśmy dyskusję, którą pracownik allegro natychmiast zamknął bez podania przyczyny.

Oceniliśmy więc tego sprzedawcę negatywnie i od razu dostaliśmy groźbę że jeżeli nie zmienimy oceny to on złoży zawiadomienie do prokuratury.

Na drugi dzień dostajemy od allegro ostrzeżenie, iż działamy na szkodę sprzedawcy i że kolejne takie działanie może grozić zablokowaniem konta. Od kiedy kupowanie jest łamaniem regulaminu????

To my od tygodnia czekamy (zresztą nie tylko my bo takich osób zgłaszających jak my jest więcej) na jakąś reakcję allegro i do tej pory cisza. Natomiast jak sprzedający poskarżył się na słuszny komentarz to od razu nam ktoś grozi.

To jest naprawdę skandal i kpina z uczciwych sprzedawców i ewidentna ochrona innych nieuczciwych sprzedawców.

@N_Nitka28@RaBarbar_ka@MiMary@w_kiwi@Sa_nova@la_nika@ayo80@nat_not@_HolaOla_  Może w końcu skomentujecie to rzeczowo i ktoś w końcu z tym coś zrobi.

oznacz moderatorów

_Likos_
#21 Demiurg#

@Autozaslony  czemu to robi? . Proste

Aby wyłączyć swoje produkty z obecnej metody prezentacji.

Pojedyncze produkty to obecnie widok katalogowy : jedna top oferta i reszta schowana pod nią

jeśli sprzedawca sprzedaje zestaw produktów  wówczas na listingu pokazuje sie jako osobna pozycja.

Widziałem już zestawy

1) produkt +paragon

2) produkt + usługa wyslania / pakowania paczki

3) produkt + 2 letnia rękojmia ( obowiazkowa z mocy prawa)

4) produkt + prawo do odstąpienia 

Itd itp absurdy

a swoją drogą  @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_   czy naprawde tak można? bo to rzeczywiście już nie tylko oobchodzenie zasad allegro lecz wręcz zwykłej przyzwoitości. Jeśli ktoś w "zestawie" daje rękojmie albo paragon który i tak ma obowiązek wydać

To nieuczciwe zaówno wobec allegro jak i innych sprzedawców a przede wszystkim wobec kupujących

I nie mówcie o zgłaszaniu ofert bo ( póki co chyba nie łamią żadnego regulaminu) a allegro może to załatwić jednym zapisem w regulaminie oraz surowymi konsekwencjami za złamanie danego punktu

oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik#

Dokładnie o to chodzi, ja rozumiem, że to nie łamie teoretycznie ich regulaminu ale nie ma nic wspólnego z uczciwym działaniem a skandalem jest już to, że taka osoba nam grozi a allegro ze swojej strony grozi nam blokadą.

Po której stronie stoi allegro?

oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik#

@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla

Doczekamy się jakiejś konkretnej odpowiedzi?

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Autozaslony odniosłam się już do Twojej wiadomości w tym wątku, gdzie otrzymałeś wyjaśnienie w Twojej sprawie. 

oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik#

Bez urazy ale się nie odniosłaś. Wklejanie jakiś regułek nie jest odpowiedzią.

Przeczytaj jeszcze raz co napisał _Likos_ i odpowiedz w końcu konkretnie.

Po drugie rozszerzyłem moją wypowiedz tutaj o zdarzenia które wydarzyły się wczoraj i dzisiaj o stronie nieuczciwego sprzedawcy i Waszej.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Autozaslony działanie, które do nas zgłosiłeś nie jest zgodne z naszymi zasadami. Reagujemy na każde zgłoszenie nieprawidłowości przez użytkowników - jednak proszę pamiętaj, że nie wszystkie podjęte przez nas działania są widoczne (o tym jakie kroki podjęliśmy, możemy poinformować jedynie właściciela konta, którego zgłoszenie dotyczy - tak również zrobiliśmy w tym przypadku).

Oferta, którą nam zgłosiłeś nie jest już dostępna oraz zgłosiłam już do działu zajmującego się tym obszarem informację o łączeniu zestawów z kodem EAN 3276420329510 "Dowód zakupu. Paragon / Faktura VAT", aby zainterweniowali w tym przypadku. Jako moderatorka, mam jedynie możliwość przyjęcia waszych zgłoszeń i przekazania ich dalej do odpowiednich obszarów - gdy tylko dowiem się więcej w tym temacie, dam znać tutaj w wątku. 

Dodatkowo w sprawie ochrony praw Twojej własności intelektualnej - wyjaśniliśmy w zgłoszeniu o numerze 45571172, dlatego jeżeli coś wymaga jeszcze doprecyzowania lub wyjaśnienia, to proszę skieruj pytania w tym temacie w kontynuacji Twojego zgłoszenia, aby zachować ciągłość korespondencji. Pomoże to w skuteczniejszym działaniu doradców. 

oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik#

Bez urazy ale odpowiedź jest kompletnie bez sensu. Wy naprawdę nie czytacie??? To nie ja podawałem ten EAN!!!!!

Ja zgłosiłem do Was około 70 ofert i one dalej są widoczne!!!

Zacznijcie czytać ze zrozumieniem wiadomości do Was.

Przyjrzyj się mojemu zgłoszeniu z dnia 18.10 i wtedy napisz czy zostały zamknięte bo nie zostaly!!!

oznacz moderatorów

Client:87296636
#12 Orędownik#

Tylko DWIE Moderatorki staraja sie czytac ..reszta sie uczy .....wklejac aby w miare odpowiedz choc do zagadniena pasowala. Moje zgloszenia tez sa olewane ..pewnie zrobili norme tygodniowa i juz wyplata sie nalezy..bosze jacy jestesmy zapracowani.....

256-bit limit
oznacz moderatorów

Kamil9595951
#9 Pomysłodawca#

Ile wam zajmie weryfikacja łamania regulaminu? Dalej gość wystawia produkty z paragonem. Ile mamy czekać? Produkty które są w błędnej produktywnych potraficie wyłapać w kilka minut. A w tym przypadku gdzie wystarczy przefiltrować zestawy połączone z 1 ean-em zajmuje wam już tydzień. Naprawdę to staje się już nieprawdopodobne. 

oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik#

jak tam? Albo ten sprzedawca ma Was gdzieś albo to jakaś ustawka na pokaz.

Wygląda to tak jakbyście mu powiedzieli, słuchaj musimy rozłączyć Ci te aukcje i pokazać innym, że działamy ale możesz sobie za chwile zakładać nowe:)

Nasze produkty dalej jak wystawia, tak wystawia. Żadnego nie zamkneliście.

Naprawdę będziecie dalej kłamały że ktoś się tym zajmuje? @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @Sa_nova @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_  

oznacz moderatorów

Kamil9595951
#9 Pomysłodawca#

Na jakim jesteście etapie jeżeli chodzi o usunięcie zestawów powiązanych z ean-em 3276420329510? Bo nadal ten sprzedawca ma te zestawy. Dodam, że ma na tych zestawach transakcje. I to dość dużo dziennie. Jeżeli nie ustosunkujecie się do legalności tego procederu to zaczniemy wystawiać podobne zestawy. Jezeli nic się nie dzieje to uważamy, że sprawa jest w pełni legalna z regulaminem. Działania tego sprzedawcy przeczą waszym zmianom z 1 października. Wystawianie zestawów drozszych z paragonem niż samych produktów. Czy wy nie rozumiecie, że my nie mamy czasu,?  Wasza opieszałość jest bardzo frustrująca. My naprawdę nie chcemy was już więcej męczyć na tym forum. Chcemy, żeby wasz dział zajmujący się takimi sprawami w końcu wziął się do pracy. 

oznacz moderatorów

la_nika
Moderatorka
Moderatorka

@Autozaslony ponownie usunęliśmy ten produkt. 

@Kamil9595951 bardzo przepraszam, że czekasz na odpowiedź. Przypomniałam się w tej sprawie w założonym zadaniu. Dam znać, gdy tylko otrzymam odpowiedź w tej sprawie. 

Monika
   Moderatorka

Dołącz do naszych licytacji charytatywnych dla powodzian.
   Razem możemy więcej!
oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik#

kiedy Wy coś zrozumiecie. Wy usuwacie a on za chwile znowu będzie dodawał.

Po drugie, najważniejsze, nie wiem ile razy mam to powtarzać ale nie chodzi o ten drugi produkt tylko o to, że on wystawia dziesiątki tysięcy aukcji produktów które nie należą do niego, nie ma ich w posiadaniu i bezprawnie używa naszych nazw firm.

Ile razy to można powtarzać i zgłaszać. Dlaczego blokujecie albo ograniczacie ludziom konta z byle pretekstu a tak jawne oszustwa tolerujecie?

Czy Wy naprawdę nie widzicie jak to wygląda?  Zamiatacie ciągle sprawę pod dywan i robicie wszystko żeby chronić takich nieuczciwych sprzedawców.

oznacz moderatorów

KOGIEL_T
#10 Popularyzator#

@Autozaslony  Nie wiem czy zauważyłeś, ale on się podpina byle gdzie , np. sprzedaje hak holowniczy w kategorii "lampy przednie i elementy/przetwornice" alll2.png

oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik#

@KOGIEL_T KOGIEL_T Zauważyłem, cały czas im tłumaczę, że on bierze na pałę produkty z katalogu nawet te które już nie istnieją. Mamy np kilka takich modeli, które wycofaliśmy z runku ale produkt w bazie allegro pozostał i też to wystawia. 

Prawie 85 tys !!!!! ofert trzeba z skądś przecież wziąć.

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Autozaslony rozumiem, że zależy Tobie na ochronie praw Twojej własności intelektualnej. Dlatego zaproponowaliśmy Ci w zgłoszeniu o numerze 45571172, przyłączenie się do programu WOP (Współpraca w Ochronie Praw) Allegro - tutaj znajdziesz więcej informacji na ten temat. 

W celu zgłoszenia naruszenia przez wskaznaego sprzedającego - poprosiliśmy Cię o przygotowanie dokumentu pełnomocnictwa oraz dokumentacji potwierdzającej fakt posiadania praw wyłącznych oraz o przesłanie załączników na adres: program.wop@allegro.pl. Jeżeli wysłałeś zgłoszenie na powyższy adres, to proszę kontynuuj korespondecję w tym temacie z zespołem, który zajmuje się ochorną praw. 

oznacz moderatorów

Autozaslony
#12 Orędownik#

nie wierzę, w to co czytam!!!

Nie chodzi o żadne prawa autorskie!

Odpowiedz mi na trzy pytania:

1. Czy sprzedawca może wystawiać na sprzedaż produkty których nie posiada?

2. Czy może używać bezprawnie nazwy czyjejś firmy, i nie mówię tutaj o jakichś globalnych markach, których produkty może mieć każdy.

3. Czy wysyłanie komuś gróźb za to że dał mu słuszny negatywny komentarz jest u Was dopuszczlne?

oznacz moderatorów

Sa_nova
Moderatorka
Moderatorka

@Autozaslony Odnieśliśmy się już do wszystkich tematów, które poruszyłeś.

1. Zgłosiłeś nam, że sprzedawca nie może posiadać produktów, które oferuje, ponieważ tylko Ty jesteś ich producentem. Zaproponowaliśmy Ci w jaki sposób się do nas zgłosić jeżeli ktoś wykorzystuje informacje o Twoich produktach i je wystawia. Sprzedawca nie może wystawiać produktów, których nie jest w stanie dostarczyć kupującemu, jednak jako Allegro nie mamy fizycznie możliwości zweryfikować czy dany sprzedawca faktycznie ma je w posiadaniu. Oczywiście jeśli otrzymamy zgłoszenia i będziemy widzieć, że sprzedający nie wywiązuje się z zamówień, wyciągniemy odpowiednie wnioski i podejmiemy wobec niego działania.

Twoje zamówienie zostało anulowane, jednak tak jak wyjaśnialiśmy, powodem anulowania nie było to, że sprzedający nie mógł wysłać zamówienia. Każde zgłoszenie podejrzanych zachowań sprzedawcy, weryfikujemy i podejmujemy odpowiednie kroki (o tym jakie działania podejmujemy, informujemy jedynie osobę, której ono dotyczy i nie wszystkie nasze działania są widoczne dla innych użytkowników - nie oznacza to jednak, że nie reagujemy na zgłoszenia).

2. Jeżeli sprzedawca bezprawnie wykorzystuje nazwę firmy - to tak jak wspomnieliśmy, tutaj na forum oraz w korespondencji e-mailowej o numerze 45571172, potrzebujemy zgłoszenia z wezwaniem do zaprzestania wykorzystywania wizerunku innej firmy, przez firmę której to dotyczy lub osoby z pełnomocnictwem do jej reprezentowania.

3. Temat komentarza do transakcji, wjaśniliśmy już w Twoim zgłoszeniu mailowym o numerze 45650056. Groźby w żadnym przypadku nie są dopuszczalne ani tolerowane przez nas, dotyczy to wszystkich wiadomości wysyłanych za pośrednictwem Allegro, bez względu na to, czy adresetam jest kupujący czy sprzedający.

oznacz moderatorów