Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Chciałbym dopytać czy zaszły jakieś zmiany odnośnie weryfikacji konta prywatnego pod względem dyrektywy DAC-7 . Jakiś czas temu dostałem wytyczne by zrobić weryfikacje tak na koncie firmowym jak i prywatnym . Na firmowym zrobiłem to według wskazań lecz odnośnie konta prywatnego -nie , gdyż sprzedaję na nim jedynie przedmioty wystawione charytatywnie a nie zarobkowo i nie rozumiem dlaczego miałbym podawać tam swój PESEL . Jeżeli nadal jest to wymagane a tego nie zrobię to czy grozi mi coś innego niż to że nie wspomogę jakiś wybranych fundacji (głównie wystawiam zwykle na WOŚP ,której wraz z waszą pomocą staram się co roku więcej przekazać . W ostatnim roku przekroczyłem te progi przez co zapewne zgłosicie to do US według zaleceń odgórnych ,ale czy w tym roku dalej będę grał z Wami i orkiestrą to nie zależy już tylko ode mnie. Co robić i co mnie czeka oto jest pytanie. @N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_
@kolekcjoner608 Konsultuję to z dedykowanym zespołem. Wrócę do Ciebie z odpowiedzią.
@w_kiwi Dyrektywa DAC to w zasadzie nic nowego, zawsze Urzędy Skarb miały dostęp do kont użytkowników więc nie powinno być z tym problemu.
Mnie dziwi co innego, czy naprawdę użytkownik musi do każdego posiadanego konta przesyłać od nowa dowód osobisty i inne dokumenty? Przecież zwykłe oświadczenie że jestem tym samym, już zweryfikowanym użytkownikiem plus numer pesel powinno wystarczyć. Oni naprawdę nudzą się w tej weryfikacji, wymyślają sobie i innym robotę, może niech ktoś znajdzie im jakieś inne zajęcie?
@br. Też jestem takiego zdania ,skoro konta są na tę samą osobę i jest jedno konto zweryfikowane to powinno wystarczyć .
@N_Nitka28 @RaBarbar_ka @MiMary @w_kiwi @la_nika @ayo80 @nat_not @_HolaOla_ Czekam już trzeci dzień na obiecaną odpowiedź po konsultacjach z zespołem i nic . Nie wiem czy problem jest zbyt skomplikowany czy tylko nie ma kto pomóc.
@kolekcjoner608 Twoje zgłoszenie nie jest jedynym, jakie trafiło do naszego zespołu. Wrócę tutaj z odpowiedzią, jak otrzymam odpowiednie informacje.
@w_kiwi Zależy mi na odzewie bo chciałbym już coś zacząć wystawiać na aukcji charytatywnej dla powodzian do której sami zachęcacie ,zdjęcia porobione tylko brak jasnego przekazu od was . Czekam .
@kolekcjoner608 Bardzo Cię przepraszam za tak wydłużony czas oczekiwania na odpowiedź. Otrzymałam informację, że w przypadku sprzedaży charytatywnej również należy uzupełnić informacje DAC7, a zgodnie z treścią ustawy, taka sprzedaż również wliczana jest do limitu.
To ciekawe po co ?
@mwmonety "... po co?"
Prawdopodobnie chodzi o to że dyrektywa wymaga zgłoszenia tylko sprzedaży, nie wymaga szczegółowych wyliczeń komu co sprzedano i po co. A to, jak sprzedaż charytatywna czy inna darowizna jest opodatkowana to może być różnie interpretowane w różnych krajach członkowskich.
Allegro ma zgłosić sprzedaż, a takie szczegóły komu sprzedano i jakie są zwolnienia podatkowe w różnych krajach to już problem urzędów i sprzedawców.