Autoryzacja nie powiodła się.
Odśwież stronę i spróbuj jeszcze raz.
Coś czuję że jak sprzedawcy przeliczą koszty, o ile potrafią bo mam wrażenie że nie wszyscy to odpadnie wiele firm 😞
Zakup smart, 45 zł paczkomat dopłata 3 zł do smarta + karton 1 zł ( nie liczę innych kosztów ) prowizja 16 %
Prowizja 7,2 zł + smart 3 zł i karton 1 zł daje koszty 11,20
Marża 30 %
Zarobek 10,38 zł coś nam zostaje ale gdzie inne koszty 🙂
Marża 40 %
Zarobek 12,85 zł tu już coś nam zostaje ale gdzie inne koszty 🙂
Marża 70 %
18,52 zł zarobku zostanie nam 7,32 zł 👍
Po podwyżkach trzeba mieć na allegro minimum 70 % marży żeby sens było cokolwiek sprzedawać 😞 a większość zakupów to byle się złapać w smarcie 😞
@bombardier10 A sam niedawno udowadniałeś, że nie ma nic za darmo 😎 I ja się z tym zgadzam
@kostas11 Opłacalność tanizny już dawno jest jest poniżej zera, ludzie bazują jedynie na tym, że większość kupuje do jednego zamówienia więcej sztuk. Ale pewnie sporo ofert zniknie - przynajmniej u tych sprzedawców, co potrafią liczyć
Zastanawiam się jak tego SMART'a teraz ugryźć, aby jak najmniej stracić i wydaje mi się, ze jak masz coś czego oczekujesz zakup w ilosci 3szt, 4szt itp. To najlepiej stworzyć aukcje z "zestawem" 3szt czy 4szt, aby ukryć w tym cenę dostawy.
Na przykład 1 szt towaru kosztuje 23zł cena w którą wliczona jest dopłata do paczkomatu = 1.59
zablokować możliwość kupienia wiecej niz 1szt i cena będzie ok.
Stworzyć aukcje gdzie masz zestaw 2szt jako 1 produkt i ustalić cenę jego cenę na 45,91 czyli ok. 22,96/szt - podwyżka juz niewielka, a koszt ukryty. Pomaga to tez nie dostawać częściowych zwrotów dla tego typu zamówień. Zamiast tworzyć zestaw z produktów pryz użyciu narzędzi allegro, sam sobie tworzę zestawy. Takie szybkie przemyślenia moje.
@hurtownia-mmc Twoje przemyślenia to kolejny dowód na to, że Smart to wynalazek godny PRL. Tam też ludzie wiecznie kombinowali, jak obejść system, żeby jak najmniej stracić 😎
A nieco poważniej - dużo zależy od asortymentu. Jeśli sprzedajesz rzeczy, które ludzie często kupują w ilości kliku sztuk, to może mieś sens.
Zastanawiam się nad jakimś tam wejściem na allegro. Patrz jak wygląda Excel, którym próbuje to spiąć xD
@hurtownia-mmc o marży 25 % zapomnij musisz mieć minimum 40 % a i tak zostają Ci grosze 😞 nie liczysz w kalkulacji zdrowotnego + 8 % od marca będzie 3 zł dopłaty samark zamiast 1,59 zł a gdzie koszty DG ????
to taki roboczy arkusz, nic nie liczyłem jeszcze tak w 100% kolumny dochodzą powoli. bardziej chodzi mi o samą sekcje rozpisania kosztów allegro i smart. 3zł dopłaty jest od 45zł. Generalnie chodzi o sam fakt liczenia allegro, to jest jakis absurd. Powinienem miec własnie arkusz kosztów DG i opłat dookoła z tym związanych oraz 3 - 4 kolumny na liczenie marketplace. Tutaj samo allegro ma z 10 ...
@hurtownia-mmc nie policzysz tego za dużo zmiennych, ja liczę całokształt 🙂
10 000 zł przychód - faktura z allegro 1700 zł - 100 zamówień - kartony 200 zł marża 30 % zostaje mi z każdej dychy jakieś 400 zł 😄 nawet nie próbuje tego liczyć dla produktów 🙂 podnoszę cenę na produktach o 1 zł mam w każdym zamówieniu jakieś 2- 3 sztuki więc daje mi + 200 - 300 zł minus prowizję 😄 Pamiętaj też że prowizję płacisz od ceny z marżą więc to nie jest to samo co marża 30 % - 16 % prowizji zostaje 14 % zysku 😄
Do tego patrzę na ten sam produkt u innego sprzedawcy na allegro, a tam cena:
19.02 brutto/szt xD
Na marzy 25% wychodzi, że miąłbym ponad 3 zł drożej. Ktoś chyba tego wcale nie liczy
@hurtownia-mmc Kiedyś policzył, ale zapewne nie aktualizuje i uwzględnia zmian, które są dość częste. Wielu sprzedawców ma takie zapóźnienia, niektórzy np. wciąż oferują paczkomat InPost z 9,99 zł
@hurtownia-mmc napisał(a):
Do tego patrzę na ten sam produkt u innego sprzedawcy na allegro, a tam cena:
19.02 brutto/szt xD
Na marzy 25% wychodzi, że miąłbym ponad 3 zł drożej. Ktoś chyba tego wcale nie liczy
Tak wielu nie potrafi tego obliczyć, ale z czasem im się nie zepnie i odpadnie konkurencja 😄
@hurtownia-mmc Gratuluję profesjonalnego podejścia, ale sam pomysł że ktoś nowy ale (jak widać) kumaty w temacie, chce tu wchodzić w takim momencie wydaje mi się cokolwiek dziwaczny 😎
Powiedzmy, że wejście na allegro nie do końca ma cel tylko zarobkowy. Natomiast nie chciałbym dopłacać.
@hurtownia-mmc Owszem, wielu traktuje Allegro jak słup ogłoszeniowy, co często może nie być złym pomysłem. Należy jednak pamiętać, że sprzedaż tutaj nie tylko kosztuje, ale jest też niezwykle pracochłonna
Poznałem kilku dużych graczy tutaj w innej branży. Kilku liderów sprzedaży w ich konkretnych kategoriach. Nawet oni licząc całkiem dobrze, nie raz przejechali się na allegro days, albo black weeks. Liczyłem już te absurdy cenników hurtowych, gdzie allegro coś zwraca w zamian za to, że dasz te rabaty. A ajak jeszcze weźmiesz pod lupę inne **piiip**oły to mógłbyś codziennie coś liczyć.
Na excelu to se można podliczać dochód po a nie analizować opłacalność. Rynek jest nieprzewidywalny i nigdy nie wiesz czy sprzedasz 100 produktów czy tylko 10 a może żadnego. Badanie rynku polega na małych inwestycjach albo ich braku . Jak coś ci nie zejdzie w mikroskali to nie zejdzie i w makroskali. Niektórzy próbują dzielić skóre na niedźwiedziu a on dopiero w lesie...Albo se tworzą w firmie osobny dział pod nazwą "oddelegowani do allegro" były już takie przypadki. Generalnie najlepiej zaczać od wystawiania ofert to nic nie kosztuje a analizy zostawić na później.
@bombardier10 Generalnie najlepiej zaczać od wystawiania ofert to nic nie kosztuje. Zaorałeś sam siebie. Ale podpowiem Ci : czas i koszty pracy nie są darmowe...
Musisz wiedziec jak wystawić. Nie liczac niczego i wystawiając popłyniesz do celu jak titatnic.
Wystawienie aukcji nic nie kosztuje, ale straty wygenerowane przez błędne przeliczenie na start już tak. Chyba, ze z góry przeznaczasz sobie 10tys zł na przepalenie dla zabawy. Wtedy lepiej chyba na giełdę
Oczywista rzecz że musisz na tym zarobić i nie wystawiasz aby dopłacać. Czas i praca też kosztują ale nie oszukujmy się ; chyba nie ma przedsiębiorcy który by jakiś czas nie pracował za free albo po kosztach. Tutaj masz jedną wielka niewiadomą pod tytułem "ile osób kupi mój produkt". I wszelkie biznesplany na tym padają.
@hurtownia-mmc Zrób sobie zestaw z czterech produktów, a potem i tak dostaniesz zwrot 3 szt. i musisz przyjąć. I musisz zwrócić 3/4 ceny całości. Opłaca się?
Takie prawo.